Het is niet altijd de sterkste die overleeft
Wie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.
Wie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.
Waarom wordt een schildpad twee keer zo oud als een mens? Met die vraag in het achterhoofd schreef verouderingsarts David van Bodegom Het geheim van de schildpad, een zeer toegankelijk boek over wat veroudering in het dierenrijk ons leert over de lengte van onze eigen levens.
In China zijn twaalf muisjes geboren uit twee vaders en negentien gezonde muisjes uit twee moeders. Hier kwam geen enkele man aan te pas, behalve de mannelijke onderzoekers die aan het DNA sleutelden.
Tegenwoordig zijn steeds meer ziektes te voorkomen door baby’s te testen vóór de geboorte. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over hoe de ethiek verandert met de nieuwste ontwikkelingen.
De zin van het leven is vanuit strikt biologisch perspectief vrij overzichtelijk: gaat heen en vermenigvuldigt uw genen! Hoe en wanneer heeft het onvermogen om je voort te planten zijn intrede gedaan in de geneeskunde?
Jonge stellen, en vrouwen in het bijzonder, zijn zich nog steeds niet bewust van de biologische nadelen van uitgesteld ouderschap. De boodschap voor vrouwen die graag een gezin willen, zou moeten zijn dat ze hun kinderwens niet langer uitstellen dan nodig.
Zwanger worden is voor 1 op de 6 stellen niet vanzelfsprekend. De Nederlandse vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen (Freya) komt op voor deze patiënten.
De kwaliteit van het zaad van de westerse man is om nog onduidelijke redenen de laatste twintig jaar duidelijk achteruit gegaan. Een man met minder zaadcellen in het ejaculaat kan toch nog steeds kinderen krijgen als zijn partner zeer vruchtbaar is. Het wordt uiteraard problematisch wanneer er...
Oncologen beschikken over steeds meer en steeds betere middelen om kankercellen te bestrijden. Maar of dat nu door bestraling is of met behulp van chemotherapie, niet zelden loopt daarbij ook de mogelijkheid tot voortplanting schade op.
De diergeneeskunde heeft met onder andere kunstmatige inseminatie en embryotransplantatie de voortplantingsgeneeskunde naar een bijzonder productief niveau getild.
Na enkele roerige jaren, waarin Nederlandse ouders zelfs hun toevlucht zochten tot buitenlandse laboratoria, is het sinds april 2017 eindelijk zo ver: Nederland werd toen het eerste land ter wereld dat een niet-invasieve test op chromosoomafwijkingen bij een ongeboren kind aanbiedt aan alle zw...
Zorg rond de zwangerschap start idealiter eerder dan in de tiende week van de zwangerschap, zoals nu gebruikelijk is. Beter zou het zijn wanneer de zorg al voor de bevruchting begint: preconceptiezorg. Dat is het geheel aan maatregelen ter bevordering van de gezondheid van de aanstaande moeder...
IVF en andere vruchtbaarheidsbehandelingen zijn gebonden aan een bepaalde leeftijd. Maar hoe bepalen we dergelijke grenzen? Hoewel de natuurlijke barrières weg lijken te zijn, spelen deze in de ethische discussies en wettelijke beslissingen nog steeds een grote rol.
Een belangrijk ethisch kritiekpunt op technieken binnen de voortplantingsgeneeskunde, onder meer afkomstig van de kleine christelijke partijen, is dat deze botsen met de menselijke waardigheid. Menselijke waardigheid betekent in het algemeen dat mensen van waarde zijn puur op basis van hun men...
Er is de laatste decennia veel veranderd op het gebied van voortplanting. Met technieken als CRISPR-cas9 is het zelfs mogelijk om een embryo genetisch te wijzigen. Komt de ‘superbaby’ er nu definitief aan?
Met CRISPR/cas9 en andere vormen van genetische modificatie kunnen relatief gemakkelijk en heel precies veranderingen worden aangebracht in het genoom van levende cellen. Genoomwijziging in de menselijke kiembaan, waarbij de aangebrachte verandering kan worden doorgegeven aan het nageslacht, i...
