Duurzamere plastics voor de 3D-printer
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
De Eindhovense chemiestudent Gijs ter Huurne liep stage bij IBM in de Verenigde Staten. Het leidde tot een bijzondere publicatie in Science. De technologiegigant ontwikkelde een nieuwe, sterke kunststof die chemisch te recyclen is.
Nederlandse en Franse chemici vonden een slimme manier om elastisch kunstrubber te versterken. Het onderzoek, vorige week gepubliceerd in Science, legt de basis voor sterkere en breder toepasbare synthetische rubbers.
Nieuwe plastic zonnecellen kunnen zeker zo’n hoog rendement halen als de bekende zonnecellen van silicium, denken onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. In het tijdschrift Advanced Energy Materials berekenen ze voor hun Next Generation zonnecel een rendement van twi...
Amerikaanse onderzoekers maakten een nieuw zelfhelend plastic dat bij beschadiging – net als de menselijke huid – gaat ‘bloeden’. Ze presenteerden het deze week op de voorjaarsvergadering van de American Chemical Society in San Diego. Het plastic zou gebruikt kunnen wor...
De Universiteit van Amsterdan heeft een patent op een nieuwe katalysator verkocht aan chemieconcern DSM. Met de katalysator is een alternatieve, schonere synthese mogelijk van een belangrijke chemische grondstof voor nylon.
Een vinding van Utrechtse chemici maakt het mogelijk om plastics zoals polyetheen (PE) en polypropeen (PP) uit biomassa te maken in plaats van uit aardolie. In Science beschrijven hoogleraar Krijn de Jong en mede-onderzoekers een nieuwe katalysator voor de synthese van belangrijke bouwstenen v...
Niemand is een nummer, maar in een wedstrijd kun je niet zonder. Deelnemersnummers worden gedrukt op veelzijdig synthetisch materiaal dat de beste eigenschappen van papier, folie en textiel combineert. Sterk, watervast, helderwit en goed bedrukbaar.
Chemie en kleding hebben een innige relatie. Die dateert al van vlak voor de Tweede Wereldoorlog, toen nylon kousen de benen van modebewuste Amerikaanse vrouwen sierden. Vandaag de dag is veel van ons textiel op zijn minst gedeeltelijk van synthetische oorsprong. En juist in de sport zijn de n...
De hedendaagse hardloopschoen zou zonder chemie nergens zijn. Synthetische materialen zorgen voor een optimale combinatie van performance en laag gewicht. Vocht- en temperatuurregulering, demping, steun – de loopschoen heeft het allemaal en zorgt zo dat zijn drager optimaal kan presteren...
Albert Alberts en Gadi Rothenberg, chemici van de Universiteit van Amsterdam, hebben een nieuw, volledig biologisch afbreekbaar plastic ontwikkeld. Patentaanvragen zijn al de deur uit.
Zelfhelende autolak is er al, en met zelfreparerende fietsbanden hoeven we straks misschien niet meer te plakken. Hoe werkt dat, zo’n zelfhelend plastic?
Volgens TIME is het één van de vijftig beste uitvindingen van 2010: weefsel uit een spuitbus. Nieuw T-shirt nodig? Spuiten maar!
Een Amerikaans-Japanse onderzoeksgroep heeft kunstmatige antilichamen gemaakt. Deze plastic nanobolletjes zijn in staat een giftig eiwit af te vangen in levende muizen en lijken vooralsnog weinig bijeffecten te hebben.
Frisdrankflessen en fleecedekens worden milieuvriendelijk. NWO-onderzoeker Frank Koopman heeft een biogebaseerde verbinding gemaakt die één van de belangrijkste grondstoffen voor plastic producten kan vervangen.
Een consortium onder leiding van het UMC St Radboud zal voor de ontwikkeling van een kunststof meniscus 3,4 miljoen euro ontvangen. Hiermee is het mogelijk om binnen vier jaar een stevige, goed functionerende kunstmeniscus te ontwikkelen. De kunstmeniscus kan in vroeg stadium verdere slijtage ...
Kan een brug van kunststof de bekende betonnen en stalen bruggen vervangen? Experts zeggen van wel. En de bruggen zijn ook nog beter voor het milieu.
Organische LEDs (OLEDs) zijn het materiaal van de toekomst als het gaat om goedkopere en betere beeldschermen, die bovendien ook nog flexibel kunnen zijn. Onderzoekers van de Stichting FOM en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben nu in een theoretische studie een klasse materialen ontdekt wa...
Een gat in een brandstof tank dat in een fractie van een seconde vanzelf dichtvloeit, scheuren in beton die zichzelf repareren voordat betonrot kan optreden en een kras in de autolak die vanzelf weer glad en glanzend wordt. Het lijkt futuristisch, maar het kan allemaal echt. De Technische Univ...
De ontwikkelingen gaan snel, de technologie maakt nieuwe toepassingen in een breed gebied mogelijk en de verwachtingen zijn hooggespannen. Maar maakt plastic elektronica dat ook allemaal waar?
Veel informatie die wij dagelijks tot ons nemen, bereikt ons op beeldschermen. We kijken televisie, werken met een computer, bellen en sms’en en ook in de auto rukken de displays op. Op dit moment bepalen de vorm en de afmetingen van het display nog steeds het ontwerp van veel producten.
Amerikaanse en Duitse onderzoekers hebben een kunststof ontwikkeld die door bestraling met licht van vorm kan veranderen. De nieuwe vorm blijft gedurende langere tijd stabiel maar is eenvoudig ‘uit te wissen’ door belichting met licht van een andere kleur. Toepassingen voor het geheugenplastic...
Goedkoop, flexibel, milieuvriendelijk, licht, robuust, integreerbaar, maakbaar op de rol, … Als alle verwachtingen die geleidende polymeren wekken bewaarheid worden, zullen steeds meer producten elektronische functies krijgen.
Onderzoekers bij Shell ontdekken ‘per ongeluk’ een nieuwe kunststof