Hoor jij 'laurel' of 'yanny'?
Een geluidsopname houdt de gemoederen op de sociale media al enkele dagen bezig. Zegt de spreker nu ‘laurel’ of ‘yanny’? Hoe kan het dat de ene luistereraar iets heel anders hoort dan de andere?
Een geluidsopname houdt de gemoederen op de sociale media al enkele dagen bezig. Zegt de spreker nu ‘laurel’ of ‘yanny’? Hoe kan het dat de ene luistereraar iets heel anders hoort dan de andere?
Horen, we doen het de hele dag door. We zijn voor een groot deel van onze dagelijkse activiteiten afhankelijk van een goed gehoor. Bijna alle ouderen krijgen vroeg of laat te maken met slechthorendheid. En dat is niet alleen lastig, maar het kan ook leiden tot eenzaamheid.
Mensen hebben een meesterlijk gehoor. Te midden van een kakofonie aan geluid, zoals muziek en rinkelende glazen op een feestje, weten we prima gesprekken te volgen. Dat gaat soms mis. Uit nieuw onderzoek blijkt dat met je hoofd draaien helpt om opnieuw je oren te spitsen.
Geluidsgolven brengen onze trommelvliezen in beweging, en komen uiteindelijk aan bij piepkleine trilhaartjes in het slakkenhuis. Uit recent onderzoek blijkt dat deze trilhaartjes ook nog doortrillen als het geluid allang voorbij is. Wat de functie hiervan is, weten de onderzoekers niet, maar h...
Tijdens Pioneers 09 in Londen presenteerden onderzoekers van twee Britse universiteiten de ‘Virtual Cocoon’. Dit hoofddeksel is het eerste ter wereld dat alle vijf zintuigen realistisch kan stimuleren. Onderzoekers van de universiteiten van York en Warshire werken nu samen om de techniek door ...
Hersenen filteren nuttige informatie uit geluidspaletten door specifiek af te stemmen op betekenisvolle klanken. In Current Biology van 7 februari 2006 melden biologen uit Oxford dat de zenuwcellen van fretten extra gevoelig zijn dezelfde melodieën die mensen aangenaam vinden klinken. De voor...
Doofheid wordt door velen als alleen maar een handicap gezien. Maar Doven hebben ook – doordat ze niet kunnen horen – een geheel eigen cultuur ontwikkeld, met een eigen taal en eigen onderwijs.
Elk van de vijf zintuigen heeft zijn eigen hersengebied. Toch werken ze voortdurend samen. We merken dit aan al de manieren waarop onze hersenen zich laten bedriegen.
Een adembenemende scène uit The silence of the lambs. In een pikdonkere kelder zoekt agente Clarice Starling de seriemoordenaar Buffalo Bill. Hij staat echter vlak achter haar. Als zij hoort dat hij zijn geweer laadt, draait ze zich razendsnel om en schiet hem neer.
Hoe slagen onze oren erin om de richting te bepalen van waaruit geluid komt? Een van de gelegenheden waarbij dit “richting horen” van belang is, is de situatie waarin veel gesprekken tegelijk worden gevoerd, terwijl we maar één gesprek tegelijk willen volgen. En we slagen daar meestal nog vrij...
Slechthorenden kunnen hun gesprekspartners nauwelijks verstaan in lawaaiige omgevingen. Dus daar waar het nu juist vaak gezellig is. De Leidse natuurkundige Wim Soede, sinds kort ook audioloog in opleiding bij het LUMC, vond er een oplossing voor. Hij ontwikkelde een geavanceerde richtmicrofoo...
Na twaalf jaar voorbereidend onderzoek begon de afdeling KNO van het LUMC vorig jaar met het inbrengen van cochleaire implantaten bij doven en zeer slechthorenden. Met ongekend succes: op het gebied van spraakherkenning scoren de patiënten bijzonder hoog. Inzicht in de geheimen van het slakken...
Promovendus Emile de Klein onderzocht een bijzonder fenomeen: zuivere fluittonen die uit het oor komen. Hoe dat komt, blijft onduidelijk.
Als je met een vliegtuig opstijgt of landt heb je soms behoorlijk last van oorsuizingen. Waardoor wordt dat veroorzaakt?
Vleermuizen gebruiken hun oren om te zien, niet hun ogen. Het herkennen van geluidsgolven speelt hierbij een cruciale rol bij het vangen van insekten.