Hoe blijf je verbonden met iemand die in een andere wereld leeft?
Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
We doden al zoveel dieren voor vlees, dan mag het zeker voor medische doeleinden. Het is een veelgehoord argument, maar houdt geen stand.
Als we menselijke organen in varkens kunnen kweken, creëren we dan verschrikkelijke wezens? Krijgen alcoholverslaafden elk jaar een nieuwe lever? In gesprek met argumentatiespecialist Paula Steenwinkel over (ir)reële doemscenario’s.
Wat doe je als iemand zegt dat God het niet zo bedoeld heeft, terwijl je zelf niet in God gelooft? Argumentatiespecialist Paula Steenwinkel geeft tips.
In deze laatste blog deelt Britte Schilt de belangrijkste bevindingen van haar onderzoek naar lezersreacties.
De moderatie van online discussies onder artikelen van NEMO Kennislink is niet alleen tijdrovend, maar ook ingewikkeld. Kan kunstmatige intelligentie dat makkelijker voor ons maken? Stagiaire Britte Schilt sprak voor haar onderzoeksstage bij NEMO Kennislink met Antal van den Bosch.
In een goede discussie klopt de gebruikte argumentatie – ook online. NEMO Kennislink sprak met filosoof Jean Wagemans over argumentatievalkuilen en drogredenen.
Een lach, een ‘hmm’, of een bevestigend knikje zijn in chatgesprekken onzichtbaar. Goed discussiëren wordt hierdoor moeilijker, blijkt uit onderzoek van Carla Roos.
Stagiaire Britte Schilt onderzoekt manieren om de discussie onder artikelen van NEMO Kennislink beter, inhoudelijker en respectvoller te laten verlopen. Een eerste duik in de reacties kan ons al veel leren.
In de reacties onder artikelen op NEMO Kennislink gaat het er niet altijd even gezellig aan toe. Tijdens haar stage onderzoekt Britte Schilt hoe dat komt, én hoe we daar verandering in kunnen brengen.
In de NEMO Kennislink Live van 12 juni waren de experts het over één kwestie eens: alleen maar minderen met de CO2-uitstoot is niet genoeg om de opwarming onder controle te krijgen.
Waarom volharden de meeste mensen in hun eigen gelijk, zelfs als de feiten hun oordeel tegenspreken? Dit laat de Vlaamse filosoof en bioloog Ruben Mersch in zijn boek Waarom iedereen altijd gelijk heeft zien.
Synthetische biologie is een relatief jong vakgebied. Het onderzoek vindt plaats achter gesloten laboratoriumdeuren. Toepassingen hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. Waarom moeten we nu dan toch al discussiëren over de mogelijkheden en valkuilen van synthetische biologie?
Ondanks dat de synthetische biologie zich nog voornamelijk in de laboratoriumfase bevindt, hebben verschillende organisaties de ethische, sociale en juridische aspecten ervan verkend. Langzamerhand begint het internationale debat over synthetische biologie dan ook serieuze vormen aan te nemen....
Mensen vertrouwen bierbrouwers eerder dan de farmaceutische industrie. Ze denken dat farmabedrijven gigantische winsten maken met overbodige geneesmiddelen, terwijl noodzakelijke medicijnen niet worden ontwikkeld.
Mogen we nieuw leven maken, of bestaand leven drastisch verbouwen? Materie voor een wereldwijd debat zou je zeggen. Maar de publieke discussie rondom synthetische biologie wil maar niet losbarsten. Wetenschapsjournalist Arno Schrauwers en biochemicus Bert Poolman hopen daar met hun nieuwe boek...
Begin 2008 laaide de discussie op in Nederland over embryoselectie met behulp van pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD). Deze techniek werd al sinds 2003 toegepast in Nederland, maar voor maar een beperkt aantal erfelijke aandoeningen.