Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniek21 mei 2020Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniekLarven van de rode palmkever richten schade aan op dadelplantages. Onderzoekers hebben een systeem bedacht om smullende larven te detecteren.
Chemie spoort de dader op3 maart 2022Chemie spoort de dader opMet behulp van chemische analyses weten forensisch onderzoekers steeds meer informatie uit de kleinste sporen te halen. Maar er blijven vragen onbeantwoord, die onderzoekers graag zouden oplossen.
Klankcontrast lastig voor baby's met kans op dyslexie10 september 2021Klankcontrast lastig voor baby's met kans op dyslexieLang voordat ze leren lezen, hebben kinderen met dyslexie vaak moeite met het onderscheiden van spraakklanken.
Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibiotica29 januari 2021Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibioticaSteeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
De aarde vuurt drie nieuwe missies op Mars af5 augustus 2020De aarde vuurt drie nieuwe missies op Mars afDe afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
Wetenschappers maken barcode van DNA21 juli 2020Wetenschappers maken barcode van DNAWetenschappers hebben barcodes van DNA geplaatst in onschadelijke micro-organismen. Hiermee zijn producten nauwkeurig te volgen. Toch twijfelen sommigen aan de toepasbaarheid op grote schaal.
Speuren naar de bakermat van taal9 juli 2020Recensie De oorsprong van taal – Sverker JohanssonLange tijd werd onderzoek naar het ontstaan van taal gezien als pure speculatie. Sverker Johansson laat in De oorsprong van taal zien dat deze tijden inmiddels - terecht - achter ons liggen.
Je leven in lijsten en cijfers18 juni 2020Hoe meet je kwaliteit van leven?Overleven is belangrijk, maar de kwaliteit van dat gewonnen leven krijgt steeds nadrukkelijker een plek in het kankeronderzoek. De grote vraag is hoe je zo’n ongrijpbaar en heel persoonlijk begrip ...
Onze aardplaten blijken al 3,2 miljard jaar te bewegen23 april 2020Onze aardplaten blijken al 3,2 miljard jaar te bewegenEen Australisch stuk aardkorst blijkt 3,2 miljard jaar geleden over de aardbol verschoven te zijn. Kennelijk was er toen al sprake van plaattektoniek, concludeert een groep Amerikaanse geologen. To...
Geheimen van biodiversiteit ontrafelen met vissen6 april 2020Geheimen van biodiversiteit ontrafelen met vissenOp de wereld leven meer dier- en plantensoorten dan je je kunt voorstellen. Hoe zijn al die verschillende soorten ooit ontstaan? NEMO Kennislink bezoekt het vissenlab van ...
Op weg naar de verrassende planeet dichtbij de zon19 oktober 2018Ruimtesonde BepiColombo gelanceerd naar MercuriusDe planeet Mercurius blijkt sporen te bevatten van geologische activiteit en ijs. Ruimtesonde BepiColombo gaat de verrassende wereld van dichtbij onderzoeken.
Dyslexie is wellicht te voorkomen17 juli 2009Dyslexie is wellicht te voorkomenRisicokinderen zijn al vanaf jonge leeftijd goed op te sporen met een combinatie van onderzoeksmethoden. Preventieve behandeling kan vervolgens een achterstand bij schoolgaande kinderen voorkomen.
Versteend leven11 mei 2023Zeven bijzondere fossielen geven inzicht in evolutieFossielen blijven ons verbazen en inspireren, en ze helpen wetenschappers om het leven op onze planeet en de evolutie beter te begrijpen. NEMO Kennislink neemt je mee langs zeven bijzondere vondsten.
Vijf vragen over exoplaneten13 januari 2023Vijf vragen over exoplanetenMet ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Buitenaards leven: de ontdekking22 september 2022Buitenaards leven: de ontdekkingOoit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
De zoektocht naar buitenaards leven1 april 2022De zoektocht naar buitenaards levenIn boeken en films wemelt het van de aliens, maar jaren van speurwerk in het échte universum hebben nog geen tekenen van leven opgeleverd. Waar zoeken we naar buitenaards leven en hoe zou dat eruit...
Met spraaktechnologie parkinson opsporen28 oktober 2021Met spraaktechnologie parkinson opsporenDe ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Vass Verkhodanova onderzoekt of Parkinson al in een vroeg stadium te herkennen is aan specifieke spraakpatronen.
Van fossielen tot Facebook: álles is data8 oktober 2021Van fossielen tot Facebook: álles is dataWe laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan me...