Bescherming of bedreiging?16 december 2022De voors en tegens van de aangepaste Sleepwet op een rijWat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Betere bescherming van de Waddenzee24 januari 2025Betere bescherming van de WaddenzeeEen groot deel van de Waddenzee wordt onvoldoende beschermd, ondanks zijn status als Natura 2000-gebied en UNESCO werelderfgoed. Hoe is dit op te lossen?
Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het lab25 november 2022Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het labEmbryo's uit het lab. Wij brengen er de komende jaren verslag van uit en vinden het belangrijk dat jij een mening kan vormen over het onderzoek.
Terug naar de natuur10 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisWonen in hutjes hoog in de bomen, niet vechten tegen de rivier en overal bomen. Is een terugkeer naar de natuur de oplossing van het klimaatprobleem? "We zien natuur nu als iets ver weg van ons, met e...
Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’s6 mei 2022Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’sNederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
Een vluchteling komt niet 'even logeren'11 maart 2022Interview met rechtsfilosoof Nanda OudejansDe grote mythe die boven elke vluchtelingencrisis hangt, is dat de oorlog tijdelijk is, zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Wat als mensen uit Oekraïne over drie jaar niet meer terug kunnen of will...
Nog meer vragen over boostervaccinaties21 januari 2022Nog meer vragen over boostervaccinatiesIn een eerdere Q&A beantwoordden we al enkele vragen over boostervaccinaties, maar er blijken nog veel meer vragen te leven. Daarom leggen we nog een aantal vragen voor aan vaccinoloog Gideon Kersten.
Gevaccineerd, maar toch corona21 januari 2022Gevaccineerd, maar toch coronaBijna iedereen kent wel iemand die gevaccineerd is maar toch corona heeft gekregen, en met omikron lijken dit er alleen maar meer. Maar is dat ook echt zo, en kunnen we het voorkomen met boostervaccin...
Vijf vragen over CRISPR-Cas19 januari 2022Vijf vragen over CRISPR-CasDeze maand ontving de eerste mens ooit een genetisch gemodificeerd donorhart van een varken. Dit was mede mogelijk door de techniek CRISPR-Cas. Wat is CRISPR-Cas nu precies en wat kunnen we ermee?
Zes vragen over de boosterprik9 december 2021beantwoord door vaccinoloog Anke HuckriedeNederland hoopt in het tweede kwartaal van 2022 12 miljoen boosters te ontvangen die mogelijk ook beschermen tegen omikron. We stelden vaccinoloog Anke Huckriede zes vragen over de boosterprik.
'Bomen verdienen dezelfde bescherming als dieren'26 mei 2016'Bomen verdienen dezelfde bescherming als dieren'Bomen leiden een sociaal leven met drama, liefde en vriendschap, laat boswachter Peter Wohlleben zien in Het verborgen leven van bomen. Kennislink interviewde de natuurliefhebber over de o...
Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?22 november 2019Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Haaienhuid als inspiratiebron8 april 2022Haaienhuid als inspiratiebronWat kan de wetenschap leren van de natuur? Deze vraag staat centraal in de studie van biomimicry. Deze week: hoe wetenschappers haaienhuid gebruiken als inspiratie voor antibacterieel wondverband.
Met vleermuizen samen onder één dak3 juli 2023Een nachtelijke speurtocht naar beschermde dieren in een woonwijkSpouwmuren moeten beter worden gecontroleerd op vleermuizen voor ze worden geïsoleerd. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald. Onlangs speurde stagiaire Silke 's nachts naar vleermuizen bij hui...
Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleid8 juni 2023Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleidVoor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Verkiezingstijd: Deze slogans werken (niet)8 maart 2023Hoe verkiezingsretoriek ons lichamelijk kan raken'Stop stilstand, stem vooruit.' 'Minder ik, meer wij.' Het is weer verkiezingstijd en politieke partijen proberen ons te raken met woorden, meer dan vroeger. Dat lukt soms goed en gaat soms helemaal f...
Klaar met onethisch kobalt3 maart 2023Klaar met onethisch kobaltDe winning van kobalt voor lithiumaccu's, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders geb...
'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'20 december 2022'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?