Naar de content

Labyrint: toekomst van de wetenschap

Flickr.com, Gerard Fritz

In de laatste aflevering van Labyrint is het tijd voor een vooruitblik. Labyrint vroeg prominente wetenschappers om hun visie te geven op de verwachte en gewenste ontwikkelingen in hun vakgebied en op de rol van de wetenschap in de huidige maatschappij. Zondag gaat Labyrint op Ned 2 over hun beeld voor de toekomst.

20 december 2013
Zondag in Labyrint:

Labyrint sprak met drie prominente bio-wetenschappers over hun onderzoek: bio-fysicus Cees Dekker, stamcelonderzoeker Christine Mummery en neurowetenschapper Harold Bekkering. Wat kunnen we de komende decennia van hen verwachten?

Dekker wil met behulp van door natuurkundigen ontwikkelde nanotechnieken een levende cel bouwen. Mummery vertelt dat zij stamcelonderzoek vijftien jaar geleden zag als een wondermiddel tegen alle kwalen, maar inmiddels tot de ontnuchterende conclusie is gekomen dat die verwachtingen veel te hoog gespannen waren. Bekkering wil de komende decennia een alomvattende theorie van de hersenen ontwikkelen.

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO, zondag om 19:50, Nederland 2.

Een cel bouwen

De ambitie van bio-fysicus Cees Dekker is om met nanotechnieken een levende cel te bouwen. Geen simpele klus, want de machinerie van cel is één van de meest ingewikkelde bouwsels van de natuur. Gelukkig weten we al tot in detail hoe de cel werkt, dus het is vooral een kwestie van goed ontwerpen.

Spioneren in de celkern

De belofte van stamcellen

Wanneer stamcelonderzoeker Christine Mummery terugkijkt op een decennium van onderzoek en de beloftes van stamcellen, moet zij concluderen dat men misschien iets te enthousiast is geweest. Hoewel de stamcellen behandelingen mogelijk hebben gemaakt die we anders niet hadden gehad, zijn ze nog niet het wondermiddel tegen alle kwalen gebleken. Maar een aantal toepassingen, zoals betere diagnostiek en het snel testen van geneesmiddelen zonder proefdieren te gebruiken, zijn al binnen handbereik.

Eigenwijze stamcellen getemd

De verkruimelende beloftes van stamceltherapie

Stamcel op drempel van behandelkamer