Soja, sonee?7 november 2018Kringlooplandbouw kan de veesector op vijf manieren duurzamer makenDe afgelopen tien jaar steeg het percentage verbouwde eiwitgewassen met 38%. Meer soja verbouwen in Europa draagt bij aan een duurzamere veesector.
5 vragen over soja als melkvervanger14 september 20235 vragen over soja als melkvervangerIs sojadrink een duurzaam alternatief voor koemelk? Of is het eerder een grote veroorzaker van ontbossing in de Amazone? De reacties op onze podcast over koemelk logen er niet om, dus Tanja Speek Lees artikelLeren schoenen uit het lab25 april 2019Na kweekvlees is nu de beurt aan kweekleerVervuiling, slechte werkomstandigheden en heel veel afval. De leerindustrie staat er niet goed op. Kweekleer kan op alle fronten voordelen bieden. Extra bonus: je hoeft er geen dieren voor te slach...Wat moet je weten over Monsanto? De belangrijkste vragen beantwoord5 april 2019Wat moet je weten over Monsanto? De belangrijkste vragen beantwoordDe Amerikaan Dewayne Johnson is ongeneeslijk ziek geworden door zijn werk met de onkruidverdelger Roundup. Zembla wijdt donderdag een uitzending aan de rechtszaak tegen producent Monsanto.Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductie11 januari 2019Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductieDe heilige graal om de voedselproductie te vergroten ligt bij de fotosynthese. Daar zijn meerdere wetenschappers het over eens. Het proces waarmee de plant aan energie komt, kan namelijk veel effic...Wie zoet is...10 januari 2018Aspartaam: stille killer of onschuldige suikervervanger?Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is asparta...Plantaardige burger heeft toch vleessmaak20 oktober 2017Plantaardige burger heeft toch vleessmaakMinder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf _Impossible Foods_ brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: ...Gentechgewassen: resistentie groeit, maar is beheersbaar16 oktober 2017‘Vluchthavens’ voor plaagdieren onderdrukken bt-resistentieOp 's werelds akkers staat nu bijna een miljoen vierkante kilometer Bt-mais, Bt-katoen en Bt-soja, die dankzij genetische modificatie dodelijk is voor sommige rupsen en andere plaagdieren. Die ontwikk...Is rode of roze zalm gezonder?11 augustus 2017Is rode of roze zalm gezonder?Vis is gezond. In de top tien meest gekochte vissoorten in Nederland staat zalm met stip op nummer 1. Maar er bestaan verschillende soorten. Hoe zit het met de voedingswaarden? Is rode of roze zalm...'Alles hangt met elkaar samen'9 september 2016Klimaatwetenschapper Eddy Moors over hoe we om moeten gaan met de gevolgen van de klimaatveranderingHoe beïnvloedt klimaatverandering de samenleving? En wat moet je doen om alles in goede banen te leiden? NEMO Kennislink vraagt het Eddy Moors, klimaatwetenschapper bij Wa...Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij. Vliegenlarven als veevoer18 november 2022Hoe duurzaam is de industriële insectenkweek?Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn z...Dieren zijn vrienden, geen voedsel24 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKoeien zijn geen biefstukken, maar onze beste vrienden. Tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, laten een wereld zien waarin dieren eten iets uit het verleden is.Experimenteren met veganistisch eten25 juli 2022Experimenteren met veganistisch etenKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergie14 september 2020Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergieUit een grote reviewstudie naar therapieën tegen voedselallergieën begin dit jaar blijkt dat een allergische reactie op voedsel voorkomen kan worden door blootstelling aan het allergeen te combiner...Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen? Faces of ScienceMorgen ga ik beginnen. ECHT.4 juli 2014- maar eerst een KokochinoHerkenbaar? Ik durf te wedden dat je het herkent. We zijn er allemaal dol op: uitstellen. Uitstellen van je profielwerkstuk op de middelbare school. Studeren voor je tentamen. Het schrijven van de ...Geur van aaltjes maakt plant sterker6 augustus 2019Duurzame landbouw door gebruik van feromonenPlantenetende aaltjes in de bodem scheiden feromonen af om met elkaar en hun omgeving te communiceren. Amerikaanse onderzoekers denken dat deze feromonen kunnen worden ingezet om het afweersysteem ...
