Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht
Er bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Er bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Muziek is sinds de prehistorie steeds meer in onze genen verweven, zegt musicoloog Michael Spitzer. Hoe we dat gedaan hebben laat hij zien in zijn boek ‘De Muzikale Mens’ door middel van een reis door de tijd.
Ziekenhuizen gebruiken steeds vaker slimme technologieën. Wat moeten ze met al die informatie? Medisch-ethicus Boy Vijlbrief ontwikkelt een nieuw ethisch kader voor het Erasmus MC.
Corona gooide roet in het eten voor de laatste klinische studie van promovendus Lot Snijders Blok.
Op de wereld leven meer dier- en plantensoorten dan je je kunt voorstellen. Hoe zijn al die verschillende soorten ooit ontstaan? NEMO Kennislink bezoekt het vissenlab van de Rijksuniversiteit Groningen, waar onderzoeker Martine Maan het antwoord op deze vraag probeert te vinden.
Welke genen spelen een rol bij stotteren? Onderzoekers van het Max Planck Instituut en het Erasmus MC zoeken het uit. NEMO Kennislink-redacteur Erica stottert zelf ook en doet mee aan het onderzoek.
Wat kunnen tweelingstudies, tegenwoordig in combinatie met moleculaire technieken, precies aantonen en wat niet?
De laatste maanden waren druk voor promovendus Lot Snijders Blok, die speurt naar genen die betrokken zijn bij taal- en spraakproblemen. Onlangs publiceerde ze met collega’s een artikel over het tot nu toe onbekende gen CHD3.
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking ouder dan 80 jaar krijgt dementie. Dr. Henne Holstege (VUmc) onderzoekt met haar team juist de hersenen van mensen die heel gezond oud worden. Hoe verklaart zij hun breinvitaliteit?
Waar komt geluk vandaan? Meike Bartels van de Vrije Universiteit onderzoekt hoe genetica en omgeving invloed hebben op ons welzijn.
Promovendus Lot Snijders Blok speurt in het DNA van kinderen met ernstige taalproblemen naar de genen die hier verantwoordelijk voor zijn. Een diagnose geeft de ouders van deze kinderen veel rust, merkt ze. NEMO Kennislink sprak haar al aan het begin van het onderzoekstraject, en zoekt haar nu...
Bacteriën zo aanpassen dat ze plantenresten die we normaal weggooien omzetten in nuttige moleculen. Daaraan werkt Hoogleraar bacteriële celfabrieken Richard van Kranenburg (Wageningen Universiteit). Op deze manier hoopt hij ons veel minder afhankelijk te maken van olie.
Ouders geven meer door aan hun kinderen dan hun eigen genen. Ze geven ook nieuwe variaties in het DNA mee via veranderingen in hun sperma- of eicellen. Deze zogeheten de novo mutaties kunnen grote gevolgen hebben. Onderzoekers van het Radboud UMC in Nijmegen publiceerden gisteren in <...
Sonja Vernes doet onderzoek naar vleermuizen in de hoop zo meer te weten te komen over het menselijk taalvermogen. Dat is minder vreemd dan het in eerste instantie lijkt.
Stoornissen in taal en spraak lijken vaak genetisch bepaald, maar welke genen daar precies verantwoordelijk voor zijn, is nog een raadsel. Promovenda Lot Snijders Blok probeert de komende jaren het mysterie te ontrafelen.
Het genoom is géén boek met instructies. In zijn boek De muziek van het leven zet Denis Noble een bijl in het centrale dogma van de biologie en de ideeën van zijn oud-student Richard Dawkins.
Met de ontdekking van genen dachten neodarwinisten het geheim van het leven in handen te hebben. Maar dat beeld is te simpel, zegt hoogleraar Jos de Mul. De antropologisch filosoof gaf vorige week in Utrecht een publiekslezing over de menselijke natuur.
Als je dyslectisch bent, heeft je kind 40 tot 50 procent kans om ook dyslexie te krijgen. En als je een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt, is de kans bijna 50 procent dat iemand anders in je familie dat ook heeft. Taal lijkt dus in onze genen te zitten, maar waar precies?
De meeste gewassen hangen voor hun groei zwaar aan de fosfor in kunstmest. Maar wetenschappers hebben nu een gen gevonden waardoor rijst goed groeit bij weinig fosfor. Ze willen het gen inkruisen in andere, moderne rijstsoorten.
Elf jaar geleden kreeg een groep HIV-patiënten een behandeling met gentherapie. Hun genetisch aangepaste afweercellen houden de virusinfectie nu nog steeds onder controle, blijkt uit Amerikaans onderzoek. En dat zonder vervelende bijverschijnselen.
Synthetisch DNA is niet nieuw. Wetenschappers werken al jaren aan zelfgemaakte polymeren met eigenschappen van DNA. Science publiceert deze week een volgende stap in de ontwikkeling: synthetisch DNA en natuurlijk DNA kunnen in elkaar omgezet worden.
Schrappen wat je niet strikt nodig hebt. Zo zou je de speurtocht van synthetisch biologen naar een cel met een minimaal genoom kunnen omschrijven. Het ombouwen van alledaagse bacteriën tot nuttige werkpaarden, moet met zo’n uitgeklede cel als uitgangspunt gemakkelijker worden.
Het waaiertje vind je overal. Alleen in Antarctica wil de kleine, witgrijze paddenstoel niet groeien. “In Azië wordt hij wel gegeten”, zegt bioloog Robin Ohm (geboren in 1981 te Hoorn). “Maar in Nederland is er geen markt voor.” En toch gingen de eerste vier jaar van Oh...
Zou het niet geweldig zijn om eeuwig jong door te leven? Zo opperen wetenschappers dat het eventueel mogelijk zou kunnen worden om je brein en daarmee alles wat jou ‘jou’ maakt te uploaden in een computer. Of is het beter om je lichaam in te vriezen tot betere tijden? Nee, elk jaar een onderho...
Wetenschappers hebben bij toeval een manier ontdekt om een plant het DNA van één van zijn ouders te laten vernietigen. Handig voor gewasveredelaars, want die kunnen zo makkelijker op gewenste eigenschappen selecteren.
Een gebeurtenis van honderdduizend jaar geleden zou wel eens waardevolle informatie kunnen opleveren over een hedendaags vraagstuk. Schizofreniedeskundige Don Linszen en neurogeneticus Frank Baas speuren naar de Afrikaanse roots van schizofrenie. Dat doen ze in Tanzania, bij de Bantu’s, die no...
Grootschalig genetisch onderzoek heeft drie nieuwe Alzheimergenen opgeleverd. De vondst geeft nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek naar de ziekte en leidt in de toekomst wellicht tot een behandeling.
Australische wetenschappers hebben voor het eerst een genetische kaart gemaakt van een echt reptiel; de zoutwaterkrokodil. Hierdoor komt de opheldering van het complete genoom van de krokodil dichterbij.
Diarree kan erg gevaarlijk zijn wanneer je er teveel water door verliest. Je krijgt het van voedsel- of watervergiftiging, meestal via een bacterie. Een groep wetenschappers heeft een snelle DNA-techniek ontwikkeld waarmee je kunt zien of drinkwater een gevaarlijke diarreebacterie bevat.