In de toekomst eten microben je frisdrankfles13 juli 2021Al gaat dat wel langzaamPlastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Alles voor eenmalig gebruik23 mei 2022Alles voor eenmalig gebruikRedacteur Mariska van Sprundel dompelt zich onder in de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Ze merkt dat ze lakser is om groen te leven in de Verenigde Staten. Ze belt met hoogleraar omgevingspsycholo...
Zon, zee en... wetenschap27 juni 2014Kennislink Zomerboekenspecial 2014Wat is er deze zomer fijner dan onderuitgezakt in een strandstoel een goed boek over wetenschap lezen? Er verscheen een hoop moois dit jaar. Alle redacteuren van Kennislink raden je daarom weer hun...
Schoon drinkwater bevat hardnekkige fluormoleculen29 november 2013Perfluoralkylzuren zijn terug te vinden in ons bloedHet bevolkingsonderzoek naar PFOA wordt uitgebreid. PFOA is een fluorverbinding die jarenlang is uitgestoten door een fabriek van Du Pont bij Sliedrecht. Eind 2016 testte het RIVM al het bloed van 600...
‘Veilige’ suikerconsumptie schadelijk voor muizen?16 augustus 2013‘Veilige’ suikerconsumptie schadelijk voor muizen?Uit onderzoek van de biologen Wayne Potts en James Ruff van de Universiteit van Utah blijkt dat muizen op een dieet met toegevoegde suiker minder gezond zijn dan hun soortgenoten die geen extra sui...
Jouw plastic flesje is een wereldprobleem3 juli 2024Uitgevonden voorwerpen: plastic flesPlastic Fles was ooit een wonderkind, maar negatieve publicaties en sentiment zorgden voor een slecht imago. “Mensen lijken vergeten wat ik allemaal voor ze heb gedaan.”
Medisch afval als materialenmijn14 november 2024Operatie groene zorg: recyclingZiekenhuizen staan bekend om hun enorme afvalproductie. Veel van die materialen zijn prima opnieuw te gebruiken. Hoe dat moet, laat het bedrijf GreenCycl zien. “Recycling moet de standaard worden.”...
Faces of ScienceVuurslangen en olifantentandpasta28 januari 2021Wetenschap in het labAls wetenschapper ben ik dol op experimenteren, want wat is scheikunde nou zonder een spektakel op zijn tijd! In deze vlog laat ik jullie daarom mijn top drie lievelingsproefjes zien.
Tikken voor gebruik3 november 2003Tikken voor gebruikNiet iedereen weet het, maar je kunt een blikje frisdrank best schudden voor gebruik. Als je er tenminste maar aan denkt om het met een tikje te waarschuwen voor je het opent: waag het niet om te g...
Bacterie lust plastic rauw17 april 2019Enzym MHETase breekt PET afIn 2016 ontdekten Japanse onderzoekers een bacterie die PET-flessen gebruikt als energiebron. Wetenschappers hebben nu dit verteringsmechanisme doorgrond; de volgende stap is het efficiënter maken.
Afkijken bij CSI1 december 2017Afkijken bij CSIDe snelle DNA-analyse die je onderzoekers in CSI ziet doen, wordt binnenkort mogelijk in het echt gebruikt. Dat schrijft forensisch wetenschapper Anna Mapes van de Hogeschool van Amsterdam. Ze promove...
Wie zoet is...10 januari 2018Aspartaam: stille killer of onschuldige suikervervanger?Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is asparta...
Klotsende thee en gloeiende broodroosters1 juni 2017Helen Czerski ziet overal natuurkundige principesDe Britse natuurkundige Helen Czerski heeft met ‘Ober, er zit natuurkunde in mijn soep’ een enthousiasmerend boek geschreven. Ze laat op speelse wijze zien hoe natuurkundige wetmatigheden alledaags...
Wat gebeurt er met ingezameld plastic?4 mei 2017Hoe we zoveel mogelijk kunststof hergebruikenAmerikaanse wetenschappers hebben bepaald dat de mens tot nu toe 8,3 miljard ton plastic produceerde, oftewel 822.000 Eiffeltorens, oftewel één miljard olifanten. NEMO Kennislink schreef eerder over d...
Omringd door zoetigheid7 september 2016Gronings onderzoek naar bacteriële suikersSuiker smaakt heerlijk, maar biologisch gezien vervult het ook enkele enorm belangrijke functies, bepleit organisch chemicus Marthe Walvoort. Bacteriën en virussen zitten er vol mee, en dat kunnen ...