Zwart goud op de zeebodem
Op de bodem van de zee liggen zeldzame metalen min of meer voor het oprapen. In dit eerste deel van een tweeluik over diepzeemijnbouw kijkt NEMO Kennislink hoe zo’n operatie er technisch en economisch uitziet.
Op de bodem van de zee liggen zeldzame metalen min of meer voor het oprapen. In dit eerste deel van een tweeluik over diepzeemijnbouw kijkt NEMO Kennislink hoe zo’n operatie er technisch en economisch uitziet.
De winning van kobalt voor lithiumaccu’s, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders gebeurt.
Lang was energie opslaan nauwelijks nodig. De aarde had voor ons genoeg steenkool, olie en gas bewaard om eeuwen mee door te komen. Maar nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet de mens zélf zijn energie bewaren. Ingenieurs grijpen daarvoor naar stokoude technologieën.
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Door accu’s simpelweg warm te maken laden ze sneller op, laten onderzoekers uit de VS zien. Goed nieuws voor mensen met een elektrische auto? Daarvoor is het nog te vroeg volgens hoogleraar Petra de Jongh.
Mobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen; ze gebruiken allemaal de lithium-ion-batterij. Goodenough, Whittingham en Yoshino vonden deze uit.
Vanaf 2030 wil luchtvaartmaatschappij EasyJet volledig elektrisch vliegen tussen Amsterdam en Londen. Maar de batterijtechnologie is nog lang niet klaar om het luchtruim te veroveren. Hebben elektrische passagiersvliegtuigen de toekomst?
Op 12 november 2018 komt er een fonds om scholen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Maar hoe slaan de scholen straks hun opgewekte energie op?
Ze werkt aan duurzame systemen, enthousiasmeert kinderen voor chemie en zet zich in voor meer gelijkheid voor vrouwen in de wetenschap. Het werk van Moniek Tromp is nu beloond met de Athenaprijs voor excellente vrouwelijke onderzoekers in de chemie.
Deze week werd een onderzoek gepresenteerd naar een verduurzaming van de luchtvaart. NEMO Kennislink interviewde eerder Paul Peeters over dit onderwerp.
In het regeerakkoord staat dat nieuwe auto’s in 2030 geen CO2 meer mogen uitstoten. De verbrandingsmotor gaat in de ban en de elektrische auto moet het gat vullen. Is de auto-industrie klaar voor die omslag? En is de wil er ook?
Een flatgebouw van 22 verdiepingen waarvoor alle energie door mensen wordt opgewekt? Geen probleem, volgens Utrechts onderzoek. Maar dan moet je wel urenlang per dag fitnessen, mag je niet zo vaak warm douchen en moet je van zweetlucht houden.
Batterijen veel sneller op- en ontladen. Dat is mogelijk dankzij nieuw onderzoek van een internationale groep wetenschappers. Opmerkelijk genoeg keken ze daarvoor een trucje af bij bladeren.
‘Batterijveteraan’ John Goodenough komt op 94-jarige leeftijd met een mogelijk nieuwe batterijrevolutie: een accu zonder vloeibare onderdelen met een capaciteit die vele malen hoger ligt dan de huidige batterijen. Andere onderzoekers zijn sceptisch.
Voor het eerst hebben onderzoekers van de TU Delft een geïntegreerd batterij-elektrolyse-apparaat geproduceerd, een zogenoemde ‘battolyser’. Deze kan elektriciteit opslaan of leveren op een manier die net zo efficiënt is als een batterij. Bovendien kan hij water splitsen in waterst...
De tijd is rijp voor een revolutie in de autowereld. Tekenen dat benzine- en dieselmotoren hun hegemonie in het wagenpark verliezen zijn er volop, maar wanneer breekt de elektrische auto écht door? Een belangrijk obstakel is de vaak nog beperkte actieradius van met batterijen uitgeruste wagens...
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Als alternatieve krachtbron bijvoorbeeld.
