Cellen in kabelbacteriën offeren zich op
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
William Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza krijgen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor hun onderzoek naar zuurstofdetectie in cellen.
Zo’n twee miljard jaar geleden kwam er abrupt een einde aan het Great Oxidation Event, waarin er voor het eerst flink wat zuurstof geproduceerd werd op aarde. Dit markeert de hongerdood van een fors deel van het zuurstofproducerende leven.
In Nederland worden alle donornieren bewaard met behulp van machineperfusie, een methode waarbij het orgaan is aangesloten op een pompsysteem en constant gevoed blijft met voedingsstoffen. De hoop is dat op die manier steeds meer afgekeurde nieren toch geschikt zijn voor transplantatie.
In grachten, kanalen en rivieren leeft een grote verscheidenheid aan organismen, variërend van waterplanten en watervlooien tot micro-organismen als bacteriën. Zij geven het water het zelfreinigende vermogen. Ze breken de afvalstoffen die in het water terechtkomen af en houden zo het water sch...
De natuur kan een bepaalde belasting van verontreinigingen aan, maar de omstandigheden voor de groei en activiteit van bacteriën in een sloot, meer of rivier zijn meestal niet optimaal. In het verleden leidde lozing van afvalwater op het oppervlaktewater tot gezondheids- en milieuproblemen, ze...
Een deel van de organische stof in het afvalwater wordt door zogenaamde heterotrofe bacteriën met zuurstof geoxideerd tot kooldioxide en water. De energie die hierbij vrijkomt gebruiken de bacteriën om van het andere deel nieuwe biomassa te vormen.
Met telescopen hebben sterrenkundigen sporen van zuurstof ontdekt in een extreem ver sterrenstelsel dat al bestond toen het universum 500 miljoen jaar oud was. Het geeft een aanwijzing dat er in het buitengewoon jonge universum al sterren schenen.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Als het water warmer wordt, blijven de vissen kleiner. Dat komt door zuurstofgebrek, concluderen twee Nijmeegse ecologen in het Journal of Thermal Biology. De warmte zelf is juist bevorderlijk voor de groei. Maar de stofwisseling vergt meer zuurstof bij hogere temperaturen.
In opdracht van ruimteorganisatie ESA gaat arts Floris van den Berg een jaar in isolatie op station Concordia (Antarctica), een van de meest afgelegen plekken op de wereld. Hij onderzoekt straks hoe mensen, geestelijk en lichamelijk, omgaan met extreme omstandigheden. Kennislink sprak hem, vla...
Astronomen zijn verrast: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bevat zuurstofmoleculen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese ruimtevaartuig Rosetta dat rond de komeet cirkelt. Een internationaal team van onderzoekers waaronder Ewine van Dishoeck en Catherine Walsh van de Universiteit Leiden...
Vanuit stamcellen kraakbeencellen maken is al een tijdje mogelijk. Maar er was altijd een probleem. De gemaakte kraakbeencellen groeien na een tijdje allemaal uit tot bot. Wetenschappers van de Universiteit Twente zijn er nu voor het eerst in geslaagd om kraakbeencellen te kweken die daadwerke...
Niet alleen voor het menselijk lichaam is water essentieel. Dat geldt ook voor planeet Aarde. Zelfs in vaste gesteenten in de aardkorst en aardmantel is water onmisbaar voor de ons vertrouwde processen als plaattektoniek, zoals we kunnen lezen in het laatste nummer van ‘Grondboor & H...
Sikkelcelanemie is een gevaarlijke ziekte waarbij rode bloedcellen dusdanig vervormd zijn dat zij zuurstof lang niet zo efficiënt door het lichaam kunnen transporteren als gezonde rode bloedcellen. Maar de misvormde sikkelcellen hebben verrassend genoeg ook pluspunten. Zo kunnen zij onder ande...
EPO is verboden in de sport omdat het sportprestaties zou verbeteren en gebruikers oneerlijk voordeel zou opleveren. Maar wat blijkt uit een nieuwe, systematische analyse van bestaand onderzoek? Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, aldus Adam Cohen (LUMC).
Microbolletjes, gevuld met zuurstof, houden konijnen met beschadigde of niet goed werkende longen een kwartier lang in leven. De bolletjes zijn ontworpen door de Amerikaanse kinderarts John Kheir. Hij hoopt dat de bolletjes in de toekomst gebruikt gaan worden op de eerste hulp, om patiënten di...
Het weer wordt steeds grilliger als gevolg van klimaatverandering. Hierdoor nemen zowel droge als natte extremen toe. Juist plantensoorten die nu al bedreigd worden, kunnen hier slecht tegen. Hun stress neemt toe…
Sommige planten kunnen als ze onder water staan, energie vrijmaken zonder dat daar zuurstof voor nodig is. Een onderzoeksteam bestaande uit Nederlandse, Duitse en Italiaanse biologen heeft nu ontdekt hoe planten dat doen. Dankzij die ontdekking wordt het mogelijk om landbouwgewassen minder kwe...
48 uur in een luchtdichte kamer: je moet er maar zin in hebben. Geoloog Iain Stewart liet zich dit weekend samen met een verzameling planten opsluiten, om te bewijzen dat die genoeg zuurstof produceren om hem in leven te houden…
Ook in de ruimte kunnen astronomen weer rustig ademhalen. Met dank aan de Europese ruimtetelescoop Herschel. Die heeft na lang zoeken voor het eerst zuurstofmoleculen gevonden in het heelal.
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe een mossel erin slaagt zichzelf onder water stevig aan oppervlakten vast te kleven. Die vinding is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe biomaterialen, geïnspireerd op de kleefkracht van de mossel.
De afgelopen twaalf maanden werden we met de neus weer eens op de feiten gedrukt: energie is een probleem. Een van de betere alternatieven is waterstof. Dat zit in water, maar hoe krijg je het eruit? Blauwalgen kunnen dat voor ons doen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Negentig procent van het leven op aarde stierf zo’n 250 miljoen jaar geleden uit. Over de reden is veel gespeculeerd. Nu hebben wetenschappers weer een belangrijk stukje van de puzzel: as, gevonden in Canada en waarschijnlijk afkomstig uit Siberië, zorgde voor zuurstofarme wateren. Met d...
Dat zuurstof belangrijk is voor het leven is andermaal bevestigd. In de loop van de aardse geschiedenis wordt het leven op aarde groter naarmate meer zuurstof beschikbaar is. Dit gaat niet geleidelijk, maar in snelle stappen.
Uit het verre verleden zijn reuzeninsecten bekend die je de schrik om het lijf zouden jagen, mocht je ze nu tegenkomen. Wat te denken van een libelle met een spanwijdte van 70 cm? Het zuurstofgehalte in de atmosfeer blijkt een cruciale rol te spelen bij de grootte van insecten.
De eerste stap van fotosynthese kan nu ook buiten een plantencel. Op MIT hebben ze alle benodigdheden aan een virus gehangen om water te splitsen. Over twee jaar denken de Amerikaanse wetenschappers een prototype zonnecel te hebben dat zonne-energie in waterstofgas kan opslaan.
Hoe warm was de oceaan 3,5 miljard jaar geleden? Eerder onderzoek kwam uit op 55-85°C. Nieuw onderzoek laat zien dat het veel kouder was: 40°C.
Hoe verliep de opbouw van de zuurstofconcentratie precies? Belangrijke details worden nu duidelijk door nieuw onderzoek.
Spieren van rokers zijn snel uitgeput doordat stoffen uit tabak hun functie aantasten. Hoe het mechanisme precies werkt, is nog niet bekend.