Voorzichtige opmars gentherapie
Twintig procent van ons zorgbudget gaat op aan erfelijke aandoeningen. Door genetische defecten te repareren kun je miljoenen besparen, maar ironisch genoeg is het grootste obstakel nou juist geld.
Twintig procent van ons zorgbudget gaat op aan erfelijke aandoeningen. Door genetische defecten te repareren kun je miljoenen besparen, maar ironisch genoeg is het grootste obstakel nou juist geld.
Kun je een bacterie zo aanpassen dat hij precies dàt gaat doen wat jij van hem wilt? Die vraag is dit jaar inzet van het IGEM-competitie. We spraken team Utrecht.
Het is een van de grootste milieuproblemen van onze tijd: we gebruiken teveel energie, en daardoor verandert het klimaat. Door over te schakelen op andere dan fossiele energiebronnen zou je klimaatverandering kunnen vertragen of voorkomen. Biotechnologen zoeken naar die alternatieven.
Veel mensen vinden genetisch aangepaste planten maar een eng idee, en dat vinden we al twintig jaar. Is dat terecht?
De wereldbevolking neemt steeds maar toe. In 2050 zijn we met 9 miljard, en dan is het eind nog niet in zicht. Kan biotechnologie oplossingen bieden voor de wereldvoedselvoorziening en klimaatverandering?
Mag CRISPR-Cas nu wel of niet? In de Verenigde Staten doet de overheid er niet moeilijk over, maar in Europa is men voorzichtig. Het Europese Hof oordeelde dat moderne biotechnologische technieken zoals CRISPR-Cas géén uitzondering op de huidige GMO-wetgeving vormen.
NEMO Kennislinklezers zijn over het algemeen goed op de hoogte van wat er wetenschappelijk kan en niet kan met hun genoom. Maar dat betekent niet dat ze zich en masse aanmelden voor een designerbaby. Dat blijkt uit een enquête, die we het afgelopen jaar afnamen.
Wat is belangrijker: de ontdekking van het Higgs-boson of het bewijzen van de laatste stelling van Fermat? Als je mensen vraagt of ze genetisch gemodificeerd voedsel willen eten, klinkt dat voor hen vaak net zo vaag.
Gene drive is een biotechnologische techniek die dé oplossing belooft te zijn voor ziektes die door insecten worden overgebracht. Met gene drive behoren denguekoorts en malaria straks tot het verleden, zo is de gedachte.
De laatste jaren zijn genetisch gemodificeerde dieren steeds vaker in het nieuws. Echt applaus voor al dat geknutsel met de genen is er niet. Hoe komt dat?
Stel, een nare of levensbedreigende ziekte ‘zit in de familie’, maar je wilt wel graag een kind. Dat is een risico: straks heeft je kind óók die levensbedreigende ziekte. Dat is een moeilijke afweging. Biotechnologie brengt een oplossing voor dat dilemma steeds dichterbij.
Het Europese Hof nam een terughoudend standpunt in met betrekking tot nieuwe biotechnologische technieken als CRISPR-Cas. Maar wat vinden we in Nederland eigenlijk van biotechnologie? Bureau InSites Consulting vroeg het in 2017 aan een panel van 150 Nederlanders.
Praktisch gezien is op grote schaal samenwerken voor pathologen lastig. Hun object van studie bestaat uit flinterdunne plakjes weefsel onder de microscoop. Samen kijken betekent dat je naast elkaar moet gaan zitten. Tot voor kort. Ook pathologen werken nu in de cloud.
Als je in Google Afbeeldingen ‘Jaguar’ intikt, krijg je plaatjes van een zwarte panter, een gevlekte katachtige, een auto, een vliegtuig en een boot. Wie afbeeldingen gaat digitaliseren, loopt tegen dat probleem aan: hoe weet een computer wat er op zijn digitale bestanden te zien i...
