5 vragen over boostervaccinaties21 september 20225 vragen over boostervaccinatiesDe komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
Zes vragen over de boosterprik9 december 2021beantwoord door vaccinoloog Anke HuckriedeNederland hoopt in het tweede kwartaal van 2022 12 miljoen boosters te ontvangen die mogelijk ook beschermen tegen omikron. We stelden vaccinoloog Anke Huckriede zes vragen over de boosterprik.
'De Nederlandse taal is nooit neutraal geweest'10 mei 2023Interview met Mounir Samuel over zijn boek Je mag ook niets meer zeggenPoliticoloog Mounir Samuel wil onze taal herzien, want die sluit mensen uit. Hij schreef er een boek over. "Wie de macht heeft, bepaalt de norm."
De mens stamt niet af van de aap15 maart 2023De mens stamt niet af van de aapIn de serie 'Even over evolutie' gaat het over wijdverbreide misvattingen over de evolutie. Zo denken veel mensen dat wij afstammen van mensapen, zoals de chimpansee. Dat is echter niet waar.
Razend achter het stuur22 februari 2023Razend achter het stuurBumperklevers, smartphonegebruikers en linksrijders. Sommige weggebruikers halen het bloed onder je nagels vandaan. Wat maakt dat we ons op de weg zo anders gedragen dan in de supermarkt?
Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?20 januari 2023Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.
Onze meest gelezen artikelen van 202229 december 2022Onze meest gelezen artikelen van 2022Onze 5 meest gelezen artikelen laten zien wat onze lezers dit jaar bezighield: vaccineren tegen corona, de Russische inval in Oekraïne en de warme zomer. Ook grotere vragen over het universum deden he...
Niks mis met een beetje klimaatstress26 september 2022Niks mis met een beetje klimaatstressEen schuldgevoel als je een vliegreis boekt? Het is een ongemakkelijke emotie, maar ook een nuttige. Ecostress kan aanzetten tot klimaatvriendelijker gedrag. "Eco-emoties kunnen motiverend werken."
'We hebben meer luisterambtenaren nodig'16 augustus 2022Gedragswetenschapper Reint Jan Renes over duurzame mobiliteitDuurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedrags...
Planten vol plastic3 mei 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekOok stoepplantjes hebben te lijden onder het vele afval op straat, ziet onderzoekster Nienke Beets. Als we allemaal onze rommel opruimen, zou de gewone reigerbek naast haar huis er vast fleuriger bij ...
Nog meer vragen over boostervaccinaties21 januari 2022Nog meer vragen over boostervaccinatiesIn een eerdere Q&A beantwoordden we al enkele vragen over boostervaccinaties, maar er blijken nog veel meer vragen te leven. Daarom leggen we nog een aantal vragen voor aan vaccinoloog Gideon Kersten.
Een boost van virtueel bosbaden23 april 20257 vragen over de relatie tussen stadsnatuur en welzijnEen begroeide stad vol geveltuinen, parken en grasvelden is goed voor het welzijn van de stedeling. Wat werkt het beste? NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over de baten van stadsgroen.
De boosdoener uit het vliegtuig houden19 september 2016De nieuwste beveiligingstechnieken op de luchthavenSchiphol maakte begin november 2016 bekend dat het experimenteert met beeldtechniek waarmee van tweedimensionale scans een driedimensionaal beeld gemaakt wordt. Beveiligers kunnen zo makkelijker 'in' ...
Hoe boos is ‘boos’? Dat ligt aan de context10 oktober 2017Activiteit fronsspier geeft aan hoe je emotie-woorden verwerktHoe we woorden als ‘blij’ of ‘boos’ interpreteren, hangt af van de context waarin het woord voorkomt. Dat laat Björn ‘t Hart zien in zijn onderzoek waarop hij onlangs promoveerde. Hij keek hiervoor...
'Corona heeft het verspreiden van kennis een boost gegeven'5 juni 2020Interview met kinderarts-epidemioloog Patricia BruijningNEMO Kennislink sprak met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over het nut van de wetenschap bij het beteugelen van de corona-uitbraak.
Boosheid en ongeloof na geboorte van genetisch bewerkte tweeling27 november 2018Boosheid en ongeloof na geboorte van genetisch bewerkte tweelingEerder deze week werd bekend dat onderzoeker He Jiankui vervolgd wordt. In 2018 claimde hij de geboorte van een genetisch gemodificeerde tweeling.
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?