Hoe schadelijk is de zomervakantie?
Menig docent herkent het: na de lange zomervakantie lijken leerlingen de geleerde stof te zijn vergeten. Moeten we iets doen tegen deze ‘zomerdip’? Of moeten kinderen juist lekker vrij zijn tijdens hun vakantie?
Menig docent herkent het: na de lange zomervakantie lijken leerlingen de geleerde stof te zijn vergeten. Moeten we iets doen tegen deze ‘zomerdip’? Of moeten kinderen juist lekker vrij zijn tijdens hun vakantie?
Het Nationaal Archief heeft een nieuwe educatieve tentoonstelling gemaakt. Al speurzoekend komen kinderen in aanraking met allerlei echte archiefstukken en leren ze zich te verplaatsen in personen uit een andere tijd.
Afgewezen worden door klasgenootjes begint al op jonge leeftijd. In de kleuterklas maakt het al uit hoe je je kan uitdrukken, laat recent onderzoek zien.
Leerlingen moeten meer bewegen, luidde deze week het advies. Mariska van Sprundel schreef vorig jaar al over de zin en onzin van bewegen om beter te leren.
iPad-scholen, gamification: de computer neemt in het onderwijs steeds nadrukkelijker zijn plek in. Wat zijn de gevaren? En waar liggen de kansen? Een gesprek met neurowetenschapper Harold Bekkering naar aanleiding van zijn boek ‘De lerende mens’.
Angst voor smartphones, apps en tablets in het klaslokaal is helemaal niet nodig. Onderzoek laat zien dat leerlingen en docenten er baat bij hebben als ze maar slim worden ingezet.
Bij het woord ‘kinderarbeid’ denk je al snel aan kinderen die kleding of voetballen maken in sweatshops. Dat is niet het complete beeld. Sociologe Ellen Webbink laat in haar promotie, op 16 mei, zien dat kinderen in ontwikkelingslanden voornamelijk onbetaald werk verrichten binnen de eigen fam...
Kinderen van nu zijn continu afgeleid door sms’jes, tweets en Facebook. En dat, zo is de angst, leidt tot een slap concentratievermogen en slechte prestaties. Nieuw onderzoek bestrijdt echter die conclusie: kinderen van nu kunnen evenzogoed concentreren als kinderen van vroeger.
Vandaag is het pestdag. Dat wil zeggen, geen dag om te pesten maar een Dag tegen Pesten. Op Kennislink een klein overzicht van de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Wanneer je net op een nieuwe school of aan een nieuwe studie begint, is het niet altijd makkelijk om direct je draai te vinden. Juist bij etnische minderheden, weten psychologen, is het gevoel van ‘er niet bij horen’ zo sterk, dat schoolprestaties erdoor achteruit gaan. Slechts één uur cursus ...
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat examenvrees valt te bestrijden met een kleine schrijfoefening. Pak tien minuten voor de toets een papiertje en schrijf daarop de redenen voor je examenvrees. Dat adviseren Sian Beilock en Gerardo Ramirez vandaag in het tijdschrift ‘Science’.
In het Duitse Winnenden schoot een 17-jarige scholier in korte tijd 15 mensen dood. Deze schietpartij past in het patroon dat criminologen kennen uit eerder onderzoek naar de oorzaken en achtergronden van dit type geweld. Dit concludeert criminoloog Willem de Haan, hoogleraar aan de Rijksunive...
Pestkoppen zijn dominant, maar niet bijzonder geliefd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar 13.000 pestrelaties. Kinderen die voor pestslachtoffers in de bres springen zijn juist wel vaak populair. Pesten kan dan ook worden bestreden door pestgedrag duidelijk af...
De school als veilige haven waar ouders hun kinderen met een gerust hart achter kunnen laten. Een ideaalbeeld of echt realiteit? Hoewel de laatste jaren schoolgeweld steeds vaker in de media is gekomen, zegt het onderwijspersoneel dat de veiligheid op scholen sinds 2003 sterk verbeterd is.
Scholen zouden meer aandacht moeten besteden aan pesten. Belangrijk is dat niet alleen pestkoppen en slachtoffers worden aangesproken, maar dat de hele klas bij het probleem wordt betrokken. Dit stelt een groep internationale wetenschappers die onlangs bijeen kwam om pesten te bestuderen. Zij ...
Steeds meer scholen hebben problemen met verbaal en fysiek geweld. Nu blijkt dat ook relationele agressie de sfeer op school danig kan verzieken. Leerlingen voelen zich minder veilig door roddels en manipulatieve spelletjes. Sommigen kunnen zelfs naar een wapen gaan grijpen.
Als het gaat over het vmbo vliegen de doemscenario’s je om de oren. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Door te investeren in computers, gebouwen en begeleiding kunnen zelfs gettoscholen uit het slop gehaald worden. En docenten zijn toch meestal bevlogen professionals die vernieuwend met...
Vier miljoen Europese kinderen doen in deze tijd mee aan de jaarlijkse Europese Wiskunde Kangoeroe Wedstrijd. Op vrijdag 16 maart vond de wedstrijd plaats in Nederland en Vlaanderen. Met 83.000 deelnemers is er een groei van dertien procent ten opzichte van vorig jaar. De Kangoeroe is leuk en ...
In haar proefschrift stelt sociologe Lotte Vermeij dat het belang van de etnische samenstelling van een klas voor integratie niet overdreven moet worden.
Sociaal gedrag van dieren ontstaat soms als neveneffect van simpele interacties. Computersimulaties relativeren het doelbewuste handelen van apen.