Je leest:

Onze meest gelezen artikelen van 2022

Onze meest gelezen artikelen van 2022

Auteur: | 29 december 2022

De 5 meest gelezen artikelen op NEMO Kennislink laten zien wat onze lezers dit jaar bezighield: vaccineren tegen corona, de Russische inval in Oekraïne en de warme zomer. Ook grotere vragen over het universum doen het goed bij onze lezers.

1. Vaccineren tegen corona

Begin 2022 haalden veel Nederlanders een boosterprik tegen corona. Toch kregen gevaccineerden soms alsnog corona. Omdat het vaccin gebaseerd is op het oorspronkelijke virus, breekt de omikronvariant er makkelijker doorheen. Toch is de kans op zo’n doorbraakinfectie een stuk kleiner dan de kans op corona voor niet-gevaccineerden.

Gevaccineerd, maar toch corona

Renée Canrinus-Moezelaar

2. De Russische inval in Oekraïne

Waarom begon Rusland de oorlog tegen Oekraïne? Het is een vraag die veel gesteld werd na de Russische inval eind februari. Het heeft alles te maken met Poetins historische visie op Rusland: Oekraïne vormt de bakermat van de Russische Wereld. De verzelfstandiging van Oekraïne bij de oprichting van de Sovjet-Unie noemt hij een historische fout.

De Russische Wereld volgens Vladimir Poetin

Maarten Muns

3. Westers versus Russisch perspectief

Volgens Poetin en zijn vertrouwelingen in het Kremlin is de oorlog de schuld van het Westen. Zowel de EU als de NAVO zijn steeds verder uitgebreid naar het oosten, en dat voelt voor Rusland als een bedreiging. In dit artikel gaat Maarten Muns in op de historische feiten die hebben bijgedragen aan het Russische wantrouwen jegens de NAVO.

Was deze oorlog te voorkomen?

Maarten Muns

4. Hittegolf in Nederland

Opnieuw hadden we te maken met een extreem warme zomer in Nederland en de rest van Europa. Toch heeft de een veel meer last van hoge temperaturen dan de ander. Nathalie Winkster sprak hierover met een hoogleraar thermofysiologie. De oorzaak ligt volgens deze hoogleraar grotendeels in de hypothalamus, onze interne thermostaat.

Waarom de één beter tegen hitte kan dan de ander

Nathalie Winkster

5. Sporen van leven in het universum

Een spoor van leven buiten onze aarde is nog steeds niet gevonden. Maar de telescopen worden steeds beter, en nu is alle hoop gevestigd op de gigantische ruimtetelescoop James Webb. Waarom zoeken we eigenlijk naar buitenaards leven? “Het gevoel alleen te zijn in het universum”, schrijft Leon Heuts, “suggereert dat alles wat we hebben opgebouwd, in die tienduizenden jaren van menselijke beschaving, er niet toe doet.”

Het eenzame lot van de mens in het heelal

Roel van der Heijden en Leon Heuts

Lezersreacties

De afgelopen maand plaatsten we een lezersoproep in onze nieuwsbrief met de vraag ‘Welk artikel van dit jaar is jou het meest bijgebleven?’ De inzenders noemden de volgende onderwerpen: de artikelen over Rusland en Oekraïne, de Q&A’s over de boostervaccinaties en de serie die we maakten over de ruimte, die ook in het overzicht hierboven vermeld zijn. Verder noemden de lezers de serie over buitenaards leven van Roel van der Heijden en Erica Renckens en het interview met Bruno Latour, die dit najaar op 75-jarige leeftijd overleed. Lianne Tijhaar interviewde hem in april dit jaar.

Buitenaards leven: de ontdekking

Roel van der Heijden

‘Het onderscheid natuur-cultuur is niet langer houdbaar’

Lianne Tijhaar

Welk artikel op NEMO Kennislink van afgelopen jaar is jou het meest bijgebleven? Deel het hieronder in de reacties.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 december 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.