Noordoostpassage wint aan populariteit20 september 2013Noordoostpassage wint aan populariteitRuim 400 jaar nadat Willem Barentsz de noordelijke passage naar Azië zocht, is deze snelle doortocht nu een feit vanwege het versneld afsmelten van het zeeijs. Dit jaar voeren al 370 schepen deze r...
Help, de slimme apparaten vallen aan!25 mei 2023Hoe makkelijk is het internet der dingen te hacken?In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Faces of ScienceStage lopen in Ghana3 november 2019Stage lopen in GhanaHoe is het om stage te lopen in een land dat je alleen kent van vakantie? Ontmoet Ama, een 21-jarige deelnemer uit mijn onderzoek. Na haar studie rechten ging zij op stage in Ghana, het land van haar ...
Faces of ScienceKan een smartwatch je slaap voorspellen?26 juni 2019Smartwatch vs ScienceDe populariteit van smartwatches neemt toe. Ik was vrij sceptisch over de betrouwbaarheid, dus als goede wetenschapper nam ik de proef op de som.
Faces of ScienceData uit nepdeuren3 september 2018Data uit nepdeurenData is heel waardevol. Ik werk zelf elke dag met data van patiënten en gezonde vrijwilligers voor onze onderzoeken. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop bedrijven data verzamelen.
Faces of ScienceStemmen winnen met Twitter15 augustus 2014Stemmen winnen met TwitterTwitterende politici krijgen meer voorkeurstemmen dan niet Twitterende politici. “Echt waar? Daar geloof ik helemaal niets van!” is vervolgens een vaak gehoorde reactie. “Dat komt gewoon doordat di...
Waarom jongeren naaktfoto's lekken22 juli 2014Waarom jongeren naaktfoto's lekkenJe hoort het steeds vaker, foto’s waarop jongeren naakt of halfnaakt te zien zijn die via internet door heel Nederland verspreid worden. Wat zijn er op sociaal gebied de gevolgen van als zo’n foto ...
Sudoku’s ontcijferd30 maart 2006Sudoku’s ontcijferdDe eenvoud van sudoku’s draagt ongetwijfeld bij aan hun populariteit. Maar schijn bedriegt. Wiskundigen breken hun hoofd over de complexe structuur die de sudoku verbergt.
Het Nederlands voert nog altijd de boventoon – behalve in de wetenschap27 september 2019Het Nederlands voert nog altijd de boventoon – behalve in de wetenschapDe Nederlandse taal staat er prima voor in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Alleen in het hoger onderwijs en de wetenschap wordt ze bedreigd door het Engels.
Startpakket ontcijferen21 december 2018Recensie van ‘Het best verkochte boek ooit * (* met deze titel)’ van Sanne Blauw_Lies, damned lies and statistics_? Dat is te simpel. Journalist Sanne Blauw wil cijfers de plek geven die ze toekomt: "Niet op een voetstuk, niet bij het afval, maar waar ze horen: naast de woorden."
IngeZoomd: De webcam als spiegel20 juli 2021IngeZoomd: De webcam als spiegelContinu je eigen gezicht zien tijdens online vergaderingen doet je zelfbeeld geen goed. Cosmetisch chirurgen spreken zelfs van een nieuwe aandoening: Zoom-dysmorfie. Bestaat dat echt?
'Misschien moet ik Instagram niet op mijn telefoon hebben'4 juni 2021Maken sociale media jongeren ongelukkig?Jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Waar de één geïnspireerd raakt, wordt de ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
Poëzie is populair - vooral op Insta12 februari 2021Poëzie is populair - vooral op InstaHoewel poëzie vaak is doodverklaard, zijn gedichten juist overal aanwezig in onze samenleving. Dat concludeert literatuurwetenschapper Kila van der Starre die onderzoek deed naar poëzie buiten het boe...
Alcoholvrij, maar toch lekker27 januari 2021Alcoholvrij, maar toch lekkerVeel bierliefhebbers proberen hun goede voornemens vol te houden door hun favoriete bier te verruilen voor een alcoholvrije variant.
De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars1 november 2019Recensie ‘13, a ludodrama about Walter Benjamin’Strijden voor de onderdrukten. Dat is wat de Duits-joodse filosoof Walter Benjamin tot zijn tragische dood bleef doen. Carlos Ferrand maakte een indrukwekkende film over de laatste zeven jaren van ...
Faces of ScienceDigitale kunstwerken: rage of ravage8 juni 2022Digitale kunstwerken: rage of ravageDe populariteit van digitale kunstwerken en virtuele musea neemt razendsnel toe. Maar wat moeten we met dit soort NFT’s? Is het een rage of ravage?
Faces of Science'Social distancing' in de oudheid22 december 2020'Social distancing' in de oudheidIn de huidige ‘lockdown’ is één ding soms nog erger dan corona zelf: de eenzaamheid. Ook Cicero, de beroemde Romeinse staatsman, wist goed hoe treurig het gebrek aan een sociaal leven je kon maken.
Faces of ScienceVan 17e-eeuwse Scandinavische moorden tot (varen door) de Amsterdamse grachten28 november 2019Drie steden, drie congressen, drie presentaties.Ik gaf in een paar weken tijd op drie totaal verschillende conferenties een lezing. Vermoeiend, maar ook erg leuk!