'Evolutie gaat veel sneller dan we dachten'15 juli 2019Meike Wortel en Ken Kraaijeveld zoeken naar de algemene regels van evolutieInterview met Meike Wortel en Ken Kraaijeveld: zij bestuderen microscopische wormpjes om meer grip te krijgen op de (on)voorspelbaarheid van evolutie.
Even over evolutie: het is geen geleidelijk proces11 april 2023Even over evolutie: het is geen geleidelijk procesVolgens Darwin is evolutie een langdurig proces, waarbij soorten heel geleidelijk veranderen. Dat klopt niet altijd. “Soms gaat de evolutie in sprongen.”
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?14 januari 2022Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
De huidige pandemie toont aan hoezeer we verbonden zijn met onze omgeving13 maart 2020Hoofdredacteur Leon Heuts geeft een filosofische beschouwing over onze omgang met het coronavirus en wat dit zegt over onze tijdsgeestHoofdredacteur Leon Heuts geeft een filosofische beschouwing over onze omgang met het coronavirus.
Bacterie die cellen kan opslokken gooit gangbare theorie overhoop16 december 2019Vroege levensvorm kan iets ‘moderns’De ontdekking van een nieuwe bacterie die complete cellen naar binnen kan werken zet de microbiologie op z’n kop. “Dit is voor mij de publicatie van het jaar”, zegt hoogleraar microbiologie Thijs E...
Faces of ScienceDe ideale combinatie van veldwerk en laboratoriumonderzoek12 april 2018Waarom ik koos voor biologieOp de middelbare school was ik vooral bezig met tof zijn en pas op het laatste moment ook met een studie kiezen. Biologie was het leukste dat ik kon bedenken en dat heeft nu, met uitzicht op de baa...
Faces of ScienceGroene mannetjes in het lab28 januari 2015Groene mannetjes in het labDolgelukkig zijn omdat je een labjas aan mag.
Bakkersgist, Saccharomyces cerevisiae5 december 2017Bakkersgist, Saccharomyces cerevisiaeVan al die vele schimmelsoorten zijn er enkele uitverkoren voor onderzoek in het lab en als werkpaard in de industrie voor productie van voedings- en geneesmiddelen. De meest bekende is bakkergist ...
Bouw je eigen zoekmachine20 juni 2017Bekroond profielwerkstuk KNAW OnderwijsprijsHoe versloeg Google de concurrentie om de meest populaire zoekmachine te worden? VWO-scholiere Lüke van den Wittenboer (Bataafs Lyceum, Hengelo) zocht het uit in haar prof...
Opgeviste oerbacterie geeft inkijk in onze oorsprong7 mei 2015Opgeviste oerbacterie geeft inkijk in onze oorsprongOoit zijn er uit eenvoudige eencelligen, complexe meercellige levensvormen ontstaan die uiteindelijk ook onszelf hebben opgeleverd. Zweedse onderzoekers publiceren in _Nature_ de ontdekking van een ni...
Kameleon gebruikt kristallen voor camouflage12 maart 2015Kameleon gebruikt kristallen voor camouflageDe panterkameleon verandert razendsnel van kleur door kristallen in zijn huid te herschikken, ontdekten Zwitserse onderzoekers. In tegenstelling tot andere dieren gebruikt de kameleon voor zijn cam...
Pinguïns hebben weinig smaak20 februari 2015Pinguïns hebben weinig smaakPinguïns verslinden de nodige kilo’s vis per dag. Helaas proeft het beest er maar weinig van. Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat de pinguïntong maar twee van de vijf basissmaken proeft: zuur...
Fossielen bevestigen: er was geen 'oerknal van het leven'21 februari 2014Fossielen bevestigen: er was geen 'oerknal van het leven'Het ontstaan van het leven was minder explosief dan werd gedacht. In 2014 schreef Marlies ter Voorde al over de 'Cambrische explosie' als evolutionair proces.
De tijdlijn van de eeuwigheid19 januari 2014De tijdlijn van de eeuwigheidDit jaar wordt het vak Big History twintig jaar gedoceerd aan verschillende Nederlandse universiteiten. Het vak, dat science, aardrijkskunde, biologie en geschiedenis wil samensmeden, word...
Kankercellen over de rand van de afgrond25 juni 2013Interview met Geert Kops, hoogleraar moleculaire tumor celbiologie aan het UMC UtrechtBij ongeveer zeventig procent van alle kankers worden er tijdens de celdeling fouten gemaakt in de chromosoomsplitsing. Een gezonde cel zou hieraan doodgaan, maar voor een kankercel zijn die fouten...
Labyrint: vliegen1 maart 2013Labyrint: vliegenVerandering in de luchtvaart gaat langzaam. En er zijn al tientallen jaren discussies over de vraag hoe de voorouders van vogels ooit voor het luchtruim kozen. Wat weten we over het ontstaan van vl...
Verliefd op bodembacteriën28 januari 2013Verliefd op bodembacteriënIn Nederland wordt steeds minder gesaneerd. Het aantal locaties waar de bodem schoongemaakt moet worden is drastisch teruggebracht. Tegelijkertijd is de kennis over in situ sanering toegen...