Muggenbeet gevaarlijker door opwarming30 november 2022Muggenbeet gevaarlijker door opwarmingMuggenbeten zorgen in Nederland voor veel jeuk, maar gelukkig niet voor virusziekten. Door het opwarmende klimaat kan dat echter veranderen.
Zelfmoordgen doodt vrouwtjesmuggen in Florida18 juni 2021Zelfmoordgen doodt vrouwtjesmuggen in FloridaIn Florida zie je ze vliegen: genetisch gemodificeerde gelekoortsmuggen. Daarmee wil Oxitec de hoeveelheid gelekoortsmuggen met 95 procent terugdringen.
Infectieziekten in een veranderende wereld4 april 2014Infectieziekten in een veranderende wereldInfectieziekten zijn weer terug van bijna weggeweest. Roel Coutinho, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Universiteit Utrecht, gaf onlangs een lezing over de infectieziekten van vroeger...
Epidemieën verbeterden ons afweersysteem5 februari 2014Epidemieën verbeterden ons afweersysteemDe vijand: Dit jaar is _Vriend & vijand_ het thema van de Maand van de Geschiedenis. Maar wie is onze grootste vijand? Je denkt misschien aan types als Hitler maar de meeste slachtoffers vallen door b...
Faces of ScienceWat mango’s en malaria met elkaar gemeen hebben16 mei 2023Wat mango’s en malaria met elkaar gemeen hebbenMalaria is een levensbedreigende ziekte, mango’s oranjekleurig fruit. Wat hebben deze twee totaal verschillende dingen met elkaar gemeen?
Faces of ScienceZes redenen waarom amfibieën wereldwijd achteruit gaan25 april 2023Zes redenen waarom amfibieën wereldwijd achteruit gaanVer voor de eerste dino’s waren er amfibieën. Maar nu verdwijnen populaties en hele soorten in rap tempo. De grootste oorzaak: mensen.
Het nieuwe snotneusprotocol20 december 2023Het nieuwe snotneusprotocolDe afgelopen winters was het duidelijk: wie verkouden was kon het beste thuisblijven, en al helemaal als het om het coronavirus ging. Maar wat doe je nu met een snotneus? Naar je werk of niet?
Dubbel zo oud19 december 2023Op leeftijd: In 200 jaar van 40 naar 80De afgelopen tweehonderd jaar is de levensverwachting van de mens maar liefst verdubbeld. Maar lange levens zijn niet iets van de moderne tijd. Onze verre voorouders konden ook tachtig worden.
Jij leeft langer dankzij je toiletpot3 juli 2024Uitgevonden voorwerpen: wcDe een vindt 'm smerig, een ander kotst erop en weer een ander weigert erop te gaan zitten. WC wordt niet altijd gezien als hygiënisch. Toch zorgde die juist voor een hygiënische revolutie.
Bedreiging of een kans?20 februari 2025De VS stappen uit de WHO; hoe erg is dat?President Donald Trump heeft laten weten dat de VS uit de WHO stappen. Onderzoekers Brigit Toebes en Rieke van der Graaf schetsen een grimmig beeld, maar zien ook een kans.
'Corona heeft het verspreiden van kennis een boost gegeven'5 juni 2020Interview met kinderarts-epidemioloog Patricia BruijningNEMO Kennislink sprak met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over het nut van de wetenschap bij het beteugelen van de corona-uitbraak.
Hoe dieren ziektes verspreiden en waarom dit niet de laatste keer is13 april 2020Over de hoefijzerneusvleermuis, civetkat en dromedarisHet coronavirus heeft zich over de wereld verspreid. Het is niet de eerste keer dat dieren ziekteverwekkers naar mensen overbrengen. En het zal ook niet de laatste keer zijn.
Faces of ScienceDe eerste epidemie die de wereld in zijn greep hield23 maart 2020Hoe lang bestaan epidemieën al?De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?
Wereldwijde verspreiding infectieziektes neemt toe7 november 2014Wereldwijde verspreiding infectieziektes neemt toeSinds de eerste melding van de Ebola uitbraak in West-Afrika afgelopen maart, worden er diverse strenge maatregelen genomen om een wereldwijde uitbraak te voorkomen. Toch krijgen we Ebola maar niet on...
Griep gevaarlijk? JA!18 februari 2005Griep gevaarlijk? JA!Wetenschappers zijn het er over eens. Een influenza-pandemie ligt op de loer. Als het zo ver is zullen duizenden wellicht miljoenen mensen wereldwijd sterven aan een nieuwe variant van het griepvir...
Prionen: de nieuwste ziekteverwekkers bij mens en dier12 juni 2003Prionen: de nieuwste ziekteverwekkers bij mens en dierDit overzicht behandelt de nieuwste ontdekkingen op het gebied van infectieziekten, de prionziekten bij koeien (gekke koeienziekte, BSE), schapen en de mens. Tevens geeft ...
Onze onzichtbare vijand7 november 2017Recensie van de documentaire Unseen EnemyHet is vijf voor twaalf. Epidemieën steken weer steeds vaker de kop op en daar moeten we wat aan doen. Dat is de belangrijkste boodschap van de documentaire Unseen Enemy. Er is één vraag d...
Hoeveel is de wereldwijde kindersterfte afgenomen?9 september 2015In hoeverre is het vierde millenniumdoel, vijftien jaar later, bereikt?Wereldwijde kindersterfte met twee derde omlaag. Dat is het vierde doel dat de Verenigde Naties zich in 2000 stelden. Gaan we dat doel dit jaar halen? En hoe moeten we er in de toekomst mee verder?...