Dromen over een duurzame toekomst20 september 2023Klimaatpraat: Op bezoek bij tentoonstelling Energy JunkiesIn een interactieve installatie in De Studio van NEMO kunnen bezoekers hun hart luchten over het klimaat. Redacteur Mathilde Jansen bezocht Energy Junkies en sprak haar kl...
Hoe we microalgen op ons bord krijgen1 mei 2023Hoe we microalgen op ons bord krijgenOnze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen...
Plantaardige burger heeft toch vleessmaak20 oktober 2017Plantaardige burger heeft toch vleessmaakMinder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf _Impossible Foods_ brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: ...
De ontbrekende schakel in de stamboom der dinosauriërs18 augustus 2017De bizarre Chilesaurus lijkt eigenlijk nergens bij te horenDe _Chilesaurus_, een dinosaurus die die twee jaar geleden in Zuid-Chili gevonden werd, past perfect in de allernieuwste dino-stamboom. Dat denken althans de paleontologen die deze gewijzigde stamboom...
Ingewikkeld eiwit nodig? Eenvoudig molecuul kan het ook23 mei 2017Klein molecuul neemt functie van ijzer-transporteiwitten overIJzer is voor ons van levensbelang. Een heel systeem van eiwitten zorgt voor het transport ervan in en uit onze cellen. Een ontbrekend eiwit heeft vaak ernstige gevolgen. Een klein molecuul uit een Az...
Tandsteen verraadt leefgewoonten neanderthalers9 maart 2017Tandsteen verraadt leefgewoonten neanderthalersEen team van Australische en Britse wetenschappers heeft DNA uit het tandsteen van neanderthalers gehaald. Dat DNA vertelt veel over de leefgewoo...
De meeste mensen willen deugen25 november 2024De meeste mensen willen deugenBij duurzaam gedrag hebben mensen de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen die minder duurzaam leven dan zij. “Dan heb je het idee dat je beter bezig bent dan de rest en voel je je goed.”<...
'Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering'12 december 2022Interview met milieufilosoof Marc DavidsonBedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Iedereen een eigen CO₂-budget17 november 2022Betalen voor vlees, vliegtuig, brandstof en energieStel: je staat in een winkel en moet niet alleen met geld, maar ook met CO[~2~]-punten betalen. Veel Nederlanders zien zoiets wel zitten, blijkt uit onderzoek. Maar het is lastig uitvoerbaar. En is he...
'Mijn leven speelt zich vooral af in Amsterdam, dus ik heb geen auto nodig'16 augustus 2022Student Sander (24) komt (bijna) overal met ov en fietsAutobezit is geen 'ding' in het leven van student Sander en zijn vrienden. Bij evenementen in het ArenA-gebied kan hij prima uit de voeten met het openbaar vervoer. Hij hoopt dat meer mensen kiezen vo...
Alles over de datum23 juni 2022Lokale voedselinitiatieven voor een duurzamere wereldNEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Faces of ScienceUit Mokum5 februari 2020Uit MokumBijna heel mijn leven heb ik in Amsterdam gewoond. Deze zomer verliet ik het, om te verhuizen naar Zürich. Nu woon ik op een berg, kijk ik uit over een meer en denk ik aan Mokum.
Faces of ScienceHoe kun je duurzaam leven?13 februari 2017Hoe kun je duurzaam leven?Mijn supermarkt ligt tegenwoordig vol met spullen met een groen etiket of een duurzaamheidslabel. Het lijkt alsof je zonder veel moeite je ecologische voetafdruk kunt verminderen. Maar welke maatregel...
Faces of ScienceBiologische veganistische superfoods10 november 2015Life in Boston – deel 2Hardlopen en wholefoods. Ze zijn behoorlijk gezond hier in Boston! Deze week elke dag een korte update van mijn belevenissen.
Controle over ons voedsel13 april 2018Eten we nog natuurlijk?Het is hip om vegetarisch te eten en ook het veganisme is populairder dan ooit. Ondertussen staan we steeds verder weg van ons voedsel en kom je pas met eten in aanraking in de supermarkt. Hoeveel con...