Het DNA van embryo's aanpassen, willen we dat eigenlijk wel?6 september 2019De DNA-Dialoog gaat van startMet CRISPR-Cas is het mogelijk om het DNA van menselijke embryo’s aan te passen, bijvoorbeeld om erfelijke ziektes te genezen. Willen we dat? En onder welke voorwaarden?
Verandert ingrijpen in embryo-DNA de samenleving?22 februari 2024Verandert ingrijpen in embryo-DNA de samenleving?Erfelijke ziekten uit ons DNA knippen, moeten we dat wel doen? Ook als dat betekent dat er door sociale druk geen keuzevrijheid meer is?
'Er gaat een doos van Pandora open wanneer je genetische modificatie van nageslacht toestaat'5 maart 2021Interview met jurist en filosoof Britta van BeersStel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-Cas10 juli 2020Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-CasDrie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.
Exon-skipping biedt Duchenne-patiënten hoop6 maart 2020Exon-skipping biedt Duchenne-patiënten hoopBij patiënten met de ziekte van Duchenne mist het eiwit dystrofine. Dat dit eiwit niet wordt aangemaakt komt door een typfoutje in hun DNA. Exon-skipping biedt een oplossi...
DNA-festival: Eveline van Rijswijk over het knippen in menselijk DNA28 februari 2020DNA-festival: Eveline van Rijswijk over het knippen in menselijk DNA13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.
DNA-festival: Eline Bunnik over het knippen en plakken met DNA14 februari 2020Interview met medisch-ethicus Eline Bunnik13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is medisch-ethicus Eline Bunnik
DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA7 februari 2020DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
'Plantenziektes bestrijden met computerprogramma's'17 januari 2020Interview plantenbioloog Guido van den Ackerveken over bioinformaticaIn 2020 bestaat de term bioinformatica vijftig jaar. Inmiddels is het een grote tak van wetenschap, maar wat is het nu precies, en waarom is het zo belangrijk?
Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genen7 januari 2020Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genenHet komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s moeten...
Ingrijpen in embryo-DNA: valt er nog wat te kiezen?21 maart 2024Wat ons journalistieke onderzoek tot nu toe opleverdeIs het wel nodig, dat ingrijpen in embryonaal DNA om erfelijke ziekten uit te bannen voor toekomstige generaties? Deze vraag legden we voor aan experts en ervaringsdeskundigen.
Ziekte bestrijden is een morele plicht12 december 2024Embryo-modellendebat: ziektepreventieOnderzoekers hopen met embryo-modellen beter te begrijpen hoe erfelijke ziektes ontstaan, met als doel effectieve behandelingen te ontwikkelen. Hebben we niet de plicht om lijden te voorkomen?
‘Creatieve vormen helpen gesprek op gang’21 juni 2023Sam Riedijk wil iedereen laten meepraten in De DNA DialogenIn de DNA Dialogen gaan we opnieuw in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Projectleider Sam Riedijk wil een zo representatief mogelijk beeld vormen van alle verschillende meningen. Hoe pakt ze ...
Knippen en plakken in menselijk embryo-DNA?21 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat - deel 1Het is al gedaan, maar het mag niet: knippen en plakken in menselijk DNA. Met de DNA Dialogen gaan we voor de tweede keer in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Praat jij ook mee?
Bloed uit het lab2 mei 2023Op bezoek in het bloedonderzoeksinstituutAls het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Vijf vragen over CRISPR-Cas19 januari 2022Vijf vragen over CRISPR-CasDeze maand ontving de eerste mens ooit een genetisch gemodificeerd donorhart van een varken. Dit was mede mogelijk door de techniek CRISPR-Cas. Wat is CRISPR-Cas nu precies en wat kunnen we ermee?
Van fossielen tot Facebook: álles is data8 oktober 2021Van fossielen tot Facebook: álles is dataWe laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan me...
EventDNA-festival13 september 2020Knippen en plakken in de mensPas jij later de kleur ogen aan van je kind? Voorkom je dat je een genetische ziekte doorgeeft aan je nageslacht? Of moet je niets hebben van het ingrijpen in de mens? Onderzoek tijdens het DNA-festiv...