Wie leert het makkelijkst Nederlands?8 juni 2023Nederlands leer je door te doen, waar je ook vandaan komtZelden kwamen er meer verschillende nationaliteiten naar Nederland dan vorig jaar. Veel van die mensen proberen Nederlands te leren. Waar de één dat zo onder de knie heeft, doet een ander daar jaren o...
ChatGPT kan goed papegaaien3 februari 2023Waarom de populaire schrijfrobot niet écht intelligent isKunstmatige intelligentie sloop ons leven al binnen via chatbots en allerhande algoritmes. Eind vorig jaar kwam daar ChatGPT bij, dat elke denkbare tekst voor je schrijft. Is dat een kans of een bedre...
Online bij de les blijven1 oktober 2020Online bij de les blijvenDeze week werden de scholen opnieuw gesloten. Na de kerstvakantie moeten ze overstappen op online onderwijs. Eerder dit jaar vroegen we experts om adviezen voor leerkrachten en leerlingen.
Terug naar school: waar laat je al die leerstof?14 mei 2020Interview met geheugenprofessor Albert PostmaBinnenkort gaan de meeste scholen weer van start. NEMO Kennislink sprak met geheugenprofessor Albert Postma over hoe we kennis opslaan in ons brein.
Hoe armoede de hersenontwikkeling verstoort2 maart 2020Hoe armoede de hersenontwikkeling verstoortKinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
Faces of ScienceAls burger de politiek een handje helpen31 mei 2022Mijn deelname aan V-100Op Verantwoordingsdag biedt het kabinet de Tweede Kamer haar jaarverslagen aan. Ik mocht samen met een groep jonge wetenschappers deze jaarverslagen beoordelen en erover praten met Tweede Kamerleden.
Faces of ScienceHoe je intuïtie je op het verkeerde been zet bij het selecteren van de beste voetballer29 september 2020Scouten, selecteren, en voorspellen in sport, deel 1Na een roerige tijd is het voetbalseizoen inmiddels weer in volle gang. De transfermarkt is echter nog niet gesloten. Wat kan er allemaal misgaan bij het scouten en selecteren van voetbalspelers? ...
Faces of ScienceOnderzoekskills leren met 5 vwo16 juni 2020Onderzoekskills leren met 5 vwoVier vwo 5-leerlingen hielpen mij afgelopen maanden met een project. Na afloop vroeg ik hun wat ze vinden van onderzoek doen, en of ze mijn baan zouden willen.
Faces of ScienceWat Michael Jordan ons leert over talentherkenning3 juni 2020Wat Michael Jordan ons leert over talentherkenningMichael Jordan is volgens velen de beste basketballer ooit. In 13 jaar tijd werd hij met zijn team maar liefst zes keer kampioen. Wie had dat kunnen voorspellen?
Faces of ScienceGa jij straks bij een studentenvereniging?9 september 2019Ga jij straks bij een studentenvereniging?De positie van gezelligheidsverenigingen is tegenwoordig omstreden door mishandeling, seksisme en asociaal gedrag. Toch krijg je misschien ook te horen dat lidmaatschap goed is voor je netwerk. Een be...
Spelend(er)wijs24 november 2022De invloed van wetenschappelijk speelgoedHet is bijna pakjesavond. Kan Sinterklaas met zijn cadeaus invloed uitoefenen op de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden bij kinderen en wellicht later zelfs op hun studiekeuze?
'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht'17 november 2021'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht''De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere', zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.
Staatsgeheimen ontdekken met Google12 november 2021Onderzoekscollectief Bellingcat spoort misstanden op met openbare dataHet in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Bellingcat spoort mensen op die zich schuldig maken aan illegale handel, aanslagen en oorlogsmisdaden. Het wapen van de onderzoekers: openbare data....
EventLezing - Van vegansexuals tot kweekbossen22 juni 2023Lezing - Van vegansexuals tot kweekbossenEen lezing door Roanne van Voorst over vegansexuals, verwarmingsschaamte en de kweek van megabossen.
De wetenschap van dijenkletsers, flauwe moppen en de lach16 maart 2021Recensie van Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten)Grappen maken is een bindmiddel en ontzettend belangrijk, stelt Madelijn Strick in haar uitstekende boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’.
'Er gaat een doos van Pandora open wanneer je genetische modificatie van nageslacht toestaat'5 maart 2021Interview met jurist en filosoof Britta van BeersStel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Literatuur lezen goed voor taalbegrip - en meer9 december 2020Literatuur lezen goed voor taalbegrip - en meerLezers van literatuur begrijpen taal makkelijker, zo toont Nijmeegs onderzoek aan. En dat is niet het enige wetenschappelijk bewezen positieve effect van lezen.
Je geld of je leven?24 november 2020De economische dilemma’s bij het coronabeleidHet coronabeleid wordt vaak gepresenteerd als een keuze tussen de gezondheidszorg en de economie. Maar klopt dat wel? NEMO Kennislink sprak drie experts.