Vrouwen in de politiek: van ‘rode kakelkip’ tot ‘heks’9 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe eerste vrouwen in de politiek werden met argusogen bekeken. En nog steeds worden vrouwelijke politici anders benaderd dan hun mannelijke collega’s.
‘Spreek die local gewoon aan, ook al maak je fouten’1 augustus 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 5: Je brein leert bij als er iets mis gaatEen domme taalfout gemaakt bij je bestelling in de boulangerie of trattoria? Alleen maar goed! Hersenonderzoek toont aan: je leert echt van fouten.
Op weg naar meer zinnige zorg18 augustus 2020Coronacrisis biedt kansen om te onderzoeken welke zorg echt zinnig isAl jaren proberen artsen niet-zinnige zorg uit het ziekenhuis te bannen. Door de coronacrisis kon ineens veel zorg niet geleverd worden. Een unieke kans om te onderzoeken welke zorg echt zinnig is.
'Taal is veel meer dan een verzameling losse woorden'29 november 2019Interview met Peter Hagoort over onderzoek naar taal in de hersenenDoor moderne hersenscantechnieken is de laatste jaren veel veranderd in het onderzoek naar taal in het brein. NEMO Kennislink sprak met Peter Hagoort.
Faces of ScienceHoe kies je een studie als je (bijna) alles leuk vindt?28 maart 2022Waarom ik koos voor Life, Science and TechnologyIk vond bijna al mijn vakken op de middelbare school tof. Dus hoe bepaal je dan wat je gaat studeren? Ik help je met mijn stappenplan.
Faces of ScienceDe extreme uitersten van gender10 augustus 2021De extreme uitersten van genderOp Pride Amsterdam wapperen de regenboogvlaggen, terwijl een 14-jarige in elkaar wordt geslagen, omdat ze niet wil zeggen of ze zichzelf als jongen of meisje ziet. Waarom zorgt gender voor zoveel comm...
Faces of ScienceCOVID-19 bestrijden met behulp van data13 april 2020COVID-19 bestrijden met behulp van dataHoe kunnen wiskundige modellen helpen in de coronacrisis? Als datawetenschapper houden dit soort vraagstukken mij nu erg bezig.
Faces of ScienceWat historische epidemieën ons nu (niet) kunnen leren17 maart 2020Wat historische epidemieën ons nu (niet) kunnen lerenDoden virusuitbraken de compassie voor je medemens of schieten burgers elkaar juist te hulp? Sommige historici zijn optimistisch, anderen juist niet. Wie heeft gelijk en wat leren epidemieën uit he...
Faces of ScienceOlifanten redden met wiskundige modellen19 december 2018Wat zou je doen met een miljoen?Na vier jaar onderzoek naar hoe overstromingen en klimaatverandering de huizenmarkt in kustgebieden beïnvloeden, zou ik graag een miljoen hebben voor het volgen van mijn hart. Door olifanten en neu...
Faces of ScienceChemie is overal!8 september 2017Chemie is overal!Een vreselijk cliché en waarschijnlijk ook de titel van je scheikundeboek op de middelbare school: chemie is overal. Maar het is reuzehandig als je een fiets wilt repareren!
'Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet'13 juni 2023Heel Nederland vegan: Wat betekent dat voor onze gezondheid?Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?
Ruim baan voor vliegende auto's21 februari 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisAutorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van 'Energy Junkies' in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
Onvoorstelbaar vooruitzicht25 januari 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisHoe ziet de wereld eruit in 2050? Sommige mensen kunnen zich er geen voorstelling van maken. "We zijn niet gewend onze verbeelding aan te spreken als het gaat om een verre toekomst."
Veroordeeld door een robotrechter13 oktober 2022Veroordeeld door een robotrechterHet algoritme JURI Says voorspelt tot zo'n driekwart van de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens correct. Toch is de ontwikkelaar, Masha Medvedeva, tegen robotrechters.
'Het paradigma over de mens staat op instorten'8 april 2022Interview met David Wengrow over Het begin van allesVolgens David Wengrow leidt onze beperkte historische blik tot een gebrek aan politieke verbeeldingskracht. We spraken hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek.
Zorgen sociale media voor meer polarisatie?4 februari 2022Zorgen sociale media voor meer polarisatie?De filterbubbel als echokamer van je eigen gelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen juist vasthouden aan hun eigen mening, wanneer geconfronteerd met mensen die radicaal anders denken.
'Je hóéft niet aan de technologie te gehoorzamen'22 juli 2021Interview met filosoof Miriam Rasch over leven in een wereld vol dataIn de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een 'idioot' te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
Hoe voorspel je de zeespiegelstijging?12 mei 2021‘We hebben maar één aarde, en bovendien geen tijdmachine’De zeespiegel stijgt razendsnel, maar volgens modellen is het nog in te perken. Hoe werken zulke modellen en waarom gebruiken we ze eigenlijk?