Duurzamere plastics voor de 3D-printer
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
Een 3D-printer gebruikt meestal plastic of metaal. Maar wist je dat je dit ook met levende cellen kan doen? Dat heet bioprinten. In Maastricht printen ze al nierweefsel in 3D.
Sommige medicijnen zijn lastig te maken, maar een nieuw systeem voor de 3D-printer kan de problemen omzeilen. 3D-geprinte mini-reactoren kunnen op kleine schaal medicijnen en andere moleculen produceren.
Onderzoekers van de TU Delft slaagden erin om een materiaal zo te 3D-printen, dat het zichzelf daarna uitvouwt in de juiste vorm. Daarmee brengen ze een medische toepassing als botimplantaat een stuk dichterbij, zodat in de toekomst mensen met ernstige botbeschadigingen beter worden geholpen.
Met een ingenieuze geprinte kubus laten Nederlandse wetenschappers zien dat ze een flexibel materiaal kunnen voorprogrammeren om specifiek op ‘indrukken’ te reageren. Ze maakten een kubus die onder druk een smiley tevoorschijn tovert. De techniek zou gebruikt kunnen worden voor per...
De afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van regeneratieve geneeskunde en tissue-engineering, waarin wordt getracht nieuw weefsel te regenereren door het lichaam een handje te helpen door middel van het toedienen of stimuleren van cellen. Dit is een uitdagende taak omdat ...
Een compleet nieuw weefsel laten groeien kost tijd, veel tijd. En misschien gaat het wel nooit lukken. Hele weefsels printen op basis van levende celblokjes lijkt echter een goed alternatief. Bioprocestechnoloog Jos Malda zag in het bioprinten een aantal jaar geleden een kans die hij met beide...
Metalen onderdelen niet meer frezen, maar ze nauwkeurig 3D-printen. Dat is mogelijk met de 3D-metaalprinter van Additive Industries uit Eindhoven. Deze startup levert zo’n printer aan luchtvaartgigant Airbus. De vliegtuigbouwer wil daarmee onder meer scharnieren en armleuningen gaan 3D-p...
De hoorn van een neushoorn brengt op de zwarte markt meer op dan goud of zelfs cocaïne. Stropers slachten daarom per jaar meer dan duizend neushoorns af in Afrika. Met een 3D-printer wil het Amerikaanse bedrijf Pembient hier een eind aan maken.
Met plastic een sieraad of beeldje 3D-printen kan natuurlijk al lang. Maar met het printen van goud en koper hebben machines ontzettend veel moeite. Een nieuwe techniek, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, biedt uitkomst.
Een gitaar uit de 3D-printer? Geen probleem. Het nieuwe 3Dprint Magazine bevat veel mooie verhalen over wat je met 3D-printen kan doen. Het eerste nummer smaakt naar meer, al zit er helaas wel nog wat herhaling in.
Zo min mogelijk brandstof verbruiken. Daar draait het om bij de Shell Eco-marathon in Rotterdam. Kennislink sprak met vier studententeams over hun bijzondere auto’s, waaronder een 3D geprinte wagen en een bolide in de vorm van een druppel.
Voor het eerst hebben wetenschappers embryonale stamcellen gebruikt om een weefsel te ‘printen’ in drie dimensies. Dat is een stap in de richting van het maken van kunstmatige organen. Die kunnen dienen voor het testen van medicijnen en uiteindelijk misschien wel levens redden.
Zaterdag 9 oktober vindt in Science Center NEMO de Night of the Nerds plaats. Om alvast in de stemming te komen, vind je de komende weken op Kennislink een aantal interviews met de ‘nerds’ achter de schermen. Dit keer: Erik de Bruijn, die je met een nerdtalk alles zal vertellen ove...
Dr. Yves Bellouard heeft een droom: een 3D-laserprinter waarmee je microstructuren kunt printen in glas. De Fransman gaat deze ‘femtoprinter’ bouwen aan de TU Eindhoven.
Woensdag 8 oktober was de Jaarbeurs het podium voor de vijfde editie van Holland Innovation. Deze jaarlijkse uitvindersbeurs geeft iedereen met een goed idee de kans om zijn of haar uitvinding tentoon te stellen aan het publiek en, belangrijker nog, de investeerders. Kennislink techniekredacte...