Wonden verbinden met 'haaienhuid'
Wat kan de wetenschap leren van de natuur? Deze vraag staat centraal in de studie van biomimicry. Deze week: hoe wetenschappers haaienhuid gebruiken als inspiratie voor antibacterieel wondverband.
Wat kan de wetenschap leren van de natuur? Deze vraag staat centraal in de studie van biomimicry. Deze week: hoe wetenschappers haaienhuid gebruiken als inspiratie voor antibacterieel wondverband.
De langstlevende gewervelde op aarde is de Groenlandse haai. Het oudste onderzochte exemplaar is ergens tussen de 272 en 512 jaar. Met zo’n leeftijd is het ook niet gek dat de vrouwtjes pas vruchtbaar zijn als ze zo’n 156 jaar oud zijn.
In fossiele poep van een haai vonden Braziliaanse wetenschappers de oudste parasiet die ooit in een gewervelde werd gevonden. Het lijkt erop dat lintwormen al sinds het Perm de organen van gewervelden opzoeken.
De mens snijdt als een monster door de zee heen. Want, zo was het idee, eerst vingen we veel grote roofvissen zoals tonijn, maar zodra deze opraakten schakelden we over op kleinere visjes, het voedsel van tonijnen. Tot de zeeën leeg zijn. Nieuw onderzoek laat zien dat het zo simpel niet ligt.
De oorsprong van de mensenhaai is onduidelijk. De Amerikaanse onderzoekers Moss en Agnew concluderen nu dat de mensenhaai niet is ontstaan uit de ‘megalodon’, de grootste roofhaai ooit. Hiervoor gebruikten ze de ribbels op de zijkant van de tanden van diverse fossiele roofhaaien.
Gesteente van 290 miljoen jaar oud herbergt drie verbebraten (gewervelden) uit een meer: een haai, een amfibie en een vis. De haai heeft de amfibie verorberd terwijl het amfibie de vis in zijn maag heeft.
Haaien en andere zeeroofdieren met grote honger gebruiken bij het zoeken naar prooien hetzelfde patroon als mensen die af en toe een boodschapje doen. Dit ontdekten onderzoekers tijdens een grootschalige analyse van voedselzoekgedrag. Het was voor het eerst dat dit gedrag daadwerkelijk werd be...
Het is al langer bekend dat sommige grote roofvissen, zoals zwaardvissen, tonijnen en bepaalde haaien hun ogen en hersenen warmer kunnen houden dan de omgevingstemperatuur. Nu is duidelijk geworden wat het nut daarvan is. In Current Biology tonen wetenschappers deze week aan dat een hogere oog...
Haaien kunnen lange afstanden in de open oceaan afleggen zonder noemenswaardig van hun koers af te wijken. Wetenschappers vermoeden daarom dat deze roemruchte rovers het aardmagnetisch veld gebruiken om te navigeren. Het bewijs dat haaien veranderingen in de intensiteit van een magnetisch veld...