Vogelgriep bestrijden met bacteriën
iGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
iGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
iGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe chip gebouwd die in het bloed rondzwervende ziekmakende cellen opvangt. De chip bevat een soort zeef, die op microscopische schaal op een bos lijkt. De slechte cellen zien door de bomen het bos niet meer, en komen vervolgens vast te zitten.
Darmontstekingen remmen is zo makkelijk nog niet. Wetenschappers komen met een nieuw idee: eet piepkleine nanodeeltjes.
Ja hoor, het zit er aan te komen: je hele DNA-code binnen een paar uur aflezen voor minder dan duizend euro. Het duizend-euro-genoom heet dat. Deze week dragen Zweedse wetenschappers een steentje bij in de ontwikkeling daarvan.
Stamcellen willen maar niet luisteren naar wat onderzoekers van ze vragen. Met hulp van nanodeeltjes valt ze enige discipline bij te brengen, ontdekten Amerikaanse en Russische wetenschappers.
Sommige bacteriën kun je maar beter met een grote boog ontwijken. Daarvoor moet je wel weten wanneer je er een tegenkomt. Een nieuw draagbaar apparaatje dat gemaakt is met nanotechnologie – wetenschap op de kleinst denkbare schaal – spoort ziekmakende bacteriën sneller op dan ooit tevoren.
Wie denkt dat laboratoriums groot moeten zijn, heeft het mis. In Twente bouwt nanotechnoloog Albert van den Berg labs die niet veel groter zijn dan een euromuntje. Die lab-on-a-chips, zoals ze heten, gaan het leven van sommige patiënten binnenkort flink veranderen.
Wat is er aan de hand? Artsen vragen het zich af wanneer ze patiënten onderzoeken. Met hulp van nanotechnologie zijn medici binnenkort een ziekte minstens één stap voor. Hoe kleine meetapparaatjes ons leven gaan veranderen: van nu tot 2015; van trainingshulp voor sporters tot anti-epilepsie-im...
Je ziet ze niet, maar ze boenen je ruiten schoon, geven je zonder wachttijd de uitslag van een bloedtest en zorgen ervoor dat de zuurstof die je inademt goed terechtkomt. Welkom in de wereld van bio-nanotechnologie.
De kleinste biotechnologie is al gauw nanotechnologie te noemen. Nanotechnologie en biotechnologie gaan daarom hand in hand: bio-nanotechnologie is geboren.