Draait onze elektronica straks nog op elektriciteit?
Het is wetenschappers van de TU Eindhoven gelukt om “lichtgevend” silicium te maken. Dat biedt toepassing voor razendsnelle elektronica.
Het is wetenschappers van de TU Eindhoven gelukt om “lichtgevend” silicium te maken. Dat biedt toepassing voor razendsnelle elektronica.
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura voor hun onderzoek dat in de jaren negentig de basis vormde voor blauwe ledlampjes. Tegenwoordig worden deze leds gebruikt in zuinige en robuuste witte lampen die langzaamaan de wereld veroveren...
Halfgeleiders van het materiaal perovskiet hebben al jaren een hoofdrol in de zoektocht naar efficiënte zonnecellen, ze zijn nu voor het eerst ingezet als ledlamp. Volgens de betrokken wetenschappers kan dat uiteindelijk leiden tot makkelijker en goedkoper te produceren ledjes.
Standaard wit licht en licht met een groen tintje werken erg storend voor vleermuizen, maar van amberkleurig licht hebben de dieren geen last. Dat blijkt uit onderzoek van de Zoogdiervereniging in opdracht van Rijkswaterstaat.
Vroeger hadden we rooksignalen, in de toekomst wellicht lichtsignalen. ‘Visible Light Communication’ is in opkomst voor het draadloos versturen van informatie. Het is veilig, makkelijk toepasbaar en aan de snelheid wordt gewerkt.
De verlichting van morgen: lichtgevend folie dat je in willekeurige vorm kunt vouwen en dat ook nog eens veel zuiniger is dan de traditionele gloeilamp. Met één druk op de knop bepaal je de kleur van het licht. Dat alles wordt mogelijk met OLED-technologie. Promovendus Siebe van Mensfoort van ...
Dieren en planten hebben vaak hele slimme manieren bedacht om bijvoorbeeld stevig te worden en om te kunnen zien. Wetenschappers kunnen hier veel van leren om vervolgens de natuur als voorbeeld te gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en producten.