Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Geelwortel, winterslaap en pittige discussies

Bessensap

Wetenschap communiceren naar een groot publiek is een kunst. Een kunst die niet alle wetenschappers van nature in zich hebben. Tenslotte is het doen van gedegen wetenschappelijk onderzoek, en de resultaten beschrijven in een wetenschappelijke publicatie, iets heel anders dan diezelfde resultaten pakkend opschrijven voor een breed publiek. Wie weet als geen ander waar het publiek in is geïnteresseerd en hoe je dit over kunt brengen? Juist, de journalist!

Om deze twee, wetenschapper en journalist, bij elkaar te brengen, organiseert NWO jaarlijks het evenement Bessensap en vandaag ben ik er bij. Tijdens een sessie mediatraining wordt een onderzoekster stevig aan de tand gevoeld over haar onderzoek. In de eerste ronde is heeft de journalist duidelijk de leiding, maar na een paar korte tips neemt zij in de tweede ronde het roer over en legt helder uit dat geelwortel een belangrijk ingrediënt is voor het vroegtijdig ontdekken van Alzheimer. In een andere sessie is het de beurt aan een enthousiaste wetenschapper die uit probeert te leggen dat dieren die een winterslaap houden de sleutel tot het genezen van diabetes kunnen zijn.

Aan de hand van stellingen discussiëren met het publiek, zoals over of dieren in een winterslaap de sleutel tot het genezen van diabetes kunnen zijn.

Sandy Sarsfield via Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Zelf ben ik onderdeel van een panel van actief bloggende wetenschappers en aan de hand van verschillende stellingen is er een pittige discussie met het publiek. Op twitter gaat de discussie nog even door, houd #bsap15 in de gaten!

ReactiesReageer