Faces of ScienceAdvies van studieswitchers6 maart 2020Advies van studieswitchersTwijfel je of je wel de juiste studiekeuze maakt? Geen nood! Je hebt genoeg voorgangers die het ook niet in één keer wisten.
Een welgemeend advies aan de matige drinker10 januari 2017Negeer het geheelonthouderscalvinismeHoe gaat het met uw Dry January? Heeft u het tot nu toe volgehouden om helemaal geen alcohol te drinken? Of heeft u op de nieuwjaarsreceptie van uw werk toch een glaasje bubbels meegedronk...
'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht'17 november 2021'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht''De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere', zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.
'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'18 november 2021'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
'Laten we kijken door de ogen van onze kleinkinderen'16 november 2021'Laten we kijken door de ogen van onze kleinkinderen'Volgens filosofie Soraj Hongladarom uit Thailand kunnen we oefenen om de toekomst te zien door de ogen van onze kleinkinderen.
Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt redden5 november 2021Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt reddenVarkens gebruiken om mensenlevens te redden is - met behoud van soortgrenzen - geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
Biodiversiteit in de stad: ‘Op een stuk stoep leven al snel vijftig plantensoorten’29 september 2021Publieksonderzoek naar stoepplantjes in NederlandWelke plantjes groeien nou waar in Nederland? Nienke Beets vraagt jullie hulp voor het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap.
Top 10: de beste (deep)fakes uit de geschiedenis9 september 2021Top 10: de beste (deep)fakes uit de geschiedenisVervalsingen zijn al zo oud als de mensheid zelf. NEMO Kennislink beschouwt de tien meest ‘succesvolle’ fakes uit de geschiedenis.
IngeZoomd: Op de achtergrond1 juli 2021IngeZoomd: Op de achtergrondEen mooi landschap of je eigen geblurde kamer? Tijdens online meetings kan je een virtuele achtergrond gebruiken. Maar wat kun je het beste kiezen? Hoogleraar aandacht en taal Ardi Roelofs geeft advie...
Carlijn: 'Ik shop alleen nog maar online'4 juni 2021Carlijn: 'Ik shop alleen nog maar online'Toen de coronacrisis losbarstte, besloot Carlijn van der Kulk alleen nog maar online te shoppen. De dagelijkse boodschappen, bikini’s en kaarsen koopt ze nu allemaal via websites en laat ze thuisbe...
Advies over voeding: wat kun je daarmee?25 maart 2016Advies over voeding: wat kun je daarmee?Deze week presenteert het Voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf, gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Daarin staat precies wat je wel, en wat je juist beter niet kunt eten of drinke...
Meertaligheid: geen nadeel, maar voordeel25 augustus 2023Deel 7 in serie Hardnekkige mythesTaalwetenschappelijk onderzoek wijst op positieve effecten van meertaligheid. Toch zijn er nog steeds ouders die hun moedertaal niet overbrengen op hun kinderen, omdat ze bang zijn dat dit een nade...
'Bereid je voor op lokale gebruiken en gevoeligheden'26 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 4: Nederigheid overbrugt cultuurverschillenLeuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
‘Spreek die local gewoon aan, ook al maak je fouten’1 augustus 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 5: Je brein leert bij als er iets mis gaatEen domme taalfout gemaakt bij je bestelling in de boulangerie of trattoria? Alleen maar goed! Hersenonderzoek toont aan: je leert echt van fouten.
Met vleermuizen samen onder één dak3 juli 2023Een nachtelijke speurtocht naar beschermde dieren in een woonwijkSpouwmuren moeten beter worden gecontroleerd op vleermuizen voor ze worden geïsoleerd. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald. Onlangs speurde stagiaire Silke 's nachts naar vleermuizen bij hui...
'Het is nog een lange weg naar een autoloze wereld'16 februari 2023Waarom we zo moeilijk afstand doen van onze autoHet aantal personenauto’s in Nederland blijft maar groeien. Automobilisten zijn verknocht aan hun blik, ziet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Toch ziet hij mogelijkheden om dit gedrag te verand...
Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?20 januari 2023Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.
Niet meer de oude na corona5 augustus 2022Steeds meer bekend, maar een oplossing ontbreektNiet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.