Leren schoenen uit het lab25 april 2019Na kweekvlees is nu de beurt aan kweekleerVervuiling, slechte werkomstandigheden en heel veel afval. De leerindustrie staat er niet goed op. Kweekleer kan op alle fronten voordelen bieden. Extra bonus: je hoeft er geen dieren voor te slach...
Wat moet je weten over Monsanto? De belangrijkste vragen beantwoord5 april 2019Wat moet je weten over Monsanto? De belangrijkste vragen beantwoordDe Amerikaan Dewayne Johnson is ongeneeslijk ziek geworden door zijn werk met de onkruidverdelger Roundup. Zembla wijdt donderdag een uitzending aan de rechtszaak tegen producent Monsanto.
Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductie11 januari 2019Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductieDe heilige graal om de voedselproductie te vergroten ligt bij de fotosynthese. Daar zijn meerdere wetenschappers het over eens. Het proces waarmee de plant aan energie komt, kan namelijk veel effic...
Wie zoet is...10 januari 2018Aspartaam: stille killer of onschuldige suikervervanger?Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is asparta...
Plantaardige burger heeft toch vleessmaak20 oktober 2017Plantaardige burger heeft toch vleessmaakMinder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf _Impossible Foods_ brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: ...
Gentechgewassen: resistentie groeit, maar is beheersbaar16 oktober 2017‘Vluchthavens’ voor plaagdieren onderdrukken bt-resistentieOp 's werelds akkers staat nu bijna een miljoen vierkante kilometer Bt-mais, Bt-katoen en Bt-soja, die dankzij genetische modificatie dodelijk is voor sommige rupsen en andere plaagdieren. Die ontwikk...
Is rode of roze zalm gezonder?11 augustus 2017Is rode of roze zalm gezonder?Vis is gezond. In de top tien meest gekochte vissoorten in Nederland staat zalm met stip op nummer 1. Maar er bestaan verschillende soorten. Hoe zit het met de voedingswaarden? Is rode of roze zalm...
'Alles hangt met elkaar samen'9 september 2016Klimaatwetenschapper Eddy Moors over hoe we om moeten gaan met de gevolgen van de klimaatveranderingHoe beïnvloedt klimaatverandering de samenleving? En wat moet je doen om alles in goede banen te leiden? NEMO Kennislink vraagt het Eddy Moors, klimaatwetenschapper bij Wa...
Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Vliegenlarven als veevoer18 november 2022Hoe duurzaam is de industriële insectenkweek?Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn z...
Dieren zijn vrienden, geen voedsel24 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKoeien zijn geen biefstukken, maar onze beste vrienden. Tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, laten een wereld zien waarin dieren eten iets uit het verleden is.
Experimenteren met veganistisch eten25 juli 2022Experimenteren met veganistisch etenKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.
Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergie14 september 2020Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergieUit een grote reviewstudie naar therapieën tegen voedselallergieën begin dit jaar blijkt dat een allergische reactie op voedsel voorkomen kan worden door blootstelling aan het allergeen te combiner...
Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
Faces of ScienceMorgen ga ik beginnen. ECHT.4 juli 2014- maar eerst een KokochinoHerkenbaar? Ik durf te wedden dat je het herkent. We zijn er allemaal dol op: uitstellen. Uitstellen van je profielwerkstuk op de middelbare school. Studeren voor je tentamen. Het schrijven van de ...
Geur van aaltjes maakt plant sterker6 augustus 2019Duurzame landbouw door gebruik van feromonenPlantenetende aaltjes in de bodem scheiden feromonen af om met elkaar en hun omgeving te communiceren. Amerikaanse onderzoekers denken dat deze feromonen kunnen worden ingezet om het afweersysteem ...