'Bereid je voor op lokale gebruiken en gevoeligheden'26 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 4: Nederigheid overbrugt cultuurverschillenLeuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
'Met emoji kom je dichter bij een face-to-facegesprek'17 juli 2023'Met emoji kom je dichter bij een face-to-facegesprek'We maken digitale communicatie steeds visueler. Zo kunnen we niet alleen meer emoties tonen als we online zijn, maar onze 'digi-taal' ook persoonlijker maken.
De grootste misverstanden over de Vikingen30 januari 2020De grootste misverstanden over de VikingenBij Vikingen denken we aan woeste Scandinaviërs die plunderend door West-Europa voeren. Dit klopt, maar toch ook weer niet. Het boek Wij Vikingen geeft de laatste inzichten over de Vikingen en wat ...
Faces of ScienceFaces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekers28 februari 2019Faces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekersFaces of Science breidt uit: twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschap.
Faces of ScienceFaces of Science breidt weer uit28 maart 2018Twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschapHoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf nieuwe promovendi gaan verslag doen van hun dagelijks bestaan in de wetenschap, in filmpjes en blogs.
Faces of ScienceHandige cliché’s voor het maken van je studiekeuze12 april 2018Waarom ik voor taal-en cultuurstudies koosIn deze blog over studiekeuze haal ik twee clichés van stal. Dat is misschien niet heel origineel, maar clichés zijn over het algemeen wel waar. Doe er dus je voordeel mee, als je binnenkort voor e...
Faces of ScienceNieuwe Faces of Science16 februari 2016Meer verhalen over wetenschapFaces of Science breidt uit met drie nieuwe wetenschappers: Nikki Dijkstra, Hans Schouwenburg en Linda Drijvers! Ze bloggen over hun onderzoek op zee, duurzaamheid en gebaren in taal
Faces of ScienceDuim omhoog: belediging of aanmoediging?16 februari 2016Vijf handbewegingen die iets anders betekenen in het buitenlandJe steekt je duim omhoog. De ober vraagt in het Spaans of het gesmaakt heeft. In reactie zwaai je met je hand langs je wang terwijl je tevreden een ‘mmm’-geluid maakt. De ober neemt vervolgens ietw...
Faces of ScienceGezocht: de Ghanese dokter Corrie26 augustus 2015Tienerzwangerschappen in Nederland, Ghana en andere afrikaanse landenZwanger zijn en bevallen is in Ghana heel anders dan in het ziekenhuis waar ik werk. Door een gebrek aan voorlichting komen in Afrikaanse landen veel meer tienerzwangerschappen voor dan in Nederlan...
Liefde5 februari 2007LiefdeHet is weer Valentijnsdag. Tijd voor een dossier over alle aspecten van de liefde, van de grote hoogten tot de diepe dalen.
Kleine gesprekjes geven antwoord op grote vragen27 april 2023Kleine gesprekjes geven antwoord op grote vragenMensen zijn van nature geneigd om elkaar te helpen, blijkt uit onderzoek van een internationaal team van taalwetenschappers, waaronder Mark Dingemanse.
Meer talen ondanks hoge talensterfte26 april 2023Meer talen ondanks hoge talensterfteElke veertig dagen verdwijnt er ergens ter wereld een taal. Toch zijn er momenteel meer levende talen dan tien jaar geleden. Wij zochten uit hoe dat kan.
Van mening veranderen? Daar zijn we heel goed in!12 april 2023Recensie van Hoe verander je een mening? van David McRaneyHet lijkt vaak onbegonnen werk om iemand van mening te doen veranderen. Toch is het niet onmogelijk. Dat laat David McRaney zien in 'Hoe verander je een mening?'
De kracht van een cultuurclash7 april 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieTijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransiti...
'De bètawetenschappen moeten ook worden gedekoloniseerd'16 maart 2023'De bètawetenschappen moeten ook worden gedekoloniseerd'Onze westerse wetenschapsgeschiedenis gaat volledig voorbij aan waardevolle inzichten uit China, India en Afrika. Historicus Rens Bod pleit voor dekolonisatie.
‘Gehandicapten zijn niet het probleem in het ov, maar de ontoegankelijkheid’16 augustus 2022Activiste Jeanette Chedda (38) over inclusie voor duurzame mobiliteitGehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?
'Een crisis biedt ook kansen'26 juni 2020Econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
Doodsangst voor de haastige ziekte15 juni 2020De pest in de Nederlanden van de zeventiende eeuwNiet alleen nu tijdens de coronacrisis ontwricht een besmettelijke ziekte het leven. Dat gebeurde ook in het zeventiende-eeuwse Nederland toen de pest heerste. Hoe reageerden mensen destijds?