Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Wetenschap is ook voor meisjes!

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

‘Wetenschap is een mannenwereld.’ ‘Meisjes zijn niet slim genoeg.’ In de wetenschap dwalen nog steeds veel stereotype denkbeelden rond. Tijd dus om het stoffige imago eens even goed af te poetsen! Afgelopen zaterdag vertelde ik live op de radio over mijn leven als vrouwelijke wetenschapper, vanwege ‘Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap’ op 11 februari.

Wil jij weten waarom ík voor de wetenschap heb gekozen en waarom jij hetzelfde zou moeten doen? Lees dan gauw verder.

Hieronder vind je mijn antwoorden op een aantal vragen die aan bod kwamen tijdens het radio-interview. Wil je liever naar het volledige interview luisteren? Scroll dan naar beneden!

Wetenschap is zeker ook voor meisjes!

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Hoe en waarom heb jij gekozen voor een carrière in de wetenschap?

De liefde voor de wetenschap ontstond bij mij eigenlijk heel onschuldig. Het was hoogzomer en ik liep samen met mijn broer richting de autoweg voor ons huis, met alleen een vergrootglas op zak. Hij liet me vol trots zien dat we met dat vergrootglas de zon zo konden concentreren op één plek, dat het asfalt begon te smelten! Het werd één kleverige bende waar je heerlijk in kon porren met een takje. Het was als magie voor mij. Al gauw begon ik allerlei hebbedingen, gadgets zoals ik ze noemde, te sparen die net als het vergrootglas ‘magische’ eigenschappen hadden. Zo had ik hebbedingen die reageerden op warmte of op geluid. Pas veel later besefte ik dat deze magie verklaard kon worden via de wetenschap en kwam scheikunde steeds meer op de voorgrond te staan.

Wat maakt het werk zo mooi en uitdagend?

Voor mij is één van grootste schoonheden van de wetenschap het aspect dat dingen nooit helemaal werken zoals je verwacht. Enerzijds kan het natuurlijk enorm frustrerend zijn als iets na de honderdste keer nog steeds niet lijkt te werken, maar hierdoor ben je wel voortdurend je eigen kennis en inzicht aan het vergroten. Je daagt jezelf continu uit en soms leidt dit plots tot een eurekamoment! Het werkt! Het klopt! En dat is toch een geweldig gevoel. Die momentjes, daar doe ik het voor.

Heb je tips voor meisjes en vrouwen die twijfelen over een carrière in de wetenschap?

Laat je niet tegenhouden door het beeld van de oude witte man in zijn labjas of andere stereotypen die nog steeds ronddwalen. Laat je niet aanpraten dat je het niet zou kunnen als vrouw of om welke reden dan ook. Het is tijd om dergelijke stereotypen en discriminatie nu eindelijk eens de kop in te drukken. Als JIJ wilt ontdekken of de wetenschap wat voor jou is, scheikunde, natuurkunde, informatica, robotica, noem het maar op, dan moet je dat doen! Natuurlijk telt de mening van anderen, zoals van ouders of vrienden, maar het gaat uiteindelijk om jou. Dus durf eigenwijs te zijn, ga je nieuwsgierigheid achterna en val vooral een paar keer op je snufferd, want je leert er zo ongelofelijk veel van!

/a> ·

/a>

ReactiesReageer