Als bij jonge vrouwen borstkanker geconstateerd wordt, volgt veelal een operatie, bestraling en een aanvullende behandeling, vaak in de vorm van een chemokuur. Maar is dat laatste wel echt altijd zinnig? Het Young Breast Cancer Project (YBCP) zoekt het antwoord op die vraag met behulp van tEPI...
Of je ziek wordt van een virus, hangt voor een groot deel af van je immuunsysteem: hoe beter het werkt, hoe minder ziek je wordt. Maar wat is goed? En uit welke onderdelen bestaat het immuunsysteem eigenlijk? Daar weten we op genetisch niveau nog lang niet alles van. De moeilijkheid: bij je im...
Geneesmiddelen voor hersenziekten kun je testen op proefdieren, waarbij de ziekte die ze moeten genezen vooral tot uiting komt in hun gedrag. Maar een muis blijft beestje van dertig gram met lange snorharen. Is een muis wel zo geschikt om menselijke aandoeningen aan te meten?
Hersenziekten scoren in de overlijdensstatistieken ver onder kanker en hart- en vaatziekten. Daardoor wordt de impact van aandoeningen aan de hersenen nogal eens onderschat. De invloed op kwaliteit van leven, de behandelkosten en het ziekteverzuim als gevolg van ziektes als depressie, epilepsi...
Wie met een telescoop naar het heelal kijkt, ziet het verleden: het licht van veel sterren bereikt ons pas na miljarden jaren. Terugkijken tot de oerknal moet dan ook kunnen, zou je denken. De praktijk blijkt weerbarstig, maar met een nieuwe zwaartekrachttelescoop gaat het wellicht lukken.
Waarom stemmen mensen op de Partij van de Arbeid? Of op Geert Wilders? Als Wouter Bos en Jan Peter Balkenende dat nu eens exact wisten! Menig politicus heeft er een lieve duit voor over om te weten wat goed valt bij de kiezer en wat niet. Menig wetenschapper ook. Zij doen er onderzoek naar.
Wat doet u in uw vrije tijd? Waar u zin in hebt, toch? Want dat is hét moment om u volledig over te geven aan uw eigen voorkeuren. De een gaat naar de film, de ander naar theater – leve de vrije keuze. Hoewel… Zo vogelvrij is die keuze niet.
Vrouwenbesnijdenis. Niemand weet precies hoeveel meisjes en jonge vrouwen in Nederland er het slachtoffer van worden. Dat het ritueel voorkomt, is zeker. Het culturele gebruik is hardnekkig, onwetendheid over de gevolgen de norm. Acht studenten onderzochten via de Wetenschapswinkel de moeilijk...
Ons klimaat verandert. Als we weerman Peter Timofeeff mogen geloven, krijgen we over honderd jaar natte voeten omdat de zeespiegel fors stijgt. Hij vertelde dat zittend in de zee, dit jaar in een reclamespot van Verkeer en Waterstaat tijdens de zonnigste zomer ooit gemeten. Dat het klimaat ver...
Het gaat bij wetenschap om de waarheid. Om de echtheid en natuurgetrouwheid van de beschrijving die je geeft van je studieobject. Natuurkundige Adri Lodder zat aan het eind van zijn loopbaan echter met een mogelijk verzwegen onwaarheid. Het antwoord vinden kostte een jaar.
Benzine en diesel kosten meer dan ooit. Onrust in de wereld, te veel vraag en een orkaan drijven de prijzen op. Dat vraagt om alternatieven, zo weten we al sinds de oliecrisis in 1973. Maar waarom komt dan nog altijd 90% van onze energie uit olie, gas en steenkool?
Op papier ziet het er eenvoudig uit: sla een put naar een laag met zoet water en je drinkwaterprobleem is een stuk kleiner. Zover is het echter nog niet.
Samen met veertigduizend soorten schimmels verhuisde deze winter het Centraal Bureau voor Schimmelculturen van Baarn naar Utrecht. Het instituut werd bijna honderd jaar geleden opgericht als wereldwijde verzamelaar van schimmels. Neergestreken op het Science Park verwacht het CBS de komende ti...