'Ik heb altijd geweigerd om dieren op afstand te houden'
Emoties bij dieren waren lang taboe in de wetenschap. Etholoog en primatoloog Frans de Waal ervaart nog steeds af en toe weerstand als hij hierover praat.
Emoties bij dieren waren lang taboe in de wetenschap. Etholoog en primatoloog Frans de Waal ervaart nog steeds af en toe weerstand als hij hierover praat.
Honingberen kunnen in een speelsituatie de gezichtsuitdrukking van hun soortgenoten heel precies nadoen. Tot nu toe werd dit gedrag alleen gezien bij mensen en gorilla’s.
Mensen kunnen alleen aan gezichtsuitdrukkingen niet zien of iemand heel blij of juist heel verdrietig is. Om daar een onderscheid in te maken moeten we ook iemands lichaamstaal kunnen zien. Daarover publiceerde een groep Nederlandse, Israëlische en Amerikaanse onderzoekers deze week in Science...
Als iemand zijn of haar mondhoeken en wenkbrauwen omhoog trekt, is deze persoon blij. En als iemand juist z’n mondhoeken en wenkbrauwen naar beneden drukt, is diegene kwaad. Of toch niet? Er komt steeds meer bewijs dat gezichtsuitdrukkingen minder universeel zijn dan gedacht.
Van je gezicht valt elke emotie af te lezen. Vooral basisdingen als angst, blijdschap en walging zien we goed. Nieuwer onderzoek trekt die theorie in twijfel: niet iedereen trekt hetzelfde gezicht bij angst of blijdschap, en eigenlijk herkennen anderen die emoties helemaal niet zo goed.
In de Science Live ruimte in NEMO proberen Tilburgse wetenschappers in een echt psychologisch experiment meer te weten te komen over muziek en emoties. Elke bezoeker die wil, mag proefkonijn zijn. Kennislinkredacteur Kahliya deed alvast mee.
Uit de gelaatsuitdrukkingen van nieuwslezers valt meer af te lezen dan we denken. Deze informatie kan o.a. gebruikt worden voor het creëren van overtuigende avatars.
Niet alleen de gezichtsuitdrukkingen voor de zes basisemoties zijn universeel – ze klínken ook overal ter wereld hetzelfde. Dat is bijzonder, want de Himba in Namibië spreken toch een hele andere taal dan wij.
Bij alle vormen van afschuw trekken mensen hetzelfde ‘vieze’ gezicht. Morele afschuw door oneerlijke behandeling heeft dan ook een biologische basis. Waarom morele afschuw is ontstaan, is nog niet zeker. Waarschijnlijk helpt het ons bij het nemen van beslissingen.