Een relatief veel voorkomende oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen is een onregelmatige menstruele cyclus. Als een vrouw zwanger wil worden, maar zij heeft een onregelmatige cyclus, of helemaal geen menstruaties, dan is er een goede reden om dit verder te onderzoeken.
Absolute onvruchtbaarheid is relatief zeldzaam. Veel vaker hebben we te maken met verminderde vruchtbaarheid. In jargon: subfertiliteit.
Bevruchting, zwangerschap en de gezondheid van de baby zijn niet langer per definitie biologisch, maar steeds vaker biotechnologisch bepaald. Onvruchtbaarheid hoeft geen kinderloos bestaan te betekenen en een ernstige aandoening bij het kind kan in het allervroegste stadium worden opgespoord.
Het maken van geslachtscellen in het laboratorium, het genetisch aanpassen van geslachtcellen of embryo’s, en zelfs het voldragen van een zwangerschap buiten het menselijk lichaam. Als ethiek en recht – voor dit moment – even buiten beschouwing worden gelaten, wat is er dan mogelijk?
De technische mogelijkheden van de voortplantingsgeneeskunde zijn de laatste dertig jaar enorm toegenomen, maar daarmee ook het aantal ethische vragen dat op ons afkomt.
De ontwikkelingen in de voortplantingsgeneeskunde van de afgelopen decennia stellen politiek en recht voor continue uitdagingen. Waar het recht zich op het gebied van voortplanting lange tijd bijna ‘alleen maar’ bezig hoefde te houden met vraagstukken rond abortus, zijn daar nu veel meer prakt...
Paren die een hoog risico hebben op een kind met een ernstige erfelijke aandoening en een gezond (biologisch eigen) kind willen krijgen, hebben de keuze tussen prenatale diagnostiek of pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD).
Op 14 januari 1992 werd de eerste ‘ICSI-baby’ geboren. Naar schatting zijn op dit ogenblik drie miljoen kinderen geboren middels intracytoplasmatische sperma-injectie. ICSI is een variant van conventionele in-vitro-fertilisatie (IVF), die werd ontwikkeld om een oplossing te bieden voor gevalle...
Vruchtbaarheidsproblemen wegen zwaar voor paren die graag een kind willen. De onvervulde kinderwens kan hun leven beheersen. Vooral als veel vrienden, broers en zussen kinderen krijgen, en de geboortekaartjes met regelmaat in de brievenbus komen.
In het begin was er veel weerstand tegen IVF, inmiddels is het bijna de normaalste zaak van de wereld. Zo zal het ook gaan met de huidige vernieuwingen in de voortplantingsgeneeskunde. Misschien zal ongewenste kinderloosheid in de toekomst helemaal niet meer bestaan.
Tegenwoordig kunnen ouders de hele genetische code van hun kind al weten en daarop selecteren, of die code zelfs aanpassen. Redacteur Desiree Hoving ging tijdens NEMO Kennislink Live in gesprek over de mogelijkheden in de voortplantingsgeneeskunde.
Een embryo ontstaat door het samensmelten van een eicel en een zaadcel. Zo hebben we het op school allemaal geleerd. Nieuw onderzoek, dat deze week verschijnt in Nature Communications, zet die kennis op zijn kop. Een team van Britse en Duitse wetenschappers slaagde erin om muizenembry...
Wie interesse heeft in het leven, moet ook de dood op een normale manier behandelen, vindt Jules Howard. Maar waarom lukt ons dat nauwelijks? En waarom bestaat de dood eigenlijk? In zijn boek Death on Earth gaat Howard op onderzoek uit langs ongewenste rupsen en ontbindende varkens. Het levert...
Wat gebeurt er met zeeschildpadden als ze plastic eten? De gevolgen zijn ernstiger dan verwacht, ontdekte bioloog Nina Marn. Zij promoveerde deze week aan de Vrije Universiteit Amsterdam op de levenscyclus en ecologie van haar favoriete oceaandier.