Levers repareren met stamcellen24 maart 2016Levers repareren met stamcellenWanneer een beschadigde lever zichzelf niet meer repareert, is transplantatie de enige optie. Maar er zijn veel te weinig donoren beschikbaar. Hoogleraar Moleculaire genetica Hans Clevers werkt aan ee...
'Skiën levert de beste ideeën'7 oktober 2013Jonge Akademielid Gijs Wuite over gepantserde virussenBiofysicus Gijs Wuite liet zien hoe virussen zich pantseren en DNA onder hoge druk vast kunnen houden. In zijn lab op de Vrije Universiteit vertelt hij aan Kennislink over...
Verstrikt in het web1 juni 2023Webwegwijzer: NFT’s, blockchains, Web3, crypto’s, DAO’s en nog veel meerNFT's, blockchains, Web3, tokens en wallets. Begint het al te duizelen? Krijn Soeteman legt in 'Wegwebwijzer' uit wat al deze termen inhouden, wat ze beloven en of ze die beloftes waarmaken.
Help, de slimme apparaten vallen aan!25 mei 2023Hoe makkelijk is het internet der dingen te hacken?In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Hoe we microalgen op ons bord krijgen1 mei 2023Hoe we microalgen op ons bord krijgenOnze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen...
Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijkt16 mei 2023Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijktNiet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Woorden kunnen je raken als een klap in je gezicht2 mei 2023Woorden kunnen je raken als een klap in je gezichtOoit gebruikelijke termen als 'mongooltje', 'bejaarde' en 'allochtoon' zijn verworden tot scheldwoorden die fysiek pijn doen. Wat maakt taal toch zo pijnlijk?
Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicaties20 april 2023Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicatiesIn twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
De efficiencyparadox7 april 2023Tegengesteld effect van energiezuinige techniekWe vervangen gloeilampen door leds, isoleren onze huizen en zetten in op elektrische auto’s. Zulke goedbedoelde maatregelen leveren vaak veel minder op dan we hopen, zeggen milieueconomen.
Twee mannen met een kunstbaarmoeder29 maart 2023Twee mannen met een kunstbaarmoederEen kunstbaarmoeder kan hoopvol uitpakken voor (homo)stellen met een kinderwens, maar dramatisch voor vrouwen met een abortuswens. Bio-ethicus Naomi Jacobs onderzoekt wat het voor ons kan betekenen.
'Betere fotosynthese levert meer voedsel op'1 juni 2018'Betere fotosynthese levert meer voedsel op'Planten weten goed hoe ze licht om moeten zetten in energie, maar volgens Roberta Croce kan dit proces een stuk efficiënter. Zij ontving onlangs een NWO Alleen de lever krijgt de volle laag5 februari 1999Alleen de lever krijgt de volle laagPlaatselijke chemotherapie, zo zou je leverperfusie kunnen omschrijven. Deze experimentele therapie is oorspronkelijk in Leiden ontwikkeld en wordt nu ook in Duitsland en de Verenigde Staten toegep...Kernfusie levert voor het eerst energie op14 februari 2014Kernfusie levert voor het eerst energie opVoor het eerst is het wetenschappers van de Amerikaanse National Ignition Facility gelukt om netto energie te persen uit kernfusiereacties. Een mijlpaal in het kernfusie-onderzoek.'De evolutie leverde grote moleculen op, kan dat niet eenvoudiger?'17 januari 2020Chemicus Helma Wennemers over de rode draad in haar onderzoekIn de natuur zijn het grote moleculen, zoals eiwitten, die belangrijke functies vervullen. Chemicus Helma Wennemers vraagt zich af of het mogelijk is om met kleinere moleculen veel van die nuttige ...Scrollen langs perfecte lijven en levens25 september 2018Hoe sociale media ons lichaamsbeeld kunnen beïnvloedenSnapchat, Instagram en Facebook leveren een onophoudelijke stroom blije en perfecte foto's. Wat doet dat met ons lichaamsbeeld?Even over evolutie: het is meer dan een theorie24 augustus 2023Even over evolutie: het is meer dan een theorieEr zijn mensen die de evolutietheorie beschouwen als niets meer dan een hypothese: een mogelijkheid vol onzekerheden te midden van andere potentiële verklaringen. Maar evolutie is niet louter een v...Maak operatierobot makkelijker te reinigen30 juni 2023Operatie groene zorg: hoe maken we de gezondheidszorg duurzamer?Voor ingewikkelde operaties zet een ziekenhuis steeds vaker een robot in. Alleen levert zo'n robotoperatie bijna de helft meer afval op dan een gewone kijkoperatie. Dat moet anders, vindt Tim Horeman-...'Online is het nieuwe normaal'14 juni 2023Internet voegt woorden toe aan onze taalSinds de komst van internet zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen. Die woorden vertellen ons iets over de manier waarop we ons verhouden tot de onlinewereld.
Alleen de lever krijgt de volle laag5 februari 1999Alleen de lever krijgt de volle laagPlaatselijke chemotherapie, zo zou je leverperfusie kunnen omschrijven. Deze experimentele therapie is oorspronkelijk in Leiden ontwikkeld en wordt nu ook in Duitsland en de Verenigde Staten toegep...
Kernfusie levert voor het eerst energie op14 februari 2014Kernfusie levert voor het eerst energie opVoor het eerst is het wetenschappers van de Amerikaanse National Ignition Facility gelukt om netto energie te persen uit kernfusiereacties. Een mijlpaal in het kernfusie-onderzoek.
'De evolutie leverde grote moleculen op, kan dat niet eenvoudiger?'17 januari 2020Chemicus Helma Wennemers over de rode draad in haar onderzoekIn de natuur zijn het grote moleculen, zoals eiwitten, die belangrijke functies vervullen. Chemicus Helma Wennemers vraagt zich af of het mogelijk is om met kleinere moleculen veel van die nuttige ...
Scrollen langs perfecte lijven en levens25 september 2018Hoe sociale media ons lichaamsbeeld kunnen beïnvloedenSnapchat, Instagram en Facebook leveren een onophoudelijke stroom blije en perfecte foto's. Wat doet dat met ons lichaamsbeeld?
Even over evolutie: het is meer dan een theorie24 augustus 2023Even over evolutie: het is meer dan een theorieEr zijn mensen die de evolutietheorie beschouwen als niets meer dan een hypothese: een mogelijkheid vol onzekerheden te midden van andere potentiële verklaringen. Maar evolutie is niet louter een v...
Maak operatierobot makkelijker te reinigen30 juni 2023Operatie groene zorg: hoe maken we de gezondheidszorg duurzamer?Voor ingewikkelde operaties zet een ziekenhuis steeds vaker een robot in. Alleen levert zo'n robotoperatie bijna de helft meer afval op dan een gewone kijkoperatie. Dat moet anders, vindt Tim Horeman-...
'Online is het nieuwe normaal'14 juni 2023Internet voegt woorden toe aan onze taalSinds de komst van internet zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen. Die woorden vertellen ons iets over de manier waarop we ons verhouden tot de onlinewereld.