Draadloze energieoverdracht wordt al gebruikt, maar beperkt zich doorgaans tot een afstand van enkele centimeters. Dat moet beter kunnen, dacht de Eindhovense promovendus Maurice Roes. Vorige week promoveerde hij aan de Technische Universiteit Eindhoven op het verzenden van energie via geluid....
Vrijwel iedereen weet hoe frustrerend het is als je mobieltje of laptop nét leeg is als je hem nodig hebt. Op zoek naar alternatieven voor batterijen richten wetenschappers hun pijlen onder andere op biobrandstoffen die met zonlicht gewonnen kunnen worden.
Nederlandse energiereuzen maakten september 2017 bekend met Duitse en Deense collega’s een kunstmatig eiland in de Noordzee te gaan bouwen om zonne- en windenergie op te slaan. Redacteur Roel van der Heijden legt uit waarom.
Naast een kerncentrale zijn er in Nederland nog twee kernreactors voor onderzoek actief. Een daarvan staat in Delft, aan de rand van de campus van de Technische Universiteit Delft. Kennislink kijkt tijdens een bezoek hoe hij wordt gebruikt voor onder andere materiaalonderzoek én het verfijnen ...
Met een verbruik van omgerekend 3653 kilometer op een liter benzine is de Eco-Runner van het studententeam van de TU Delft eerste geworden in de waterstof-prototype-klasse van de Eco-marathon. Ze lieten daarmee de concurrentie ver achter zich, en waren zelfs dichtbij het zuinigheidsrecord voor...
Voor het eerst hebben Amerikaanse wetenschappers waargenomen dat magnesium-ionen het werk van lithium in een batterij over kunnen nemen. Dat kan krachtigere batterijen met een hogere capaciteit opleveren.
Scheikundigen van de Universiteit Utrecht openen de deur naar lithium-batterijen die volledig uit een vaste stof bestaan. Zij ontdekten een vaste stof die bij kamertemperatuur verrassend goed lithium-ionen geleidt. Volledige vaste stof batterijen zijn zo interessant omdat ze langer meegaan en ...
Zo min mogelijk brandstof verbruiken. Daar draait het om bij de Shell Eco-marathon in Rotterdam. Kennislink sprak met vier studententeams over hun bijzondere auto’s, waaronder een 3D geprinte wagen en een bolide in de vorm van een druppel.
Afgelopen week werd hij op een parcours in Rotterdam gereden. In de Shell Eco-marathon proberen studententeams elkaar met eigengemaakte voertuigen af te troeven op zuinigheid. Kennislink sprak met de drie teams van de Nederlandse Technische Universiteiten over hun resultaten, de race en de toe...
Het is Poolse wetenschappers gelukt een efficiënte ‘biologische’ batterij te maken op basis van enzymen die zuurstof verbruiken. Door in het ontwerp koolstofnanobuisjes te gebruiken werkt de batterij stukken beter dan zijn voorgangers. De technologie zou pacemakers en hoorimplantaten van energ...
Wetenschappers zijn er in geslaagd met nanotechnologie een ouderwetse nikkel-ijzer-batterij bijna 1000 keer sneller te maken. En daarmee krijgt deze batterij misschien wel een tweede leven nadat het in de vorige eeuw de concurrentiestrijd met andere oplaadbare batterijen verloor.
De oplader voor je mobiele telefoon kun je thuis laten met de schoen die twee Amerikaanse onderzoekers willen maken. Zij hebben een technologie ontwikkeld waarmee je door alleen maar een stukje te gaan lopen je telefoon of mp3-speler van stroom kunt voorzien.
Een systeem zo groot als een flinke speldenknop kan sensor nodes een leven lang van stroom voorzien. Het apparaatje van wetenschappers aan de Universiteit van Michigan zet trillingen in de omgeving op een efficiënte manier om in elektriciteit. Handig voor een draadloos sensornetwerk in een fab...