Vijf vragen over opwarming van de aarde
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
Welkom in het Antropoceen. Het tijdperk waarin onze invloed op de aarde vergelijkbaar is met een geologische kracht zoals vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer. De verhalen die...
Chris Vrolijk rijdt elektrisch en woont in een aardgasvrij huis met zonnepanelen. Door technologie leeft hij duurzamer zonder in te boeten op kwaliteit van leven.
Wat gooien we in onze tank als we geen olie meer mogen gebruiken? Elektrische auto’s of waterstofauto’s lijken voor de hand liggend, maar hebben ook zo hun problemen. NEMO Kennislink sprak met drie partijen die het over een compleet andere boeg gooien.
De Swinckels Family Brewery gaat het systeem om energie vrij te maken uit de verbranding van ijzerpoeder van de TU Eindhoven toepassen in hun fabriek.
Veel fabrikanten gebruiken nog bisfenol A in de productie van plastic producten, maar deze stof blijkt niet goed voor de mens. Promovendus Steven-Friso Koelewijn heeft een alternatief gevonden in biomassa en probeert zijn duurzame en veilige bouwstenen verder te ontwikkelen.
Als we de aarde leefbaar willen houden, dan moeten we duurzamer leven. Toch komen we maar tergend traag in actie met z’n allen. Hoe kan dat? En kunnen we alsjeblieft wat meer tempo maken? We vragen het aan Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.
Museum Hofland kijkt in de toekomst. Met de tentoonstelling ‘Energie – waar gaat dat heen?’ zetten de enthousiaste vrijwilligers van dit geologisch museum in Laren alle energievormen op een rij. Zelfs de energievormen waar we tegenwoordig liever niet aan willen denken, zoals ...
Nederland is vooral een gasland, maar onze olievelden zijn nog steeds niet uitgeput. Ons land herbergt zelfs het grootste olieveld van West-Europa, nabij Schoonebeek in Drenthe. De NAM startte daar in 2011 opnieuw met de productie, nadat die vijftien jaar geleden was stopgezet. Bij het (her-)o...
Fossiele brandstoffen zijn eindig. Ooit zullen ze opraken. Maar maken wij dat nog mee of is dat een probleem voor toekomstige generaties? Hoe lang wij het nog met de huidige olievoorraden zullen uitzingen is vooral een kwestie van geld. Met een zeer lage olieprijs – zoals op dit moment &...
In Nederland is het aardgas over een jaar of tien vrijwel op en de Nederlandse olievoorraad stelt nauwelijks iets voor. Is schaliegas dan misschien de gasbron van de toekomst? In dit dossier zijn artikelen over olie en gas die eerder op Kennislink verschenen op een rijtje gezet.
Jaarlijks, aan het einde van het jaar, publiceert het Internationale Energie Agentschap (IEA) de prognoses over energieproductie en -consumptie voor de komende decennia. Bij alle voorspellingen in de World Energy Outlook duizelt je het al snel. Kennislink zet de belangrijkste ontwikke...
We zien ze steeds vaker staan in Nederland: enorme windturbines die schone energie opwekken. Is dit dé vervanger van fossiele brandstoffen? Een cruciale vraag daarbij is hoeveel windenergie we kunnen opwekken. De wetenschap heeft nu het antwoord.
Biodiesel uit koolzaadolie duurzaam? Volgens de Europese Commissie wel: biodiesel uit koolzaadolie zou 38 procent minder uitstoot van broeikasgassen geven in vergelijking met fossiele brandstoffen. Maar volgens Duitse onderzoekers, die de uitstoot van broeikasgas narekenden, klopt dit van geen...
Drie dingen kunnen we als maatschappij doen tegen de opwarming van de aarde. Minder CO2 uitstoten, CO2 uit de lucht halen en ergens opslaan, of een combinatie hiervan. Het terug pompen van CO2 in de aarde is een veelgenoemde oplossing…
Na stoom en diesel stapt de transportwereld over naar het veel schonere gas. Een tussenstap?
Olieveld leeg? Met stoom kun je vaak nog veel vastgekoekte olie loskrijgen. Alleen, hoe kom je aan die stoom? Nu vaak door het verbranden van aardgas, maar een Amerikaans bedrijf heeft een manier gevonden om die stoom op een duurzame manier te produceren: met spiegels en een beetje zonlicht!
Terwijl onderzoekers werken aan schone, hernieuwbare brandstoffen is onze samenleving nog compleet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Hoe zijn die ontstaan, hoeveel is er nog van en hoe lang kunnen we daarmee vooruit?