Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Welke muzikant is het gezelligste?

Door Eva Rinaldi via Flickr CC BY-SA 2.0

Wie is de beste muzikant? Dit is aan het einde van het jaar altijd een vraag die vaak terugkomt, in lijstjes zoals de Top 2000 of Spotify playlists met de beste nummers uit 2018. Maar wie is wiskundig gezien eigenlijk de meest gezellige muzikant?

De meeste lijstjes met de beste nummers uit het afgelopen jaar zijn vaak gebaseerd op stemmen van luisteraars, het aantal streams of het aantal top 40 notaties. Maar in plaats van te kijken naar de rijkste, populairste of meest beluisterde artiest is, kun je ook kijken naar wie eigenlijk de gezelligste muzikant is. Welke muzikant werkt vaak samen met andere muzikanten? Of, welke muzikant heeft eigenlijk het beste netwerk in de muziekwereld? Dit mocht ik afgelopen week presenteren bij Sound of Science, een symposium over muziek, technologie en wetenschap.

Ik presenteer het muzieknetwerk. Toepasselijk genoeg staan allerlei muziekinstrumenten op de achtergrond voor de band die na mij op het podium komt.

Bart van Overbeeke

Ed Sheeran lijkt gezellig

Je kunt namelijk de muziek van het afgelopen jaren zien als een netwerk. Punten in dit netwerk zijn popmuzikanten, en een lijn geeft een samenwerking tussen twee muzikanten weer.

Ed Sheeran lijkt in dit muzieknetwerk best een gezellige muzikant te zijn.

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Er is bijvoorbeeld een lijn tussen Beyoncé en Ed Sheeran (voor het nummer Perfect), maar ook tussen Eminem en Ed Sheeran (voor het nummer River). Kortom, Ed Sheeran lijkt een best gezellige muzikant te zijn.

Maar niet alleen het aantal samenwerkingen is belangrijk, het gaat er ook om met wie je samenwerkt. Als je als rapper bijvoorbeeld alleen maar met andere rappers samenwerkt, ben je misschien heel belangrijk in de rapwereld, maar ken je misschien niet zo veel mensen daarbuiten. En als je als onbekende artiest opeens met Katy Perry of Pharell Williams samenwerkt, ken je via via juist al weer een heel veel andere bekende artiesten.

Centraliteit

Wiskundig kun je dit allemaal meenemen door naar centraliteit te kijken. Welke muzikanten staan als het ware het meest midden in het netwerk? Bij wie zijn de lijntjes naar alle andere muzikanten het kortst? Dit kun je berekenen door de afstand van één artiest tot alle andere muzikanten in het netwerk bij elkaar op te tellen. Hoe kleiner die afstand, hoe centraler de muzikant is in het netwerk. Op deze manier kun je dus berekenen welke muzikant de beste muzikale connecties heeft.

Wie wint?

In het plaatje hieronder geeft de grootte van een artiest de centraliteit van de muzikant aan. Grotere muzikanten hebben dus betere samenwerkingen. Een hoop bekende muzikanten zijn belangrijk in dit netwerk.

Hoe groter de muzikant, hoe beter zijn/haar netwerk

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Drake is de belangrijkste, op de voet gevolgd door Kanye West. Maar ook Nicki Minaj, DJ Khaled en Justin Bieber doen het goed. Interessanter is dat ook relatief onbekende namen zoals Future en French Montana het heel goed doen, hun samenwerkingen zijn beter dan bijvoorbeeld die van Katy Perry.

Ik had zelf nog nooit van deze twee artiesten gehoord, maar hun connecties in de muziekwereld zijn behoorlijk goed, door samenwerkingen met Drake, Maroon 5, Wiz Khalifa en nog veel meer beroemde artiesten. Dus hoewel je deze artiesten misschien niet terug gaat vinden in de hitlijsten van 2018, ze lijken toch zeker bij de meest gezellige artiesten te horen.

ReactiesReageer