Hout maakt zout water zoet12 augustus 2019Hout maakt zout water zoetAmerikaanse onderzoekers zetten zout water om in zoet met een nieuw membraan gemaakt uit een stuk hout.
Zoet water opslaan voor later1 september 2020Van afvoergoot naar sponsAl eeuwen proberen we van Nederland een efficiënte afvoergoot te maken. Nu de temperatuur stijgt en droge perioden langer duren, wordt het echter zaak het water vast te houden. Hoe verander je het lan...
Alles over de datum23 juni 2022Lokale voedselinitiatieven voor een duurzamere wereldNEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Water verdelen bij schaarste14 augustus 2020Wie is het eerst aan de beurt?Ook deze zomer kampt Nederland met een watertekort. Marlies ter Voorde zocht eerder al uit hoe we daar in de toekomst mee om kunnen gaan.
Op pad door het vlakke en veelzijdige Groningse land7 augustus 2020Op pad door het vlakke en veelzijdige Groningse landLopend door de Groningse dorpjes en akkers zie je niet alleen sporen van de strijd tegen het water en bijzondere vogels, maar ook hightech landbouw. Dat laten de auteurs van 'Voorland Groningen' zien.
Nieuwe technologie maakt groen filteren mogelijk13 december 2019Hoe membraantechnologie een stuk groener kanNierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
Faces of ScienceVuurslangen en olifantentandpasta28 januari 2021Wetenschap in het labAls wetenschapper ben ik dol op experimenteren, want wat is scheikunde nou zonder een spektakel op zijn tijd! In deze vlog laat ik jullie daarom mijn top drie lievelingsproefjes zien.
Faces of SciencePas op voor watervreters!4 april 2016Adviezen voor een waterarm dieetZo, mijn vakantie zit er weer op. En mijn eerste week begon gelijk met veel boeiende presentaties. Toch kon ik het niet laten om bij één presentatie terug te denken aan Sri Lanka. En dan niet aan d...
Faces of ScienceSelecteer de dikkerdjes19 januari 2016Selecteer de dikkerdjesEen methode om de dikste algen te selecteren brengt efficiënte productie op grote schaal van algen voor biobrandstoffen dichterbij. Biotechnoloog Peter Mooij promoveert op deze methode in Delft.Voorzichtig met drop1 april 2008Voorzichtig met dropNederlanders moeten minder kwistig zijn met drop en zoethoutthee. Want beide bevatten glycyrrhizine, een stof die ongemerkt de bloeddruk de hoogte in jaagt. Wie dagelijks twee tot vijf dropjes of e...Hoeveel energie kunnen we uit ons zoete water persen?29 september 2023Leuk bedacht: blauwe energieAl zo’n twintig jaar experimenteren ingenieurs met apparaten die zoet rivierwater en zout zeewater mengen en zo elektriciteit produceren. Toch zijn er nergens energiecentrales voor ‘blauwe energie’...Water ontzouten met bacteriën27 oktober 2022Water ontzouten met bacteriënDroogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteri...Rendement blauwe energie verdrievoudigd9 januari 2015Verwarmen leidt tot verdrievoudiging opbrengst blauwe energieBlauwe energie wint energie uit het mengen van zoet en zout water. Natuurkundigen van de Universiteit Utrecht weten het rendement van blauwe energie te verhogen door het water eerst te verwarmen. V...Waterkwaliteit sterk verbeterd, nu de beestjes nog5 december 2014Waterkwaliteit sterk verbeterd, nu de beestjes nogNederlandse heeft ongekend grote stappen gemaakt in de verbetering van de waterkwaliteit. Maar de ecologische kwaliteit blijft achter. Planten en beestje komen niet zo snel terug als gehoopt. Een m...Nederlanders en 'hun' water3 april 2014Nederlanders en 'hun' waterNederlanders leven al eeuwenlang in een haat-liefdeverhouding met ‘hun’ water en dat is niet verwonderlijk: een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en moeten we met hand en tand verded...Operatie groene zorg19 mei 2023Hoe maken we de gezondheidzorg duurzamer?De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie 'Operatie groene zorg' onderzoeken we hoe het duurzamer kan.Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomst24 januari 2023Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomstNederland bouwt er de komende jaren flink wat huizen bij. De auto zal daarbij vaak niet meer welkom zijn in de woonwijk. Hoe moet dat? Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Voorzichtig met drop1 april 2008Voorzichtig met dropNederlanders moeten minder kwistig zijn met drop en zoethoutthee. Want beide bevatten glycyrrhizine, een stof die ongemerkt de bloeddruk de hoogte in jaagt. Wie dagelijks twee tot vijf dropjes of e...
Hoeveel energie kunnen we uit ons zoete water persen?29 september 2023Leuk bedacht: blauwe energieAl zo’n twintig jaar experimenteren ingenieurs met apparaten die zoet rivierwater en zout zeewater mengen en zo elektriciteit produceren. Toch zijn er nergens energiecentrales voor ‘blauwe energie’...
Water ontzouten met bacteriën27 oktober 2022Water ontzouten met bacteriënDroogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteri...
Rendement blauwe energie verdrievoudigd9 januari 2015Verwarmen leidt tot verdrievoudiging opbrengst blauwe energieBlauwe energie wint energie uit het mengen van zoet en zout water. Natuurkundigen van de Universiteit Utrecht weten het rendement van blauwe energie te verhogen door het water eerst te verwarmen. V...
Waterkwaliteit sterk verbeterd, nu de beestjes nog5 december 2014Waterkwaliteit sterk verbeterd, nu de beestjes nogNederlandse heeft ongekend grote stappen gemaakt in de verbetering van de waterkwaliteit. Maar de ecologische kwaliteit blijft achter. Planten en beestje komen niet zo snel terug als gehoopt. Een m...
Nederlanders en 'hun' water3 april 2014Nederlanders en 'hun' waterNederlanders leven al eeuwenlang in een haat-liefdeverhouding met ‘hun’ water en dat is niet verwonderlijk: een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en moeten we met hand en tand verded...
Operatie groene zorg19 mei 2023Hoe maken we de gezondheidzorg duurzamer?De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie 'Operatie groene zorg' onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomst24 januari 2023Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomstNederland bouwt er de komende jaren flink wat huizen bij. De auto zal daarbij vaak niet meer welkom zijn in de woonwijk. Hoe moet dat?
Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.