Pas op voor aardse exoten
In onze zoektocht naar buitenaards leven sturen we raketten en robots naar andere hemellichamen. Maar hoe voorkomen we dat levend materiaal van onze wereld andere hemellichamen besmet?
In onze zoektocht naar buitenaards leven sturen we raketten en robots naar andere hemellichamen. Maar hoe voorkomen we dat levend materiaal van onze wereld andere hemellichamen besmet?
Een blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Aan de achterkant van de maan is het rustig. Een Nederlands satellietinstrument speurt hier naar signalen uit de oudste stukken van het heelal.
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
Een tweelingstudie naar de gezondheidseffecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly kwam zelf met het idee toen hij met NASA in gesprek was over zijn 340 dagen durende missie naar ruimtestation ISS.
Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Wij kunnen slechts 15 procent van álle materie zien of aanraken. De overige 85 procent is nooit door de mens waargenomen, daarom noemen we het donkere materie. Drie experts gingen tijdens NEMO Kennislink Live met moderator Desiree Hoving in gesprek over hun onderzoek naar donkere materie.
De bovenste oceaanlaag warmde niet op van 2003-2010. En dat is heel raar want de oceaan absorbeert normaal gesproken een deel van de extra warmte vastgehouden door de almaar stijgende concentratie aan broeikasgassen. De warmte ging dus ergens anders naar toe…
Het ontstaan van leven is moeilijk te begrijpen, er is immers geen mens bij aanwezig geweest. De wetenschap probeert uit te zoeken of bouwstenen van leven op de aarde zelf of elders in het heelal zijn gevormd.
‘Zie je die leuke jongen daar? Nee, ernaast – ik wijs toch naar die blonde!’ Goed inschatten waar een ander naar wijst is best moeilijk en mensen doen het ook meestal fout. Het rare is dat we deze wijs-richting allemaal op dezelfde manier verkeerd inschatten. Dr. Michelle Dou...
Een internationaal team van sterrenkundigen heeft met behulp van de grote radiotelescoop van Green Bank het bestaan van acht nieuwe organische moleculen in de interstellaire ruimte aangetoond.
De kubus is een ruimtevuller, omdat je met louter kubusvormige bouwstenen de ruimte geheel zou kunnen vullen. Wiskundigen en kristallografen hebben in de loop van de tijd ook andere ruimtevullers gevonden, maar vooralsnog ontbreekt het overzicht van wat alle elementaire mogelijkheden zijn. In ...
Iedereen heeft tijdens een heldere sterrenavond wel eens een blik omhoog geworpen, en daarbij een van de belangrijkste eigenschappen van het heelal ontdekt: het is leeg, donker en zo op het oog vrijwel onveranderlijk. Maar helemaal leeg, donker en onveranderlijk is het heelal nu ook weer niet....
De bemanning van de Spaceshuttlevlucht STS-107 was te gast bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) voor een onderzoek naar de invloed van een verblijf in de ruimte op de bloeddrukregeling.
De droom om de ruimte te veroveren, dreigt te stranden in hopen afval die de mens er achterlaat. Boven onze hoofden zweeft een gigantische vuilnisbelt waar regelmatig een stuk van naar beneden komt.
Afgelopen oktober was de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al een stuk verder in het leefbaar maken van de ruimte dan de NASA. Nog geen week voordat de eerste bewoners van het internationale ruimtestation zich aan hun Spartaanse verblijf op vierhonderd kilometer boven de aarde waagden, liet ...
Zeventig jaar geleden ontdekte de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble dat de sterrenstelsels in de kosmos van elkaar af bewegen. Hoe groter de onderlinge afstand, des te hoger de verwijderingssnelheid. Maar welke snelheid bij welke afstand hoort, wist Hubble niet.
Einsteins relativiteitstheorie is een zeldzaam voorbeeld van een natuurkundige theorie die uitsluitend is gebouwd op een filosofisch fundament. Einstein ontwikkelde zijn theorie niet om een onverklaarde waarneming te verklaren. Hij ontwikkelde hem omdat hij vond dat de Newtonse theorie niet aa...
Het heelal doorgronden is een eeuwenoude droom die de mens heeft leren omhoog kijken, eerst met het blote oog, later met telescopen en ruimtesondes. Het antwoord op het grote ligt deels besloten in de vraag naar het kleine: de scheikundige elementen op aarde ontstonden ooit in de sterren. Inzi...