Hartfalen opsporen met 3D-geprinte hartkamer
Hartfalen vroeger en beter opsporen door te kijken hoe het bloed door het hart stroomt. Dat is mogelijk, dankzij een 3D-geprinte linkerhartkamer.
Hartfalen vroeger en beter opsporen door te kijken hoe het bloed door het hart stroomt. Dat is mogelijk, dankzij een 3D-geprinte linkerhartkamer.
Over orgaanhandel doen de wildste verhalen de ronde. Wat is waar en wat niet? Dat is niet altijd makkelijk te achterhalen. Vaak komt de waarheid gelukkig wel boven tafel, concludeert criminoloog Frederike Ambagtsheer.
Macrofagen staan bekend als de afvaletende cellen van ons afweersysteem. In het hart hebben macrofagen nog een andere functie. Daar helpen ze namelijk bij het geleiden van de prikkels die het hartritme reguleren.
Kapotte organen repareren, dat is de grote uitdaging binnen de regeneratieve geneeskunde. En dat was ook de uitdaging waarmee hoogleraar Christine Mummery begon aan haar onderzoek naar het hart. Maar reparatie van het hart met stamcellen bleek moeilijker dan gedacht. En dus gooide Mummery het ...
Celbioloog Marie-José Goumans isoleert stamcellen uit het hart zelf en probeert deze om te vormen tot functionele hartcellen, met als doel om patiënten met een beschadigd hart te kunnen helpen.
Mensen met een lekkende of vernauwde hartklep kunnen een vervangende kunstklep geïmplanteerd krijgen. Maar kunsthartkleppen zijn niet ideaal. Carlijn Bouten werkt aan een alternatief: een implantaat dat na plaatsing lichaamseigen cellen aantrekt en daarvan zelf een nieuwe hartklep vormt.
Het inbrengen van een gen dat de hartslag reguleert, kan in de toekomst een goed alternatief zijn voor elektronische pacemakers. Dat schrijven wetenschappers in het tijdschrift Science Translational Medicine.
In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) behandelt cardioloog Douwe Atsma hartpatiënten met hun eigen beenmergcellen. In de afgelopen jaren is deze aanpak uitgegroeid tot een reguliere behandeling, die ook vergoed wordt door zorgverzekeraars. Nederland loopt daarmee wereldwijd voorop.
Schade aan het hart herstellen door kapotte cellen te herprogrammeren; het klinkt futuristisch, maar nieuw Amerikaans onderzoek brengt deze optie daadwerkelijk een stap dichterbij. Het herprogrammeren van menselijke hartcellen is mogelijk, al lijkt een behandeling nog ver weg.
Wetenschappers van het Amerikaanse Cedars-Sinai Heart Institute brengen de ontwikkeling van een biologische pacemaker een stap dichterbij. Na tien jaar onderzoek slaagden zij erin om gewone hartcellen met behulp van gentherapie om te toveren in gespecialiseerde pacemakercellen.
STW-promovendus Coen Metz ontwikkelde een computermodel waarmee de werking van het hart in de tijd voorspeld kan worden. Het kan de kwaliteit van de operatie verbeteren en de belasting voor de patiënt afnemen.
Bij de vorige Olympische Zomerspelen, in Beijing in 2008, vroeg iedereen zich af of de smog geen roet in het eten zou gaan gooien. Nu hoor je er haast niemand over, maar is dat wel terecht? Hoe zit het eigenlijk met de smog in Londen?
Het ziet eruit als een kwal. Het zwemt ook als een kwal. Maar gezien zijn DNA is het een rat. Over welk schepsel het hier gaat? Over een kunstmatige kwal, gebouwd door een team van Amerikaanse onderzoekers uit siliconen en de spiercellen van een rattenhart.
Al jaren werken wetenschappers aan zogenoemde organen op een chip. Deze minuscule orgaanmodellen dienen als testplatform voor medicijnen en kunnen dierproeven in de toekomst misschien wel overbodig maken. Hoe werken deze chips en van welke organen hebben we al een functionerend model?
Na een hartaanval ontstaat een litteken in het hartspierweefsel. Daardoor gaat de functie van het hart achteruit. Niks aan te doen. Hoewel… stamceltherapie biedt mogelijk uitkomst. De eerste succesvolle klinische test met stamcellen uit het hart van de patiënt zelf is inmiddels een feit.
