'Iedereen verantwoordelijk voor klimaatverandering'
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Stel: iedereen in Nederland krijgt een persoonlijk CO2-budget, waarvan je zelf mag beslissen waar je het aan uitgeeft. Dan moet je keuzes maken. Weet jij welke keuzes het meest duurzaam zijn?
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcrisis.
Vanwege een torenhoge energierekening besluit redacteur Mariska van Sprundel haar verwarming uit te laten. Ze vraagt zich ook af waarom ze dit nu pas doet en eerder niet vanwege de klimaatverandering. Ze interviewt er psycholoog Henk Staats over.
Hardlopen om gezond te blijven. Niks mis mee, maar volgens Mariska van Sprundel is de flow van het ene been voor het andere zetten al een doel op zich.
We weten vaak wat de beste keuze is, maar gedragen ons er niet naar. Het boek ‘Nudging’ laat zien hoe kleine zetjes in de gewenste richting, zogenoemde nudges, kunnen helpen.
Waarom wordt een schildpad twee keer zo oud als een mens? Met die vraag in het achterhoofd schreef verouderingsarts David van Bodegom Het geheim van de schildpad, een zeer toegankelijk boek over wat veroudering in het dierenrijk ons leert over de lengte van onze eigen levens.
Een gezonde leefstijl is een morele norm geworden, volgens sociaal psycholoog Susanne Täuber. Ze ontdekte dat ‘goede’ mensen die aan de norm voldoen, de rokers en dikkerds buitensluiten. Oneerlijk en slecht voor de samenleving. “Het is een misverstand dat je volledig de contr...
Deze week publiceren Nederlandse wetenschappers dat het gemiddeld zes jaar scheelt of je rookt, te zwaar bent, een te hoge bloeddruk hebt of niet. Gelukkig kan je daar op latere leeftijd nog iets aan doen, vertelde verouderingsonderzoeker Eline Slagboom eerder op NEMO Kennislink.
Net zolang etenswaren schrappen tot er alleen ‘gezonde’ producten overblijven. Is orthorexia nervosa – extreem bezig zijn met gezond eten – een oprukkende eetstoornis? Volgens hoogleraar Eric van Furth valt daar op af te dingen.
Dementie is nog steeds niet te behandelen. Wel zou een ongezonde leefstijl ervoor kunnen zorgen dat je op jongere leeftijd last krijgt van de symptomen van de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie. Niet roken, veel bewegen en gezond eten leveren dan misschien meer gezonde jaren op.
Jongeren van 11 zijn nog tamelijk gezond, maar tegen de tijd dat ze 16 zijn is dat veranderd: ze hebben meer problemen, drinken, roken en blowen meer en hebben een ongezondere leefstijl. Vooral meisjes en VMBO’ers ontwikkelen zich in negatieve zin tussen 11 en 16.
Bij de gedachte aan bier drinken zie je flinke Duitsers voor je, met grote pullen. Of darters, meestal ook niet de slanksten. Volgens een Britse vereniging echter word je helemaal niet dik van bier. Deze BBPA (British Beer and Pub Association; ofwel Britse Bier en Pub Vereniging) is een campag...