Faces of ScienceHet populaire beeld van Kalākaua14 juli 2015- de eerste koning die rond de wereld reisde.Van bloeddorstige wilde tot gedistingeerd leider: Hoe illustraties racisme en stereotypen kunnen bekrachtigen of juist ontkrachten.
Populaire plaatjes voor een cent28 september 2014Massa-entertainment uit het verledenSocial Media, Netflix, Xbox… er zijn tegenwoordig duizend-en-één manieren om jezelf te vermaken. Dat doen we massaal en het liefst achter de computer. Maar hoe kwamen onze voorouders de avond door,...
Baas over eigen data1 juni 2023Webwegwijzer: Web3Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?31 mei 2023De CO2-uitstoot van onbeperkt onlineWe e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
Van datahonger naar digitariër12 mei 2023Waarom we onze online privacy maar beperkt beschermenDat bedrijven online persoonlijke informatie verzamelen, vinden veel mensen een probleem. Toch ondernemen we vaak geen actie om onze data te beschermen. Wat houdt ons tegen om onze privacy te bescherm...
De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO Kennislink20 april 2023De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO KennislinkMathilde Jansen sprak met vier journalisten die in verschillende periodes voor NEMO Kennislink werkten: Ionica Smeets, Ronald Veldhuizen, Roel van der Heijden en Lianne Tijhaar.
ChatGPT geeft gekleurd stemadvies3 maart 2023ChatGPT geeft gekleurd stemadviesHoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van links-liberale overtuigingen.
'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'16 maart 2023Interview met geneticus Adam RutherfordTechnologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Ode aan een ‘duivelse drank’27 januari 2023Recensie van Koffiekunde door Bertil FredholmIs koffie nou goed voor je of juist slecht? In Koffiekunde schrijft Bertil Fredholm over de ontstaansgeschiedenis van het bakkie pleur, hardnekkige mythes en de gevolgen voor onze gezondheid.
Knippen en plakken met DNA13 januari 2023De (on)mogelijkheden van CRISPR-CasCRISPR-Cas is een moleculair gereedschap dat DNA nauwkeurig aanpast. Maar wat kunnen wetenschappers daar precies mee? En wat niet?
Poëzie is populair - vooral op Insta12 februari 2021Poëzie is populair - vooral op InstaHoewel poëzie vaak is doodverklaard, zijn gedichten juist overal aanwezig in onze samenleving. Dat concludeert literatuurwetenschapper Kila van der Starre die onderzoek deed naar poëzie buiten het boe...
Verhoogde sterftekans onder gebruikers populaire maagzuurremmers7 juli 2017Verhoogde sterftekans onder gebruikers populaire maagzuurremmersHet langdurig gebruik van PPI-maagzuurremmers verhoogt de sterftekans. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder Amerikaanse veteranen. In Nederland slikken honderdd...
Bereken hoe je populair wordt op internet6 september 2013Bereken hoe je populair wordt op internetEen groep wiskundigen van Stanford, de prestigieuze Amerikaanse universiteit, hebben met behulp van een computerprogramma ontdekt hoe je het snelst populair wordt op de internetsite Marc Seijlhouwer Lees artikelFaces of ScienceWaarom vrouwen uit de oudheid zo populair zijn19 januari 2023Trends in de boekwinkelCirce, Medusa, Persephone, Ariadne, Helena, Penelope, Waarom leent juist de oudheid zich zo goed voor het perspectief van een vrouw en is dit zo populair?Faces of ScienceDe hype rondom ‘Ghana in december’26 november 2020De hype rondom ‘Ghana in december’Sinds vorig jaar lijkt Ghana populairder dan ooit als vakantiebestemming, vooral in de kerstperiode. Wat maakt het land zo populair onder toeristen?Faces of ScienceLucas Ellerbroek geeft lunchlezing over sterrenkunde18 februari 2015Lucas Ellerbroek geeft lunchlezing over sterrenkunde3 maart geeft sterrenkundige Lucas Ellerbroek een lunchlezing.Zonnen: van gezond naar gevaarlijk24 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenOoit was het mooi om bleek te zijn, maar in de vorige eeuw is de zongebruinde huid steeds populairder geworden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat overmatige blootstelling aan de zon het risico op h...Beeld van AI vaak verkeerd31 augustus 2023Samen slimmer: het werkelijke gevaar van kunstmatige intelligentieKunstmatige intelligentie die zo slim wordt dat die de mensheid overneemt, en robots die ons als huisdier gaan houden, vormen geen reëel probleem. AI kan gevaarlijk zijn, maar op een andere manier ...
Faces of ScienceWaarom vrouwen uit de oudheid zo populair zijn19 januari 2023Trends in de boekwinkelCirce, Medusa, Persephone, Ariadne, Helena, Penelope, Waarom leent juist de oudheid zich zo goed voor het perspectief van een vrouw en is dit zo populair?
Faces of ScienceDe hype rondom ‘Ghana in december’26 november 2020De hype rondom ‘Ghana in december’Sinds vorig jaar lijkt Ghana populairder dan ooit als vakantiebestemming, vooral in de kerstperiode. Wat maakt het land zo populair onder toeristen?
Faces of ScienceLucas Ellerbroek geeft lunchlezing over sterrenkunde18 februari 2015Lucas Ellerbroek geeft lunchlezing over sterrenkunde3 maart geeft sterrenkundige Lucas Ellerbroek een lunchlezing.
Zonnen: van gezond naar gevaarlijk24 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenOoit was het mooi om bleek te zijn, maar in de vorige eeuw is de zongebruinde huid steeds populairder geworden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat overmatige blootstelling aan de zon het risico op h...
Beeld van AI vaak verkeerd31 augustus 2023Samen slimmer: het werkelijke gevaar van kunstmatige intelligentieKunstmatige intelligentie die zo slim wordt dat die de mensheid overneemt, en robots die ons als huisdier gaan houden, vormen geen reëel probleem. AI kan gevaarlijk zijn, maar op een andere manier ...