Je leest:

DNA-festival: Marc van Mil over het knippen en plakken met DNA

DNA-festival: Marc van Mil over het knippen en plakken met DNA

Auteur: | 7 februari 2020

Op 13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO, een festival dat gaat over het knippen en plakken in menselijk DNA. Een van de sprekers is biomedicus Marc van Mil.

Docent biomedische genetica Marc van Mil

Marc van Mil is DNA-expert en docent biomedische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht. Daar geeft hij les over de genbewerkingstechniek CRISPR-Cas. Wat vindt hijzelf eigenlijk van dat soort nieuwe technieken? En wat vindt hij van de manieren waarop die technieken zijn toe te passen?

Hoe heb jij met CRISPR-Cas in je werk te maken?

“Ik geef les over CRISPR-Cas aan studenten biomedische wetenschappen. Daarnaast geef ik veel publiekslezingen en lessen op scholen over DNA. Ik doe zelf geen experimenten in het lab, maar ik denk samen met experts en een breed publiek na over de kansen en risico’s van CRISPR-Cas.”

Hoe sta je tegenover het aanpassen van embryo-DNA?

“Ik weet nog niet wat mijn positie is ten opzichte van het aanpassen van embryo-DNA. Ik ben niet principieel tegen en kan zowel argumenten voor als tegen de toepassingen bedenken. In elk geval hoop ik niet dat de toepassing zo controversieel wordt dat de hele techniek in de ban gedaan wordt.”

Denk je dat we de CRISPR-Cas techniek in de toekomst zullen gebruiken in de menselijke voortplanting?

“Veel ziektes kunnen nu al met embryoselectie voorkomen worden. Het bewerken van embryo-DNA met CRISPR-Cas moet dus duidelijk een meerwaarde hebben, want de toepassing is technisch moeilijker en er kleven meer risico’s aan. Ik zie nog niet dat het de komende jaren op grote schaal gebruikt gaat worden.”

DNA-festival

Wil jij zelf bepalen welke kleur ogen je kind krijgt, een akelige genetische ziekte verwijderen of kies je voor een kind met aanleg voor sportiviteit? Onderzoek tijdens het DNA-festival hoe jij denkt over het aanpassen van het DNA van embryo’s.

Het DNA-festival is zondag 13 september 2020, van 14:00 tot 17:00, zowel online te volgen als fysiek bij te wonen in NEMO Science Museum Amsterdam (Let op: beperkte beschikbaarheid). Aanmelden kan via de website

Wat vind jij het meest veelbelovende experiment met CRISPR-Cas tot nu toe?

“Ik ben hoopvol over nieuwere versies van CRISPR-Cas, zoals ‘prime-editing’. Deze techniek maakt minder fouten en is preciezer. Daardoor worden de risico’s kleiner. Bij prime-editing wordt het DNA niet opengeknipt, zoals bij CRISPR-Cas het geval is en waarna de cel zelf de DNA-schade moet herstellen, maar het herschrijft het DNA als een soort schrijfmachine op locatie. Prime-editing werkt biologisch gezien eleganter. En dat stemt mij hoopvol.”

Welke kansen of zorgen zie jij als het gaat om het aanpassen van embryo-DNA?

“Mijn zorg ligt bij de eerste kinderen die geboren gaan worden nadat hun DNA is aangepast. Die kinderen zijn dan onderdeel van een experiment. Want pas na de geboorte, of gedurende hun leven, kom je erachter of de techniek veilig is. Aan de andere kant kun je groot leed voorkomen met deze techniek. Ik denk dus dat de risico’s en kansen in balans moeten zijn. Wanneer er grote gezondheidswinst te behalen is, is het het waard een klein risico te nemen.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink, en hoort bij de thema's Ziekten genezen en Ziekten voorkomen op Biotechnologie.nl.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 februari 2020

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: De DNA-dialoog

Jeroen Lugtigheid, Het Stel
De DNA-dialoog
De techniek CRISPR-Cas9 maakt het in de toekomst misschien mogelijk om mensen met bepaalde erfelijke ziektes te genezen. Hoewel DNA-aanpassing van menselijke embryo's nog ver weg is, gaan de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied razendsnel. En dat roept allerlei vragen op. Over die vragen en dilemma’s willen we in Nederland het gesprek aangaan in 'de DNAdialoog'. Deze dialoog bestaat uit een serie gesprekken en debatten die tussen medio 2019 en eind 2020 door het hele land plaatsvinden.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.