TU Delft wereldkampioen Formula Student6 augustus 2015TU Delft wereldkampioen Formula StudentMet een razendsnelle bolide won de TU Delft afgelopen weekend het elektrische klassement van de internationale racewedstrijd ‘Formula Student’ in Duitsland. Daarmee kroonden ze zich tot wereldkampi...
TU Delft wint World Solar Challenge 201310 oktober 2013TU Delft wint World Solar Challenge 2013Zonneauto Nuna7 (TU Delft) heeft voor de vijfde keer de World Solar Challenge gewonnen. De studenten versloegen aartsrivaal Japan dankzij lef, speciale lenzen en een sprinkhaan in de cabine. Ook So...
Weer lopen dankzij Nederlands robotpak23 augustus 2018Weer lopen dankzij Nederlands robotpakRolstoelen overbodig maken. Dat is het uiteindelijke doel van twee robotpakken die studenten van de TU Delft en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen.
Kunnen we straks met grafeen de ruimte in?24 november 2017Onderzoekers TU Delft doen proef in gewichtloosheidAangedreven door lichtzeilen kunnen ruimtesondes in de toekomst wellicht met grote snelheden door de ruimte reizen. Onderzoekers van de TU Delft testten of grafeen voor deze toepassing geschikt is.
Alternatief voor chroom-6 in de vliegtuigbouw3 november 2017Alternatief voor chroom-6 in de vliegtuigbouwChroom-6 vormt een gevaar voor de gezondheid. Toch vind je het terug in veel toepassingen zoals treinen en vliegtuigen. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu in samenwerking met Fokker Aerostructures...
Nieuwe chip legt quantumeffecten in materiaal bloot4 augustus 2017Testbank van de TU Delft voor het onderzoeken van materiaaleigenschappenMeestal is een schaalmodel kleíner dan het 'echte' werk. Wetenschappers van de TU Delft komen nu met een model dat juist groter is. Ze hopen zo exotische materiaaleigenschappen in het allerkleinste te...
Quantumverstrengeling slaagt voor ultieme test3 september 2015Delfts experiment beslecht discussie van bijna een eeuw oudWetenschappers van de TU Delft kunnen in een nieuw experiment informatie doorgeven via verschillende 'quantumverbindingen'. NEMO Kennislink schreef al eerder over deze verstrengelingsexperimenten.
Het plantsoen dat alle overtollige regen opslokt22 september 2023Leuk bedacht: slimme ondergrondse wateropslagIn 2018 zag NEMO Kennislink hoe regenwater van heftige buien in Rotterdam werd opgevangen, gezuiverd en ondergronds opgeslagen voor hergebruik. Met dit soort systemen make...
Satellieten: van hightech tot ruimtepuin31 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenWe zijn in ons dagelijks leven steeds meer afhankelijk van satellieten. Maar door de snelle toename aan objecten rond de aarde wordt het risico op botsingen almaar groter.
Baas over eigen data1 juni 2023Webwegwijzer: Web3Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
TU Delft maakte starthek voor Olympische snowboardcrosser Berghuis11 februari 2014TU Delft maakte starthek voor Olympische snowboardcrosser BerghuisOm extra snel te leren starten tijdens de Olympische Winterspelen maakten onderzoekers van de TU Delft een mobiel starthek voor de Nederlandse snowboardster Bell Berghuis. Zij doet een gooi naar ee...
Robert Visscher nieuwe hoofdredacteur NEMO Kennislink13 september 2022Robert Visscher nieuwe hoofdredacteur NEMO KennislinkRobert Visscher (41) is de nieuwe hoofdredacteur van NEMO Kennislink. Hij volgt Leon Heuts op, die sinds kort hoofd van Studium Generale van de TU Delft is.
Wat voor energie wil jij in 2050?25 augustus 2022Draai zelf aan de knoppen van een Europees energiemodelHoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
Overal elektriciteit, maar nergens batterijen20 december 2021Delftse wetenschappers zoeken naar manieren om ‘gratis energie’ te oogstenVan de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Voorbij Zoom: vergaderen met hologrammen16 juli 2021Pablo Cesar onderzoekt de toekomst van online communicatieVergeet videoconferencing; in de toekomst spreken we elkaar online via 3D-projecties. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). Wij zochten hem op in zijn opzienbarende lab.
'Laat fabrieken op duurzame energie draaien'17 februari 2020'Laat fabrieken op duurzame energie draaien'Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
Domme robotdrones werken slim samen23 december 2019Op bezoek bij het dronelab van de TU DelftIndividueel zijn de drones van de TU Delft behoorlijk dom, maar samen kunnen ze razendsnel slachtoffers in een brandend gebouw opsporen.
De comeback van de zeppelin?23 augustus 2019De comeback van de zeppelin?Een zeppelin die waterstof vervoert over een langere afstand. Dit is slim bedacht door wetenschappers, stelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft). Maar hij verwacht niet dat het snel zal word...