Puzzelen met landbouwgrond
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Individueel zijn de drones van de TU Delft behoorlijk dom, maar samen kunnen ze razendsnel slachtoffers in een brandend gebouw opsporen.
Nu nog besturen we robots vooral via schermpjes, maar doen we dat straks misschien met ons lichaam? Dat denkt de kersverse hoogleraar David Abbink van de TU Delft. Een interview over hoe samenwerking tussen robots en mensen steeds belangrijker wordt.
Robots en mensen moeten samenwerken, is het devies van futuroloog Marcel Bullinga. In zijn nieuwste boek zet hij uiteen hoe we rijker en onafhankelijker worden als we robots slim gebruiken.
Een robot die een drankje haalt en vuilnis buitenzet. Klinkt aanlokkelijk? Studenten van de TU Eindhoven doen binnenkort mee aan een wedstrijd in Australië om dit mogelijk te maken.
Dankzij een telecommunicatierobot ging de ernstig zieke Natan (14) op 4 maart 2019 het veld op tijdens de voetbalwedstrijd PSV-PEC Zwolle. Via de robot zag en hoorde hij wat er om hem heen gebeurde.
Een nieuwe vorm van robotondersteuning die mensen na een beroerte opnieuw leert lopen moet het werk van therapeuten lichter maken.
Rolstoelen overbodig maken. Dat is het uiteindelijke doel van twee robotpakken die studenten van de TU Delft en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen.
Ze maken huizen schoon, helpen in ziekenhuizen patiënten weer te lopen en werken steeds vaker samen met werknemers in fabrieken. Robots zijn in opkomst. In het boek ‘Hallo Robot’ lees je op een toegankelijke manier wat ze al wel en nog niet kunnen.
Wetenschappers van de Columbia universiteit in New York hebben een zachte kunstspier gemaakt die erg sterk is. Het materiaal kan meer dan duizend maal zijn eigen gewicht tillen en is licht en goedkoop. Ideaal voor toekomstige robotspieren en beweegbare protheses?
Wat mogen we nu echt verwachten van de robots die om ons heen oprukken? Moeten we bang zijn dat ze onze banen gaan inpikken, of valt het allemaal nog wel mee? Wat kunnen robots wel en niet? In de tweede editie van NEMO Kennislink Live brengen drie wetenschappers nuance aan.
De temperatuur van de zee meten, voorspellen waar een olievlek heen gaat of nagaan welke invloed geluid heeft op het leven onder water. Dat is allemaal mogelijk dankzij de planktonrobots van de universiteit van Californië.
Wetenschap raakt aan alles in ons leven, van dementie tot spijkerbroeken, van armoede tot zwaartekracht. Deze breedte van de wetenschap kwam voorbij tijdens de vierde editie van het Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was erbij, in gala.
Hersen- en gedragsonderzoek, dat gebeurt toch met hersenscanners? Het Nijmeegse Donders Instituut kijkt inderdaad met de beste scanners hoe ons brein werkt, maar gebruikt ook andere onderzoeksmethoden. NEMO Kennislink ging op bezoek bij vier onderzoekers die het anders aanpakken.
Voor mensen is het veel te gevaarlijk in een kernreactor van Fukushima, daarom moeten robots het radioactieve afval opruimen. Maar ze falen steeds weer. Waarom zijn reddingsrobots nog niet klaar voor deze klus?
De Universiteit Twente (UT) ontwikkelt samen met zes andere Europese partners een gidsrobot voor KLM-passagiers op Schiphol. Na ruim twee jaar van bouwen en programmaren start vanaf maandag 30 november de eerste test met deze Spencer robot op de luchthaven. De robot helpt KLM om overstappende ...
Robots doen niet langer alleen het zware werk in fabrieken, maar worden ook daarbuiten steeds zichtbaarder. Ze helpen chirurgen bij operaties, rukken op in de haven en kunnen zelfs voetballen. Onderzoekers werken ook nog aan blikken helden, die bij rampen mensenlevens moeten redden. Maar is di...
Een robot die de romp van schepen schoonmaakt en een biologisch afbreekbare cocon die net geplante bomen beschermt. Dat zijn twee van de vijf finalisten van de Green Challenge, een internationale groene prijs.
Tijdens het wereldkampioenschap in China maakten voetbalrobots van over de hele wereld de afgelopen week uit wie de sterkste is. Tech United van de TU Eindhoven verdedigde de titel met dieptepasses en een geheim wapen. Ze kwamen ver maar verloren in de finale uiteindelijk van de snelle Chineze...
Sciencefictionfilms bieden zoveel meer dan alleen maar vermaak. In het voortreffelijke boek Robots, Aliens & Popcorn laat George van Hal de wetenschap zien achter films als The Terminator, Back to the Future en Her.
Door de inzet van machines neemt de productiviteit en welvaart toe, volgens recent onderzoek. Robots nemen dan misschien wel taken van sommige mensen over, maar in het geheel zorgen ze juist voor méér werk. Machines zijn dus eigenlijk banenmakers.
De angst voor automatisering zit er goed in bij auteur Nicholas Carr. Zijn boek De Glazen Kooi staat vol met bang makende verhalen over hoe automatisering ons dommer maakt en gevaarlijk is. Overtuigend is het echter niet.
Zelfvarende bootjes, onbemande kranen en slimme schepen die baggeren overbodig maken. Robotisering, automatisering en het gebruik van sensoren nemen nu een vlucht in de haven. Kennislink nam een kijkje bij onderzoeksgroepen en het Havenbedrijf Rotterdam die de haven van de toekomst vorm geven....
Wat de Nederlandse voetballers van vlees en bloed niet lukte, lukte de robotvoetballers van de TU Eindhoven wel. Zij zijn de nieuwe wereldkampioen voetbal. Tech United won de finale in Brazilië dankzij vloeiend combinatiespel.
Vorig jaar waren ze nog verliezend finalist en dit jaar willen ze revanche tijdens het WK in Brazilië. Tech United, het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, gaat voor goud met een supersnelle robot, de Arjen Robben onder de blikken voetballers, steekballen en speciale wieltjes. Het WK voetbal...
Al drie jaar staat Sapiens op nummer een van de bestsellerlijst in Israël. Het is een scherp, kritisch en betrokken boek over de geschiedenis van onze soort vanaf 70.000 jaar geleden, toen Homo sapiens een voor de ecologie nog onbetekenende soort was. Deze ’kleine geschiedenis van de men...
Onderzoekers van de Universiteit Twente, onder leiding van het hoofd van het medische robotica laboratorium Sarthak Misra, presenteren een prototype van een robotje geïnspireerd op een spermacel. Het kunstzaad beweegt zich net zo voort en is bijna net zo klein. Onderzoekers willen de microrob...
Mens en techniek staan centraal in de Maand van de Filosofie 2014. Filosofische antropoloog Jos de Mul schreef voor deze gelegenheid het essay Kunstmatig van Nature. Onderweg naar Homo Sapiens 3.0. Een filosofische zoektocht naar verleden en toekomst van de kunstmatige mens.
Afgelopen week nam Kennislink een kijkje bij de RoboCup 2013, de wereldkampioenschappen robotica. In Eindhoven voetbalden robots tegen elkaar en lieten zien wat ze waard zijn in het huishouden of in een rampgebied.
Ze zien eruit als blikken mensen, apen en insecten. Bij nucleaire rampen breken ze door muren heen en lopen over puin om radioactieve lekkages te dichten. Diverse onderzoeksgroepen werken aan een nieuwe generatie reddingsrobots, die bij rampen mensenlevens redden.