Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Wie wint het WK voetbal?

Pixabay CC0

Voor de eerste bal van de middenstip gerold is hebben statistici al berekend wie de beste kansen heeft om het komende WK te winnen. De conclusie? Brazilië is met een winkans van 16.6 procent favoriet.

Op de WK-uitkomsten wordt veel geld ingezet. Sportverenigingen hebben vaak een poule waar je jouw voorspelling kan testen tegen die van anderen. Maar als je echt geld hoopt te winnen, ga je naar een zogenaamde bookmaker, waar veel mensen online geld inzetten op de uitkomst van een bepaalde wedstrijd. De hoeveelheid geld die je wint als je de winnaar goed voorspeld hebt, is voor iedere wedstrijd en voor ieder team weer anders. Als je bijvoorbeeld 10 euro inzet op de eerste wedstrijd van Rusland tegen Saoudi Arabië, krijg je 14.40 euro terug als je goed voorspelt dat Rusland wint, terwijl je wel 120 euro terugkrijgt als je correct voorspeld had dat Saoudi Arabië wint!

Rusland heeft volgens de bookmakers 70% kans om de eerste wedstrijd tegen Saoudi-Arabië te winnen.

Pixabay CC0

Rusland heeft volgens de meeste mensen een grotere kans om te winnen, dus verdien je minder geld als je dat correct voorspelt. De bookmakers willen natuurlijk zelf uiteindelijk ook geld verdienen aan het wedden. Daarom bedenken ze niet zomaar uit het niets hoeveel geld je terugkrijgt als je op een bepaalde uitkomst gokt. Bij iedere bookmaker werkt een team mensen dat alle wedstrijden analyseert, en bepaalt wat de terugbetalingen zijn bij elke inzet.

Gokken om te voorspellen

Met de hoeveelheid geld die je voor een bepaalde uitkomst terugkrijgt van de bookmakers, bereken je terug wat volgens de bookmakers de kans is op een bepaalde uitkomst. Zo zie je in het bovenstaande voorbeeld dat de bookmakers denken dat Rusland ongeveer 70 procent kans heeft om de eerste wedstrijd te winnen en Saoudi Arabië 8 procent. De kans op gelijkspel is dan 12 procent. Door winstuitkeringen bij verschillende bookmakers te vergelijken kom je er zo achter wat de kans is op winst, gelijkspel of verlies van alle wedstrijden op het WK.

Een milljoen WK’s

Met al deze kansen kun je een computer het WK makkelijk na laten spelen. Oostenrijkse statistici lieten hun computer het WK een miljoen keer doorrekenen, en keken wie het WK dan het vaakst wint. De resultaten staan in de bovenstaande grafiek. Als het WK dus een miljoen gespeeld zou worden, komt Brazilië 166.000 keer als winnaar uit de bus. Dit betekent dus ook dat Brazilië in 837.000 van de miljoen keer niet de winnaar is, wat nog veel vaker is. Duitsland, Spanje en Frankrijk zijn andere grote kanshebbers. De meeste andere landen hebben een vrij kleine kans om het WK te winnen, maar het is zeker niet onmogelijk. De statistici zagen bijvoorbeeld dat Panama 900 keer zou winnen als het WK een miljoen keer gespeeld werd. Kortom, er is nog hoop voor ieder team!

Fans van Brazilië kunnen blij zijn: Brazilië heeft de grootste kans om het WK te winnen. Panama heeft de kleinste winkans.

pixabay CC0

Met de winkansen per wedstrijd kun je ook voor ieder team uitrekenen wat de kans is dat ze de groepsfase overleven, of de kans dat ze de achtste-, kwart- of halve finales halen. Al deze resultaten bekijk je op de website van de statistici.
Het echte WK wordt natuurlijk maar één keer gespeeld. Welke van de miljoen door de computer doorgerekende situaties echt gaat gebeuren, weten de statistici niet . Kortom, het WK wordt gelukkig nog spannend genoeg. Maar mocht je nog een WK-poule moeten invullen, dan kun je in ieder geval met behulp van deze grafiek en de resultaten op deze website jouw eigen winkansen vergroten!

ReactiesReageer