Eh, je weet wel wie... dinges! Heb jij ook soms zo’n moeite om op een naam te komen? Hersenonderzoeker Micha Heilbron legt uit hoe dat komt - en waarom een naam eigenlijk niet zo belangrijk is.
Je loopt door de stad en iemand zwaait enthousiast naar je. Hé, die ken je inderdaad! Maar hoe heet ‘ie ook alweer? Na lang piekeren kan je heel wat informatie over de persoon opdiepen: z’n werk, hobby’s, vrienden. Maar de naam blijft ondanks het kraken van je hersenen in nevelen gehuld. Totdat iemand anders ‘m noemt: o ja, dat was het! Blijkbaar zat die naam al die tijd wel ergens opgeslagen in de krochten van je brein, maar kon je alleen de weg ernaartoe niet meer vinden. Hoe werkt dat precies?
Het antwoord op deze vraag geeft hersenonderzoeker Micha Heilbron in deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht. Hij onderzoekt aan de Universiteit van Amsterdam hoe hersenen (en kunstmatige intelligentie) taal begrijpen en chocola maken van de wereld om hen heen. Heilbron legt uit aan podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emar dat het eigenlijk maar goed is dat we namen meestal zo makkelijk vergeten. Wil jij ook weten hoe dat zit? Ontdek het nu in deze aflevering, te beluisteren in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of te bekijken hierboven in de video op Youtube.
Oplossing gezocht S4
In seizoen vier van de podcast Oplossing Gezocht gaan we op zoek naar antwoorden op lastige vragen. Waarom herinner je niks uit je babytijd, zijn dieren slimmer dan mensen en is een kabelbaan naar de maan echt mogelijk? Experts en bezoekers van NEMO Science Museum geven antwoord.