'We moeten ervoor waken dat we coronamoe worden'
Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
NEMO Kennislink sprak met filosoof Peter-Paul Verbeek over de Franse wetenschapsfilosoof Bruno Latour, de stem van de paling en de corona-app.
400 jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Deze politieke moord krijgt aandacht met een boek over zijn spraakmakende proces en executie.
Politici worden er nogal eens van beschuldigd dat ze onze gedachten manipuleren door het gebruik van frames. Toch werkt framing niet altijd in hun voordeel.
Progressieve politici gebruiken complexere zinnen dan conservatieve politici. Dat blijkt uit een analyse van ruim 380 duizend politieke speeches uit tien Europese landen. Eerder onderzoek onder Amerikaanse en Britse politici gaf eenzelfde verschil tussen progressief en conservatief taalgebruik...
De politiek was geen plek voor vrouwen, zo was de consensus tot het einde van de negentiende eeuw. Hoe kregen de vrouwen dan toch hun stemrecht in 1919?
Aan de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur mag van ‘vroempartij’ de VVD niet getornd worden. Hoeveel CO2 scheelt dat eigenlijk?
Vandaag is het exact zeventig jaar geleden dat de Joodse Staat Israël is uitgeroepen in Palestina, ondanks dat het land grotendeels bewoond werd door Arabieren. De realisatie begon met hulp van de Britten, in de vorm van de Balfour Declaration uit 1917.
Er zijn steeds meer signalen dat de georganiseerde misdaad stromannen naar voren schuift voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Hoe werkt dat precies en wat is ertegen te doen?
Antikernwapenorganisatie ICAN wint de Nobelprijs voor de Vrede van 2017. Met de toekenning van de prijs wil het Nobelprijscomité het huidige geopolitieke klimaat bijstellen.
Het was weer Prinsjesdag. De besprekingen in de Tweede Kamer krijgen daarna altijd veel aandacht op tv. Nederlandse politici zijn echter zelden meeslepende redenaars. Dit is altijd zo geweest.
Hoewel Indonesië al vanaf 1949 onafhankelijk was, hield de Nederlandse regering tot 1962 vast aan Nieuw-Guinea. De frustraties over het verlies van Indonesië zouden de oorzaak zijn voor dit krampachtige beleid. Bart Stol bewijst nu het tegendeel in zijn proefschrift.
Vanuit Nederland bekeken is de Franse politieke cultuur een ver, exotisch eiland met archaïsche rituelen. Het absolutistische koningschap verdween in 1789, maar de Franse politiek is ten diepste een hofcultuur gebleven.
Het nieuwe boek ‘Populisme’ van Cas Mudde en Cristóbal Rovira Kaltwasser geeft niet alleen een veelzijdig beeld van wat populisme nu eigenlijk is, maar het laat ook zien wat het begrip zo vaag maakt. Het is geen lichte kost, maar voor de lezer met doorzettingsvermogen biedt het nie...
In de Verenigde Staten was het een hot item, maar inmiddels ook in Nederland en andere Europese landen: nationaal-populistische partijen die (ook) allochtone kiezers trekken. Is dat echt zo tegenstrijdig als het lijkt of vanuit die stemmers bezien juist volstrekt logisch?
Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Voor verschillende gemeenten bestaat er een online stemhulp. Maar kun je daarmee je stemadvies bepalen? Onderzoekers uit Utrecht en Amsterdam zijn kritisch.
Hackers proberen voortdurend de inlogcodes van politici en ministeries te ontfutselen, om vervolgens onrust te stoken. Het lukte Russische wizzkids al om in te breken in het netwerk van de Amerikaanse Democratische partij. Volgens de AIVD vallen buitenlandse hackers ook Nederland aan. Hoe gaan...
De eerste president van de moderne republiek Turkije, Mustafa Kemal (1881-1938) oftewel Atatürk, heeft zijn mythische status mede te danken aan film. Door dit moderne medium liet de Vader aller Turken de wereld een beschaafd, democratisch en westers georiënteerd land zien.
Het onverwachte is gebeurd: de politieke buitenstaander Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Historicus Clemens van Herwaarden voorzag dit al: hij promoveerde vorige week op het charismatisch leiderschap van Pim Fortuyn, en de parallellen met Trump zijn opvallend.
Over minder dan een week weten we wie de nieuwe president van Amerika wordt. Hans Rutger Bosker zet zijn geld op Clinton. De onderzoeker analyseerde het spraakritme van de twee kandidaten en Hillary kwam daarbij het beste uit de bus.
Historisch onderzoek over schurende onderwerpen leidt regelmatig tot blinde vlekken. Wanneer de geschiedenis Nederlanders persoonlijk raakt, schieten we massaal in de verdediging. Zoiets doen Nederlanders niet.
Een meerderheid in de tweede kamer stemt in met de verklaring die premier Rutte aan het EU-associatieverdrag met Oekraïne wil toevoegen. Hij hoopt zo tegemoet te komen aan de nee-stemmers bij het referendum over dit verdrag. Lees hier meer over de voors en tegens van referenda.
De Partij van de Arbeid bestaat zeventig jaar. Reden voor een feestje, zo dachten Frans Becker en Gerrit Voerman. Zij vroegen twaalf politiek deskundigen om de afgelopen zeventig jaar met hen te analyseren. Het leverde een dik boek op dat moeilijk te verteren is.
In de media kwamen afgelopen week berichten langs over het onderzochte sexappeal van Wehrmachtsoldaten. Met hun masculiene uitstraling en broekzakken vol condooms zouden ze de moderne seksuele moraal naar Nederland hebben gebracht. Op zoek naar de nuance besloot Kennislink de betreffende onder...
Wie bepaalt of de kosten van een behandeling de baten ervan onaanvaardbaar overstijgen? Doen politici dat, een speciale commissie, de beroepsgroepen van medici, de zorgverzekeraars of bepalen de arts en zijn patiënt dat gezamenlijk in de spreekkamer? Wat is wenselijk en wat is haalbaar? De aft...
Het proces tegen het ‘minder-minder’ van Wilders laat weer eens zien dat taal het wapen van de politicus is. Eerder publiceerde NEMO Kennislink deze analyse van politiek taalgebruik.
Komt er een Brexit of niet? Op 23 juni 2016 kunnen de Britten hun stem uitbrengen over het EU-lidmaatschap. Dit is niet de eerste keer. In 1975 mochten de Britten zich uitspreken over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid zou blijven van de EEG, de voorganger van de EU.
Hoewel het afgelopen maand nog niet tot een nucleair akkoord kwam, zijn de relaties tussen Iran en het westen sinds het aantreden van president Hassan Rohani sterk verbeterd. De V.S. zouden er zelfs aan weer aan denken een ambassade in Iran te openen. Maar Rohani beloofde ook de mensenrechten ...
Oktober is de Maand van de Geschiedenis en het thema dit jaar is Tussen droom & daad. Uit de Romeinse Oudheid zijn voornamelijk mannelijke dromen en daden overgeleverd, maar dat wil niet zeggen dat de vrouwen stil zaten. Zij namen bijvoorbeeld bijna 20 procent van de weldaden voor...
Het eindexamen Geschiedenis voor middelbare scholieren zit er weer aan te komen. Om jullie een handje te helpen zet Kennislink alle artikelen over de Nederlanden en de Republiek tussen 1477 en 1702 op een rijtje. Hierin vind je extra verdieping en uitleg over moeilijke onderwerpen uit het eind...