Afgelopen week kwamen de vier jaar van mijn PhD voor mij ten einde met een mooie afsluiting vol met netwerken, professoren, kippen en vergelijkingen.
Wie:Clara Stegehuis
Wat:Wiskundige
Waar:TU Eindhoven
Studie:Technische Wiskunde
Promotie gaat over:Eigenschappen van grote netwerken zoals sociale netwerken, communicatienetwerken of het internet.
Ik koos dit vakgebied omdat:Ik het leuk vind dat je dit soort netwerken echt overal terug kan vinden.
Geboren:1991, Amersfoort
Leukste aan wetenschapper zijn:Dat je dingen te weten komt waar nog nooit eerder iemand over na heeft gedacht.
*Meest bijzondere moment als wetenschapper: Een maand lang in Montreal in Canada een summer school bijwonen.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:Als een computerprogramma dat je probeert te schrijven niet werkt, en je na uren zoeken naar de fout ontdekt dat het een domme typefout was.
Hobby’s:Hardlopen, zwemmen, lezen
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:Ik hoop te laten zien dat er superveel leuke toepassingen zijn van wiskunde!
Wie is je grote voorbeeld:Donald Duck, omdat hij altijd pech heeft, maar toch iedere keer weer net zo opgewekt aan een nieuw avontuur begint.
Wat wilde je worden toen je 7 was?:Kinderboekenschrijfster
En toen je 17 was?:Toen had ik geen idee wat ik wilde worden
Leukste reactie op je onderzoek:“Ik vond wiskunde altijd verschrikkelijk, maar dit klinkt best interessant!”
Afgelopen week kwamen de vier jaar van mijn PhD voor mij ten einde met een mooie afsluiting vol met netwerken, professoren, kippen en vergelijkingen.
Wie is de beste muzikant? Dit is aan het einde van het jaar altijd een vraag die vaak terugkomt, in lijstjes zoals de Top 2000. Maar wie is wiskundig gezien eigenlijk de meest gezellige muzikant?
Ik onderzoek wiskundig hoe dingen zich verspreiden over grote netwerken zoals Twitter en Instagram. Hoe toepasselijk is het dan als een wiskundetweet viral gaat?
Hoe kom je als wiskundige terecht in een kunstgalerie? Het antwoord heeft te maken met memes, vergelijkingen en een quizavond!
Hoe praat je over wiskunde zonder dat je publiek gillend wegrent? En wat heeft dit te maken met sinaasappelen en Netflix?
‘Alleen maar wiskunde doen, is dat niet saai?’ wordt mij wel eens gevraagd. Een kaart van de wiskunde laat zien dat ‘alleen maar wiskunde’ al ongelooflijk veel is.
Voor de eerste bal van de middenstip gerold is hebben statistici al berekend wie de beste kansen heeft om het komende WK te winnen. De conclusie? Brazilië is met een winkans van 16.6 procent favoriet.
Hoe verspreiden goede ideeën zich? En waarom geloven hele groepen mensen in onzin als fake news? Een netwerkpuzzel geeft het antwoord!
Dat ik het maken van mijn studiekeuze moeilijk vond, vond ik ongelofelijk irritant. Maar tijdens het schrijven van deze blog leer ik dat het maar goed is dat dit soort keuzes zo moeilijk zijn.
Wat kunnen netwerken ons vertellen over de politieke verhoudingen in de wereld? Door internationale wapenhandel als een netwerk te zien leren we veel over onze geschiedenis.
Hoe voorspel je met wiskunde en computers hoe voetbalspelers over het veld lopen, zodat je weet waar ze willen scoren? Ik deed afgelopen week mee aan de ‘Studiegroep Wiskunde met de Industrie’ om daarachter te komen.
Wat gebeurt er als je 40 wiskundigen een week in the middle of nowhere opsluit? Het klinkt als een slechte televisieserie, maar in het Duitse plaatsje Oberwolfach proberen ze dit iedere week opnieuw uit.
Maryam Mirzakhani won als eerste vrouw ooit de Fields medaille met haar abstracte wiskundige berekeningen. Een groot voorbeeld!
Die arme Sint moet ieder jaar weer heel Nederland doorreizen om alle cadeaus op tijd te bezorgen. Hoe doet hij dit toch?
Kiezen naar welke middelbare school je wilt gaan is al moeilijk genoeg. Maar de gemeente Amsterdam zit ieder jaar met een nog moeilijker probleem. Hoe zorg je dat zo veel mogelijk leerlingen naar hun favoriete school toe kunnen?
Netwerken op social media zijn vaak ongelooflijk groot. Hoe vind je hier toch nog structuur in terug?
Afgelopen weekend nam ik de Thalys naar Parijs, om daar tot het einde van het jaar onderzoek te doen. Dit is hoe mijn eerste week eruitzag.
Mijn favoriete muesli bestaat uit havermout, rozijnen en cranberries. Maar wat eten andere mensen het liefst in hun muesli? Een mueslinetwerk geeft het antwoord!
Honkbal is een redelijk statische sport. Dit is voor de toeschouwer misschien niet altijd leuk, maar het maakt de sport wel geschikt om wiskundige berekeningen op te doen.
Op sociale netwerken lijkt het wel alsof iedereen om mij heen populairder is dan ik. Gelukkig weet ik als wiskundige dat dit niet aan mij ligt, maar dat dit een wiskundige stelling is: de vriendschapsparadox. Hoe helpt die paradox ziekten voorkomen?
Vaak zien mijn werkdagen er redelijk hetzelfde uit: artikelen schrijven, programmeren op mijn computer en proberen wiskundige stellingen te bewijzen. Afgelopen week zag er anders uit, volgepland met leuke evenementen.
Veel verschillende dingen bepalen of een YouTubevideo wel of niet viral gaat. De inhoud speelt natuurlijk een rol, en de maker van de video. Maar wat hebben netwerken er eigenlijk mee te maken?
Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een Facebookaccount. Hoe ziet jouw Facebooknetwerk er eigenlijk uit? En wat hebben deze netwerken te maken met wiskunde?