Faces of ScienceEssentiële medicijnen3 december 2015De niet-geschreven blogs, deel 4:De afgelopen maanden was ik ook druk met de organisatie van een conferentie over ‘essentiële medicijnen’.
Faces of ScienceMedicijnen zonder proefdieren23 april 2024Medicijnen zonder proefdierenOm nieuwe medicijnen te testen op veiligheid, zetten we nu nog vaak proefdieren in. Maar is er ook een betere en ethische manier om na te gaan hoe betrouwbaar medicijnen zijn?
Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht22 juni 2023Deel 1 in serie Hardnekkige mythesEr bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Operatie groene zorg19 mei 2023Hoe maken we de gezondheidzorg duurzamer?De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie 'Operatie groene zorg' onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Medicijnetende microben maken water schoon17 april 2023Medicijnetende microben maken water schoonIn sloten, meren en rivieren in Nederland meten experts steeds meer medicijnresten. "We willen microben nog meer inzetten om zo veel mogelijk vervuilende stoffen helemaal uit het water te halen."
Waarom veel onderzoek in de bureaula belandt16 maart 2023Waarom veel onderzoek in de bureaula belandtLang niet alle onderzoeksresultaten worden gepubliceerd. Daardoor kan een medicijn bewezen effectief lijken. Kan dat niet anders?
Embryo-modellen uit het lab: wat kun je ermee?2 december 2022Ziektes ontrafelen en medicijnen testenMet embryo-modellen kunnen wetenschappers onderzoeken hoe ziektes ontstaan en mogelijke medicijnen hiervoor testen.
Op zoek naar de stamboom van het leven27 juli 2022Op zoek naar de stamboom van het levenWetenschappers proberen al decennialang een stamboom van alle levende wezens op aarde te maken. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van medicijnen en het aanpassen van gewassen.
Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’s6 mei 2022Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’sNederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
5 kijktips over ecodenken22 april 20225 kijktips over ecodenkenDat een andere omgang met de aarde nodig is, is allang duidelijk. Maar hoe kunnen we een nieuwe relatie aangaan met de planeet en andere aardbewoners? Vijf hoopvolle kijktips die ons op weg kunnen hel...
Op zoek naar goedkopere medicijnen8 november 2019Op zoek naar goedkopere medicijnenFarmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Medicijnen aan- en uitzetten met licht20 december 2018Medicijnen aan- en uitzetten met lichtAls medicijnen op de verkeerde plek actief zijn kunnen ze bijwerkingen veroorzaken. Promovendus Mickel Hansen ontwikkelde aan- en uitschakelende medicijnen.
Specifieke medicijnen voor kinderen met kanker25 september 2018Specifieke medicijnen voor kinderen met kanker15 februari is Wereld Kinderkanker Dag. In 2018 opende in Utrecht het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie haar deuren. Mariska van Sprundel ging er op bezoek voor NEMO Kennislink.
Op zoek naar nieuwe medicijnen tegen cystenieren10 augustus 2017Op zoek naar nieuwe medicijnen tegen cystenierenBij mensen met de erfelijke ziekte cystenieren, ontstaan steeds meer holtes gevuld met vocht in de nieren. Die kunnen uitgroeien tot een enorme massa van wel een paar kilo. Wetenschapper Wouter Leo...
Mini-reactoren uit de 3D-printer maken medicijnen29 januari 2018Mini-reactoren uit de 3D-printer maken medicijnenSommige medicijnen zijn lastig te maken, maar een nieuw systeem voor de 3D-printer kan de problemen omzeilen. 3D-geprinte mini-reactoren kunnen op kleine schaal medicijnen en andere moleculen producer...
Schone syntheseroute voor medicijnen leidt tot cum laude promotie27 mei 2014Onderzoeker Vrije Universiteit krijgt wereldwijd navolging met onderzoek naar isocyanidesTjøstil Vlaar promoveerde cum laude bij de Vrije Universiteit op nieuwe syntheseroutes voor medicijnen en medicijn-achtige stoffen. Zijn benadering, die al door veel onderzoeksgroepen is overgenomen, ...
‘Ik wil hier geen medicijnen voor slikken’8 februari 2024Wat ben ik: ADHD en PTSSTijdens een burn-out werd Natascha (42) doorverwezen naar een neuropsycholoog. Na diverse onderzoeken bleek er sprake te zijn van ADHD en PTSS. Toch koos ze er niet voor om het PTSS-label aan te ne...
Nieuwe methode biedt zicht op medicijnen voor vijf ‘harde noten’12 januari 2016Medicijnen ontwikkelen voor hersenziektenHersenziekten scoren in de overlijdensstatistieken ver onder kanker en hart- en vaatziekten. Daardoor wordt de impact van aandoeningen aan de hersenen nogal eens onderschat. De invloed op kwaliteit...