‘Databases manipuleren onze identiteit’8 november 2021Interview met filosoof Jos de MulWordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
De geboorte van de Nederlandse identiteit30 september 2016Bekende stereotypen bestaan al sinds de zestiende eeuwVerschillende politici riepen tijdens de Algemene Beschouwingen dat de Nederlandse identiteit onder vuur ligt. Maar wat is dat eigenlijk, de Nederlandse identiteit? Volgens Maxima bestaat ze niet e...
We gaan naar de maan27 januari 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieElk land lijkt voorop te willen lopen in de ruimte. Waarom lukt dat niet bij het aanpakken van het klimaatprobleem? We zouden moeten kijken naar de maanmissie van John F. Kennedy. “Daadkracht is de...
‘Mensen met onjuiste overtuigingen staan vaker open voor feiten dan we denken’7 juli 2022‘Mensen met onjuiste overtuigingen staan vaker open voor feiten dan we denken’Sommigen geloven dat vaccinaties gevaarlijk zijn of klimaatverandering niet bestaat. Die ga je niet overtuigen, maar Aart van Stekelenburg ziet dat anders.
Stoppen met kleding shoppen5 augustus 2022Stoppen met kleding shoppenRedacteur Mariska van Sprundel denkt graag dat ze een bewustere kledingkoper is: ze koopt minder dan vroeger en vaker tweedehands. Tot het over sportkleding gaat.
The Art of Zoom gemist? Kijk hier terug!25 januari 2022Theatrale Zoom-meeting vormt afsluiting van The Human Zoo(m)In The Human Zoo(m) onderzocht NEMO Kennislink de invloed van videobellen op ons leven. We sloten het thema 17 januari af met een goedbezochte theatrale Zoom-meeting. Kijk de avond hier terug!
Graven naar je weggezakte moedertaal19 november 2021Graven naar je weggezakte moedertaalWie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan.
Wat gaat er verloren als een taal uitsterft?9 augustus 2021Wat gaat er verloren als een taal uitsterft?Veel inheemse talen zijn met uitsterven bedreigd. Met het verdwijnen van deze talen gaat ook allerlei unieke kennis verloren. Taalwetenschappers documenteren deze talen voordat ze er niet meer zijn.
EventTheaterdialoog: #2 BIAS16 oktober 2021Theaterdialoog: #2 BIASIn de theatervoorstelling _#2 BIAS_ van playField kruip je in de huid van een algoritme. Data wordt verzameld, parameters opgesteld en beslissingen gemaakt. Zo bepaal je zelf het resultaat van de v...
'Misschien moet ik Instagram niet op mijn telefoon hebben'4 juni 2021Maken sociale media jongeren ongelukkig?Jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Waar de één geïnspireerd raakt, wordt de ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
‘Immigratie is ook deel Nederlandse identiteit’31 juli 2024Wie zijn wij: Nederlanderschap en immigrantenAls Nederlanders zeggen dat het land ‘van ons’ is, kan dat leiden tot uitsluiting, meent socioloog Tom Nijs. Maar tegelijkertijd maakt het ze ook verantwoordelijk voor hun omgeving.
'Taal is belangrijk voor de Catalaanse identiteit'21 november 2017Interview met Anna Escofet Vilá, universitair docent Spaans en CatalaansWelke rol speelt het Catalaans in de strijd voor de onafhankelijkheid? En in hoeverre verschilt het eigenlijk van het Spaans? NEMO Kennislink sprak met Anna Escofet Vilá, docent Spaans en Catalaans aa...
Faces of ScienceVerlangenspaden vol avonturen in taal en identiteit19 juni 2024Verlangenspaden vol avonturen in taal en identiteitHoe geven woorden vorm aan wie we zijn? Hoe sturen woorden onze dialogen en geven ze onze diepste identiteit vorm? En wat is de impact van het niet hebben van taal op je welzijn? Dat wil ik weten!
'Zonder koeien staat onze identiteit op de tocht'17 oktober 2023Heel Nederland vegan: Leefbaarheid van het plattelandStel, Nederland consumeert en produceert alleen nog plantaardig. Wat zou dat doen met de leefbaarheid van het platteland? De plattelandsidentiteit wil je niet kwijt, zeggen socioloog Bettina Bock e...
Gender: van geslacht naar gevoel16 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenRuim een halve eeuw geleden is het idee ontstaan dat er naast het biologische geslacht ook zoiets bestaat als een psychologisch geslacht. Sindsdien zijn mensen steeds meer bezig met hun genderident...
Wat zeggen jouw woorden over je klimaatzorgen?24 augustus 2023Klimaatpraat: Analyse van uitspraken bezoekers Energy JunkiesIn een interactieve installatie in De Studio van NEMO Science Museum kunnen bezoekers hun hart luchten over het klimaat. Onderzoekers van het Meertens Instituut analyseerd...
'De Nederlandse taal is nooit neutraal geweest'10 mei 2023Interview met Mounir Samuel over zijn boek Je mag ook niets meer zeggenPoliticoloog Mounir Samuel wil onze taal herzien, want die sluit mensen uit. Hij schreef er een boek over. "Wie de macht heeft, bepaalt de norm."
Meer talen ondanks hoge talensterfte26 april 2023Meer talen ondanks hoge talensterfteElke veertig dagen verdwijnt er ergens ter wereld een taal. Toch zijn er momenteel meer levende talen dan tien jaar geleden. Wij zochten uit hoe dat kan.