Roken tast spierfunctie aan7 april 2009Roken tast spierfunctie aanSpieren van rokers zijn snel uitgeput doordat stoffen uit tabak hun functie aantasten. Hoe het mechanisme precies werkt, is nog niet bekend.
'Bosbranden tastbaar signaal van opwarming'16 december 2022Interview met klimaatwetenschapper Guido van der WerfDe maand juli werd wereldwijd getekend door extreem weer. Van enorme hagelstenen tot natuurbranden. Eerder vertelde onderzoeker Guido van der Werf over de relatie tussen bosbranden en klimaatverander...
Het bijzondere brein van de bij22 februari 2023Recensie van ‘Het bewustzijn van de bij’ – Lars ChittkaHet gedrag van de honingbij verwondert mensen al eeuwenlang. In zijn boek probeert Lars Chittka dit te verklaren, maar vooral de conclusies die hij daaruit trekt zijn spannend: bijen hebben een bewust...
Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?29 maart 2022Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
'Je hóéft niet aan de technologie te gehoorzamen'22 juli 2021Interview met filosoof Miriam Rasch over leven in een wereld vol dataIn de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een 'idioot' te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
EventPubquiz - Klimaatkenners20 juli 2023Pubquiz - KlimaatkennersTest je klimaatkennis tijdens de pubquiz in De Studio van NEMO en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie.
'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'18 juni 2021Dan Jing Wu wil niet alleen onderzoeken, maar ook ondernemenVaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
In 2051 behoort het orgaantekort tot het verleden21 mei 2021In 2051 behoort het orgaantekort tot het verledenOver 30 jaar kunnen we misschien menselijke organen in varkens laten groeien. Het Rathenau Instituut bedenkt scenario's zodat ook jij kunt meedenken.
'De overheid moet klimaatgevaren net zo hoog agenderen als corona'23 oktober 2020'De overheid moet klimaatgevaren net zo hoog agenderen als corona'We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand... Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
Onderzoekers kweken harige huid in het lab19 juni 2020Onderzoekers kweken harige huid in het labAmerikaanse onderzoekers slaagden erin om harige mensenhuid te kweken in het laboratorium. De nieuwe huid brengt wetenschappers een stap dichter bij een betere behandeling voor ernstige wonden en b...
Prothese geeft drager tastzin terug18 februari 2014Prothese geeft drager tastzin terugVoor het eerst hebben wetenschappers iemand zijn tastzin teruggegeven met een prothese. Daarmee lukte het de proefpersoon om objecten blind op te pakken en te bepalen of ze hard of zacht zijn.
Kosmische straling tast gezondheid astronauten niet of nauwelijks aan18 juli 2019Kosmische straling tast gezondheid astronauten niet of nauwelijks aanIn de ruimte sta je bloot aan meer en andere straling dan op aarde of in een vliegtuig. Maar bij astronauten is tot nu toe geen gezondheidsschade vastgesteld.
Navigeren op de tast en sterretjes zien: uitvindingen voor blinden13 december 2019Navigeren op de tast en sterretjes zien: uitvindingen voor blindenHoe zorg je ervoor dat blinde mensen hun weg vinden op een plek waar ze voor het eerst komen? NEMO Kennislink sprak experts over nieuwe technologie, die het leven wat makk...
Cola-achtige vloeistof in lege gasvelden tast gesteente nauwelijks aan31 maart 2015Cola-achtige vloeistof in lege gasvelden tast gesteente nauwelijks aanKooldioxide dat wordt geïnjecteerd in de diepe bodem tast de chemische stabiliteit van de meeste gesteenten nauwelijks aan. Dat zegt geologe Suzanne Hangx van de Universiteit Utrecht.
Met huid en haar29 juni 2023Over de functie van de huid in de evolutieVanaf het moment dat dieren ogen ontwikkelden, werden jagers en prooien geboren. Dat had gevolgen voor de huid van alle dieren. Ze gingen bepantsering ontwikkelen in de vorm van een uitwendig skele...
De zee klaagt de mens aan16 juni 2023Geef de natuur rechten – kan dat?Stel je voor: de zee klaagt in een rechtszaak zijn vervuilers aan. Dat kan als de natuur rechten krijgt. Juridisch is het mogelijk. Maar wie bepaalt wie er namens de natuur mag spreken?
Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijkt16 mei 2023Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijktNiet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?