Het gebeurt niet vaak: een werkstuk van tweedejaarsstudenten dat het tot review weet te schoppen in een wetenschappelijk tijdschrift. Eva Klaver en Marja Versluijs analyseerden samen met Ronald Wilders van het Hartfalencentrum de recente wetenschappelijke literatuur over wiegendood. Bij één op...
Een hartaanval zorgt voor afsterving van een gedeelte van het hart. Een nieuw nanomateriaal op basis van koolstofnanobuisjes kan natuurlijk weefsel nabootsen en nieuwe hartcellen laten aanmaken. De eerste resultaten in het lab bieden perspectief.
Een internationaal onderzoeksteam heeft dertien nieuwe genen gevonden die een rol spelen bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het merendeel van die genen werkt via nog onbekende mechanismen, schrijven de wetenschappers in Nature Genetics.
Eeuwenlang dachten wetenschappers dat het hart in zijn eentje bloed door ons hele lichaam pompt. Neuroloog Arjen Schaafsma toont nu aan dat ook de slagaders actief bijdragen aan de pompbeweging.
Deze week is een belangrijke stap gemaakt in de ontwikkeling van natuurlijke pacemakers, gemaakt van levende cellen. Het voordeel van zulke pacemakers is dat ze geen onderhoud nodig hebben.
Het hart is de belangrijkste spier van het lichaam en ook de meest kwetsbare. Waar kan het allemaal fout gaan? En hoe komt het weer goed?
Onderzoekers van het universitair medisch centrum Utrecht komen deze week met een primeur. Samen met hun collega’s van het Hubrechtlaboratorium wisten zij nieuwe hartspiercellen te maken van stamcellen uit een volwassen menselijk hart. De resultaten van het onderzoek, onder leiding van Prof. D...
Veelgebruikte middelen tegen depressie, psychose en epilepsie kunnen bij sommige mensen tot fatale hartritmestoornissen leiden. Cardioloog Hanno Tan vond hier aanwijzingen voor. Nu wil hij uitzoeken wie het meeste risico lopen, en welke medicijnen zij het best kunnen mijden. Met een Vici-subsi...
Volgens cardioloog-in-opleiding Marco Post zou je migraine kunnen genezen door een gaatje tussen de boezems van het hart te sluiten. Ongeveer tweederde van de migrainepatiënten blijkt namelijk zo’n gaatje te hebben. Wanneer dat wordt gesloten met een hartkatheterisatie, dan verdwijnt bij zes v...
Robuuste studies zien niets bijzonders gebeuren bij stamcelbehandelingen.
Geen dramatischer levenseinde dan plotselinge hartdood. De bij twintigers en dertigers meest voorkomende oorzaak, hypertrofische cardiomyopathie, is steeds beter te behandelen. Maar de vele verschijningsvormen roepen nog talloze vragen op. Speurend naar de genetische fundamenten stuitte een AM...
“Het aantal mensen dat plotseling overlijdt ten gevolge van een hartaandoening, is onacceptabel hoog,” stelt prof. dr. Martin Schalij in zijn oratie. Op 25 maart 2003 aanvaardde Schalij officieel het hoogleraarschap in de cardiologie. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met hartritmestoornis...
In het laboratorium zijn stamcellen ware alleskunners. Met een duwtje in de juiste richting transformeren ze zichzelf tot leverweefsel, kraakbeen of elk ander weefsel. Zelfs ritmisch kloppende hartspiercellen zijn te kweken. Kan dat allemaal ook in het lichaam van een patiënt? Het lijkt er wel...
“Papa, die meneer wordt ziek, hè?” fluisteren de zoontjes van cardioloog dr. Wouter Jukema als ze in het restaurant iemand zien roken. Dat hebben ze alvast goed begrepen. Wie rookt, krijgt op den duur bijna altijd hartproblemen. Hun vader onderzoekt hoe dat komt.
Het uiten van emoties wordt vaak gezien als een voorwaarde voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gezondheidspsycholoog mevrouw E. Panagopoulou onderzocht de emotionele expressie van patiënten die op het punt stonden een hartoperatie te ondergaan en komt tot verrassende conclusies. Veel ...